В Чернівецькій області «довідками-рахунками» для автовласників торгували кіпрські компанії

18 листопада міністр внутрішніх справ Арсен Аваков емоційно заявив, що автовласники можуть з полегшенням видихнути, адже «мы “убиваем” справку-счет – королеву коррупции в ГАИ, кормилицу не одного поколения гаишников – «справка-счет». Повязано це зі створенням сервісних центрів міністерства, а державних довідок-рахунків для купівлі/продажу, які продавали втридорога приватники, вже не треба буде.

В Чернівецькій області «довідками-рахунками» для автовласників торгували кіпрські компанії

Сам міністр визнає, що ДАІ замовляла номерні бланки «Довідки-рахунки» в ДП «Поліграфкомбінат «Україна» і за собівартістю продавала приватним фірмам. Собівартість ця – 29, 04 грн (12 грн.). У той час ці ж фірми продавали ці довідки по 600-2000 грн.

Чи варто говорити, що не всі фірми отримували «добро» на продаж цих «довідок-рахунків»?

Міністр поговорив про те, яке це ай-я-яй творилось, і забув. Але ж є ДАІ, яка творила навколо себе це «коло довіри» з фірм, є фірми, які втридорога продавали ці довідки-рахунки.

Запит до тоді ще УМВС у Чернівецькій області я писала ще до скасування цієї корупційної складової роботи правоохоронних органів. Але відповідь, вважаю, повинна стати надбанням громадськості.

Посилання на всі документи

Отож, у відповіді на мій запит, УДАІ УМВС в Чернівецькій області повідомило, що в області 47 торговельних організацій, які провадять реалізацію транспортних засобів і мають право на реалізацію бланків довідок-рахунків, актів приймання-передачі транспортних засобів тощо. Перелік цих організацій надали.

Згідно з цим переліком, кілька організацій двічі або тричі повторюються, дані застарілі тощо. Але це не найголовніше. Найцікавішим є те, що засновниками більшості юридичних осіб, які мали право в області видавати довідки-рахунки, є фірми з кіпрським та російським корінням.

додаток 1

В Чернівецькій області «довідками-рахунками» для автовласників торгували кіпрські компанії

Відповідно до даних Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, товариство «Буковина-Авто» припиняло діяльність, мало правонаступників тощо і в результаті стало товариством з додатковою відповідальністю «Буковина-Авто», яке має багатьох засновників – фізичних осіб та ПАТ «Українська автомобільна корпорація», яке вклало 98 тисяч внеску до статутного капіталу підприємства. Кінцевим бенефіціарієм підприємства є Таріел Васадзе. Таріел Васадзе – колишній депутат Верховної Ради від Партії регіонів, почесний президент ПАТ «Українська автомобільна корпорація». В 2014 році за рейтингом журналу «Форбс» статки Васадзе були оцінені в 104 мільйони доларів.

Далі йде дочірнє підприємство з іноземними інвестиціями «Автоінвестстрой-Чернівці». Засновниками підприємства виявилися кіпрські компанії. Одна з них – «Радолін трейдінг лімітед» вклала більше 2 мільйонів грн статутного капіталу. Ця фірма вже світилась у корупційних скандалах щодо закупівлі машин швидкої допомоги у 2013 році.

Однак кіпрські власники добрались і до районних підприємств. Так, засновниками приватного акціонерного товариства «Новоселиця «ЛАДА» є, окрім 22 фізичних осіб, кіпрська компанія «Лада інтрнешнл лімітед», а кінцевими бенефіціаріями – москвичі з Російської Федерації Володимир Соколов та Микола Солодовніков.

Ще одним із товариств, які отримали «добро» на торгівлю довідками-рахунками, є ТОВ «Ніко-Чернівці», засновниками якого є київська компанія з управліннями активами «КОВІН КАПІТАЛ», а кінцевими бенефіціаріями – кіпріотка Катя Апостолоу та британка/кіпріотка Еліа Іоанніс. Засновниками ТОВ «Вест-авто» є ті ж самі засновники, що і ТОВ «Ніко-Чернівці».

ТОВ Олімп-Моторс (Чернівці) утворило з найбільшим внеском до статутного капіталу в 3,7 мільйони хмельницьке ТОВ «Гранд Мотор». Півтора мільйони в цю компанію вклала ГВОЗДЬОВА МАРІЯ КОСТЯНТИНІВНА – міська голова Красилова 2006-2010 від Батьківщини. На місцевих виборах 2015 року була першим номером від Блоку ПП Солідарність, і партія перемогла.

В ТОВ «Карпатиавтоцентр» кіпрська компанія «Фордон аутомотів лімітед» має 2,7 мільйони статутного капіталу (також у засновниках в інших автофірм) та ще одна вже київська фірма з подібною назвою «Фордон есет менеджмент». 26 жовтня 2015 року Господарський суд Вінницької області відповідно до рішення почав банкрутство «Росинки». В рішенні містяться судові вимоги хмельницького ТОВ “Сіріус Екстружен», засновником якого є «Фордон есет менеджмент», до ПрАТ “Росинка” на суму 1,166 млн гривень.

Як бачимо, навіть у маленьких Чернівцях та Новоселиці, в непримітних підприємствах, які розташовані на закутках міста, крутяться великі мільйони та кіпрські засновники. І добре, що ще одну (не останню), корупційну жилу перекрито. Але всі ті, які нею живились, залишились, як нічого й не було.

Надія Вірна, для “Ні корупції!

peredplata