Відкритість чули чи ні? На Буковині і Бессарабії порушують закон

Відкритість чули чи ні? На Буковині і Бессарабії порушують закон23 грудня в селі Нелипівці проходила чергова сесія Нелиповецької сільської ради. Крім депутатів на сесії були присутні громадяни села, а також вперше в історії сесії працівники Національної поліції районного відділку несли чергування в приміщенні сільської ради.

На початку сесії було затверджено порядок денний, де виносились питання з прийняття Бюджету села на 2016 рік, а також земельні питання. Депутати прийняли рішення розглянути спочатку земельні питання, а потім бюджет.
Після розгляду земельних питань, коли більшість громади покинули сесію сільської ради, а залишилось лише двоє громадських активістів села голова сільської ради Плаксійчук С.С. оголосив що є пропозиція від депутата сільської ради секретаря сільської ради Ваданюк Р.М. терміново внести зміни в Регламент сільської ради. Де вносилась зміни в праві присутності на сесії сільської ради інших громадян. А саме на сесії мають право бути присутні депутати сільської ради , голова сільської ради, народні депутати, прокурор, а звичайні жителі села тільки за запрошенням, або за 48 годин до сесії писати письмове повідомлення голові про бажання бути присутнім на сесії, а більшість депутатів повинні надати свою згоду.
Виглядає щонайменш незрозумілим новація секретаря сільської ради внесення змін до регламенту сільської ради, про те що під час роботи сесії сільської ради депутати можуть і мають право виступати крім державною мовою ще й російською. При цьому таких пропозицій від жодного до голови сільської ради не поступали.
Після внесення змін за поданням голови сільської ради було внесено пропозиція про видалення із зали засідання двох громадян, за що депутати проголосували з 13 присутніх 7 – за, 5- проти, 1 – утримався, і голова скористався своїм правом голосу також проголосував за. Тому голова сільської ради попрохав громадян покинути сесію сільської ради, на що громадяни відмовили, посилаючись на ЗУ « Про місцеве самоврядування» ст.. 46 п.16 Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. А також згідно ст.. 5 Конституції України Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Вказавши голові сільської ради , а також депутатам про їхні порушення згідно чинного законодавства України та відмовились покидати засідання сесії сільської ради.
Голова сільської ради відмовився проводити засідання сесії до тих пір поки громадяни не покинуть залу, а також звернувся до органів внутрішніх справ для притягнення громадян до відповідальності за зрив засідання сесії. На даний виклик прибув працівник Національної поліції, яким було взято пояснення у громадян про те що вони нічого не порушили.
Після даного випадку залишаються тільки запитання: хто ж насправді є носієм влади, чи мають право депутати та голова сільської ради брати на себе право забороняти знаходитись на сесії під час вирішення стратегічних питань громаді, і що хочуть приховати сільський голова та депутати від громадян села Нелипівці.

ГО «Народна Рада Кельменеччини»

peredplata