У Чернівцях військові згадували, як вони зустрічали новорічні свята на фронті

27 грудня у Муніципальній бібліотеці ім. Добрянського відбулася зустріч з воїнами, які брали участь у бойових діях на Східній Україні. Учасники поділилися спогадами про те, яким для них був Новий Рік та Різдво на фронті. Про це пише promin.

У Чернівцях військові згадували, як вони зустрічали новорічні свята на фронті

– На війні дуже важко вести лік дням, – розповідає боєць 24-ої окремої механізованої бригади Ярослав Безушко. – Всі свята вилітають з голови, коли йдуть обстріли. Для нас справжнім святом було, коли приїжджали волонтери. Це був свого роду зв’язок з рідною домівкою.

Викладачу ЧНУ Андрію Гречанюку найбільше запам\’яталися різдвяні свята.

– Ми з хлопцями збиралися і ходили одне до одного колядували. Десь випили по чарці, побалакали і далі йшли. Колядували десь дві доби. І для нас це було справжнє свято. На Новий рік такого не було. Тільки пробив годинник, всі позбиралися біля столу і почали телефонувати рідним. А після того стало якось так сумно, що ніхто не хотів святкувати. Усі скучили за рідними, – каже Андрій.

Бійці зізнаються, що у святкові дні найбільше їм зігрівали душу дитячі листи.

– Ми спеціально просили волонтерів писати на малюнках номери телефонів дітей, щоби ми могли зателефонувати їм і подякувати, щоб дитина знала, що її лист потрапив адресату, – згадує Ярослав Безушко. – І от ми набрали один номер, дитина взяла слухавку. А ми, шестеро дорослих дядьків, стоїмо і не можемо вимовити і слова. Нарешті хтось із нас наважився відповісти і тут динамік телефону ледь не вибухнув. Ми почули такий щирий дитячий сміх: «Мамо, мені зателефонувати бійці і кажуть, що отримали мій малюнок».

Також присутні на зустрічі переглянули відео, на якому бійці передавали вітання з Новим Роком та Різдвом. Найчастіше вони бажали миру в країні та заявляли, що обов’язково повернуться з перемогою.

peredplata