Митрополит Онуфрій продав Україну і її мову

Митрополит Онуфрій продав Україну і її мовуМитрополит Київський і всієї України Онуфрій висловився різко проти здійснення богослужіння українською мовою.
28 грудня 2015 в Києво-Печерській лаврі відбулися єпархіальні збори духовенства Київської єпархії.

Після оголошення своєї доповіді митрополит Онуфрій відповідав на запитання присутніх. В одній із записок, що надійшли із залу, було поставлено питання про те, які кроки збирається робити керівництво УПЦ для \”українізації\” богослужіння. Чи планується готувати нові переклади богослужбових текстів українською мовою, і чи будуть видаватися богослужбові Євангеліє і Апостол українською мовою?
Відповідаючи на запитання, митрополит Онуфрій заявив, що \”не потрібно плутати Божий дар з яєчнею\”.
Про це повідомляє портал \”Релігія в Україні\”.
На його думку, церковнослов\’янська мова – це \”наша рідна мова\”, такий же, як і сучасні мови. На думку митрополита, в храмі допустимо лише проголошення проповіді українською мовою, що ж стосується богослужіння, то воно повинно відбуватися церковнослов\’янською мовою.
Далі митрополит Онуфрій заявив, що на \”старих мовах\” служать \”скрізь\”. За його відома, і греки, і грузини, і румуни, і англійці здійснюють богослужіння не так на сучасних, а на старих мовами. Висновок митрополита Онуфрія був категоричний: \”Богослужбова мова Української Православної Церкви – це мова церковнослов\’янська. Ми нічого не будемо міняти\”.
Тим, хто хоче \”заробити\” порятунок, він порадив вивчати церковнослов\’янську мову.
Позиція, заявлена митрополитом Онуфрієм, входить до різке протиріччя з офіційними церковними документами колишніх років.
Здійснення богослужіння українською мовою було санкціоновано ще 6 червня (24 травня за старим стилем) 1921 Синодом православних єпископів України. Синод тоді визначив, що там, де цього бажають дві третини парафіян, богослужіння може відбуватися українською мовою. Це рішення в тому ж році було схвалено Московським Патріархом Тихоном, який визнав, що воно повністю відповідає \”духу Православної Церкви\”.
У 1922 році рішення про дозвіл здійснювати богослужіння українською було підтверджено Київською нарадою православних єпископів України. Помісний Собор УПЦ (МП), що працював 1-3 листопада 1991 року, ще раз підтвердив санкцію на проведення богослужіння українською там, де цього бажають дві третини парафіян.
У 2012 році глава УПЦ митрополит Володимир (Сабодан) у своїй доповіді на конференції \”Українська Православна Церква на межі тисячоліть\” цілком схвально відгукнувся про практику здійснення богослужіння українською мовою і заявив про необхідність активізувати в УПЦ перекладацьку діяльність.
У лютому 2012 року керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) в одному з інтерв\’ю підкреслював, що \”якщо 2/3 парафіян хочуть службу українською або іншою мовою – жодних питань не виникне. На території України, є парафії, де служби ведуться угорською, румунською, церковнослов\’янською та українською мовами. Питання вибору мови богослужіння – не проблемне для церковної свідомості\”.
Зазначимо, що в УПЦ є десятки і сотні громад (в основному, на заході України), де богослужіння проводиться українською мовою. У Києві українську мову використовують при богослужінні у Спасо-Преображенському соборі, настоятелем якого є митрополит Олександр (Драбинко).
Про все це митрополит Онуфрій у своїй заяві на єпархіальних зборах не згадав. Замість цього на парафії УПЦ в організованому порядку звозиться друкована продукція для масової роздачі парафіянам і жителям довколишніх місць, в якій доводиться неповноцінність української мови: її \”непристойність\” і \”серйозна богословська помилковість\” при використанні в богослужінні. Тези, оприлюднені в анонімних буклетах, цілком співзвучні висловлюваннямимитрополита Онуфрія.

peredplata