Внаслідок ожеледиці впродовж січня травмувалося близько двох сотень чернівчан

Внаслідок ожеледиці впродовж січня травмувалося близько двох сотень чернівчанСтаном на 28 січня у Чернівцях травмувалися на вулиці 179 людей. Про це інформує Чернівецька міська рада.

У Шевченківському районі з початку року травмувалися 85 осіб (за аналогічний період минулого року – 125 осіб), у Першотравневому районі – 48 (за аналогічний період минулого року – 66), у Садгірському районі – 46 (за аналогічний період минулого року – 28 ). Минулого року за аналогічний період травмувалися 214 осіб.

Принагідно Чернівецький міський відділ УДСНС України в Чернівецькій області закликає краян бути обережними та не забувати прості правила безпеки, які дозволять уникнути прикрих випадків:

Перед виходом з дому

Щоб зменшити сковзкість взуття, варто приладнати на його підошви шматки тканевого лейкопластира, наклеївши їх хрест-навхрест або східцем та перед виходом з дому натерши піском (раз на день чи два їх потрібно замінювати). Можна також натерти підошву наждаковим папером або навіть прикріпити його до неї. Інший варіант – змастити підошву клеєм типу \”Момент\” і посипати її піском.
Необхідно пам\’ятати, що оптимальним у період ожеледи є взуття мікропористою чи іншої м\’якою підошвою на низькому ходу.
Людям похилого віку краще в \”слизькі дні\” взагалі не виходити з дому, адже при переломах у них погано зростається кісткова тканина. Але якщо вже потреба змусила, не варто соромитися взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Маючи при собі торбу, слід носити її через плече.

Небезпечно також в період ожеледи виходити на вулицю без супроводження вагітним жінкам, позаяк падіння може призвести не тільки до їх травмування, а й спровокувати викидень.

При ходінні варто уникати будь-якого поспіху. Здійснюючи кроки, ноги слід злегка розслабити в колінах та ступати на всю підошву. Потрібно брати із собою якомога менше ноші, аби мати можливість балансувати руками на сковзкій поверхні.

Як зменшити ризик травмування

Попри вжиті заходи безпеки та обережність, усе ж необхідно бути готовими до випадкового падіння. І якщо його уже неможливо уникнути, слід знати, як правильно падати, щоб зменшити ступінь травмування.
При порушенні рівноваги слід швидко присісти – це найбільш реальний шанс утриматися на ногах. Окрім того, в такий спосіб зменшується висота падіння. У момент падіння треба напружити м\’язи, а торкнувшись землі, обов\’язково перекотитися – таким чином удар роззосередиться і втратить при обертанні свою силу.

Не можна тримати руки в кишенях, позаяк це збільшує ризик не тільки падіння, а й отримання більш важких травм, особливо переломів.

Слід обходити металеві кришки люків, у жодному разі не наступати на них. Адже, як правило, вони вкриті льодовою кіркою та дуже ковзкі.

Окрім того, вони можуть бути погано закріпленими і перевертатися, що створює додатковий ризик падіння у каналізаційну шахту.
Проходячи тродуаром, потрібно триматися його середини, бути подалі від будинків. Взимку, особливо у містах, дуже велику небезпеку становлять бурульки, які у відлигу починають танути і зриватися з дахів, утворюючи так званий «бурулькопад».
Не бажано йти краєм проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти під колеса автомобіля, як і автомобіль, маневруючи, може виїхати на тротуарта травмувати інших перехожих.

Не можна перебігати проїжджу частину вулиці під час снігопаду та в період ожеледи. Необхідно пам\’ятати, що за таких погодних умов значно збільшується гальмівний шлях машини, і падіння перед автомобілем, який рухається, призводить до найбільш тяжких наслідків – якщо не до загибелі, то, як мінімум, до каліцтва.

Небезпечні прогулянки в час ожеледи в нетверезому стані, адже, всупереч переконанню, що п\’яний падає завжди вдало, це найчастіше призводить до найтяжчих травм. Окрім того, у стані сп\’яніння у людини зменшується чутливість до болю і вона, травмувавшись, може не звернути на це особливої уваги і спричинити подальшими рухами ускладнення пошкоджень та ще й загострити ситуацію тим, що своєчасно не звернеться за медичною допромогою.
При відчутті після падіння головного болю, нудоти, болю в суглобах та при утворенні на травмованому місці пухлини необхідно терміново звернутися за медичною попомогою до травмпункту, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.

peredplata