Децентралізація по-путильськи

Децентралізація по-путильськиУ Путильському районі громаду села Мариничі без її відома об`єднали з сусідньою Усть-Путилою.
Про це горяни Мариничів дізналися лише із повідомлення у засобах масової інформації. І, звісно, не на жарт обурилися… Оскільки жодних пояснень з цього приводу чи пропозицій щодо того, як надалі діяти, ні від свого сільського голови, ані від керівника громади Усть-Путили люди не дочекалися, вирішили звернутися до керівників області.

4-го лютого вони, довідавшись про робочу поїздку до району голови облдержадміністрації Олександра Фищука, влаштували йому в центрі села незаплановану зупинку.

– Нас жодного разу не кликали з приводу об`єднання на збори, ніхто нічого не пояснював, ми навіть не ознайомилися, як це належить, із законодавчими актами, – обурювалися люди. – Просто якимсь дивним чином з`явилися буцімто наші підписи про згоду об`єднатися з сусіднім селом. Підроблені і підписи, й протоколи зборів громади. Це ж неправильно, недемократично. І як таке може бути, коли, до прикладу, у Мариничах нараховується 1192 жителі, а в Усть-Путилі – 1100?! У нас середня школа (І-ІІІ ступенів, а у сусідів завжди була лише І-ІІ ступенів). Маємо й гарний великий будинок культури…
Стривожені горяни переконували і голову ОДА, і чиновників, присутніх на стихійному зібранні, що село Мариничі більше і значно краще, ніж сусіднє. То як же може бути центр в Усть-Путилі?

І справжні збори громади таки відбулися. Після об`єднання «на папері». Люди вивчили законодавство, радилися та дійшли висновку, що навіть за їхньої добровільної, а не «добровільно-примусової», як це вийшло, згоди, існувати самостійно (по-новому) ці два села ніяк не зможуть. Адже зрозуміли, що для цього необхідна відповідна основа, в тому числі й податкова, якої у них немає. Всі усвідомлюють, що самотужки існувати непросто, тому об`єднання підтримують. Однак не таким чином. До речі, усть-путильський сільський голова пройшовся хуторами та, обманюючи людей, заробив собі знічев`я додаткові бали.

– У нас район більшою мірою дотаційний. Тож може бути хіба що одна велика самодостатня об`єднана громада з центром у Путилі», – говорили мариничани.
Абсолютна більшість селян проти саме такої процедури децентралізації: люди розуміють, що процес цей спрямований на полегшення життя громад, а не на створення їм додаткових проблем. Прикметно, що сільський голова Мариничів (котрий, за їхніми словами, сподівається на посаду старости в об`єднаній громаді) не був присутній на зустрічі. Односельчани негативно висловлювалися на його адресу.

Підтвердилося першочергове враження, що жодної інформаційної, роз`яснювальної роботи щодо питань об`єднання громад у Мариничах, як це було зроблено в інших громадах краю, не проводилося. Прикро, адже Путильський район наразі має двох депутатів і в обласній раді…

Реєстрацію об`єднаної громади «Усть-Путила – Мариничі» наразі ще не здійснено. Як тепер вийти зі становища, що склалося, – велике запитання: у Законі порядок виходу не прописаний. Тож мешканці цього ошатного гуцульського села звернулася зі своєю проблемою до суду. Чим закінчиться «об`єднавчий» конфлікт, дізнаємося згодом.

Тим часом керівник краю пообіцяв посильне сприяння у його вирішенні.
Наталія Брянська

peredplata