Недостатня активність депутатів-батьківщинців на Буковині

Недостатня   активність депутатів-батьківщинців на Буковині Після завершення виборів до органів місцевого самоврядування пройшло вже понад три місяці. За цей час переважна більшість народних обранців вже визначилась з напрямками своєї депутатської діяльності на період їх повноважень.

Зокрема, депутати обрали комісії в яких будуть працювати, знайомлять виборців своїх округів із намірами щодо виконання взятих на себе передвиборчих програм, зобов’язань та обіцянок, вивчають громадську думку з різних питань для узагальнення її та подальшу реалізацію. В той же час деякі депутати почали свою діяльність лише в комісіях рад залишивши поза увагою членів громад яких вони представляють. Так, до цього часу не виконуються депутатами фракції «Батьківщина» Чернівецької міської ради Мунтяном А.І.та Казиміровичем В.В. вимоги п. 4 і 5 статті 10 (обов’язки депутата місцевої ради у виборчому окрузі) щодо визначення і оприлюднення днів, годин та місця прийому виборців, інших громадян. Ними не оголошується повідомлення про проведення прийому громадян та не вивчається і не узагальнюється думка людей. Ці вимоги ігноруються також депутатами фракції «Свобода» Ілюком А.Р., Кандибою А., Мокловичем Н.М., Собко М.С. та Цуркан Ю.Т.
Керівництво міського партійного осередку та депутатської фракції ВО «Батьківщина» (кер. Пуршага О.І.) ніяк не відреагувало на прохання ради обласної громадської організації «Громадський вплив» стосовно формального розгляду усних і письмових звернень мешканців житлового будинку №79 по вул. Героїв Майдану керівництвом департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради (дир. Погорений С.). Як зазначалось в листі, уже протягом десятка років не вирішуються проблеми жителів цього будинку працівниками даного департаменту і підпорядкованого йому ЖРЕПу №17 а натомість надсилаються формальні відписки та посилання на відсутність коштів. І це тоді коли жителі будинку в основному сплачують кошти а послуги в повному обсязі не отримують. Понад п’ять років в підвалі цієї багатоповерхівки було озеро глибиною майже два метри. В ньому збиралися каналізаційні нечистоти із сусідніх будинків. На прохання вирішити цю проблему комунальники протягом тривалого часу стверджували, що це – помилка будівельників тому вони її вирішити не можуть. І лише завдяки наполегливості жителів будинку дана проблема була частково усунена. Проте, не виконаними до цього часу залишилися звернення жителів будинку щодо забезпечення освітлення підвалу та прибудинкової території, в тому числі і дитячого майданчику біля будинку, заміни водопровідних та каналізаційних труб які експлуатуються з 1979 року, встановлення дверей в підвал, твердому покриттю дороги біля будинку і т. і. Водночас, не виконуючи прохання мешканців будинку та посилаючись на відсутність грошей керівництво ЖРЕПу №17 і департаменту житлово-комунального господарства незаконно витрачала кошти жителів будинків, що сплачувались згідно встановлених тарифів за послуги. Зокрема, встановлено факти незаконного використання в 2014 році керівником ЖРЕП №17 Мельником М.І. 687 літрів дизельного палива на суму близько семи тис. грн. Про ці факти було відомо всім керівникам департаменту міськради і безпосередньому керівнику вищезгаданого житлово-комунального підприємства Бураку О.К. який на той час був заступником голови Шевченківської районної в м. Чернівцях ради а зараз працює першим заступником директора департаменту житлово-комунального господарства міської ради. В листі йшлося про те, що фракцією потрібно ініціювати питання щодо притягнення до відповідальності осіб причетних до ігнорування звернень громадян. В зв’язку з цим рада громадської організації «Громадський вплив» очікує, що на черговій зустрічі виборців із депутатами цієї фракції буде роз’яснено позицію депутатів щодо реагування на звернення ради з питань усунення проблем мешканців вищезгаданого житлового будинку.
Залишилось без реагування з боку партії та фракцій «Батьківщини» і прохання громадської організації щодо розгляду питання можливого додаткового закріплення діючих депутатів за вільними виборчими округами в м. Чернівцях №№ 3, 9, 10, 20, 24, 26, 28, 30, 39, 41, тобто за округами на яких не були обрані депутати. Дане прохання базувалось на тому, що виборці вільних округів залишились без представників у відповідних радах.
Наряду з цим, вважаємо своїм обов’язком рекомендувати членам фракції «Батьківщина» переглянути своє ставлення до вимог закону «Про статус депутатів місцевих рад» та чинного регламенту міської ради в частині визначених обов’язків щодо участі в роботі сесій та прийняті рішень. Бажаною була би їх постійна участь в роботі сесій а не відсутність як це спостерігалось на одному із останніх засідань.

Голова ради
громадської організації \”Громадський вплив\”, член ВО\”Батьківщина Баблюк В.В.

peredplata