«Хто наведе порядок на вулиці Череповецькій?»

Народна трибуна

Крик душі

«Ще не так давно ошатна невеличка вулиця Череповецька у Чернівцях поступово занепадає та перетворюється у суцільний смітник, і нікому до цього немає діла, – крик душі чернівчанина Ігоря Васильовича Шевчука. – Щоразу, йдучи на роботу, вражаюся – як в таких умовах можна жити? Нормальних тротуарів немає, власники приватних будинків роками захаращують то там, то тут узбіччя будматеріалами, так що пішоходам нікуди подітися й усі змушені проходити посередині самої дороги. Особливо ж впадають в око здоровенні купи сміття біля п`ятиповерхового будинку №7-Б на цій вулиці, який, зрозуміло, неспроста називається «міліцейським». Двірника там, як видно, чомусь немає, а у самих мешканців, власників будинків, виходить, руки не доходять, аби прибрати оці стихійні звалища. Але ж це робити необхідно, бо в місцях накопичення сміття часто й щури заводяться, а вони ж всяку заразу розносять. Допоможіть розібратися, хто винен у захаращенні вулиці Череповецької та хто насправді (за законами місцевого самоврядування) має стежити за санітарним станом всіх чернівецьких вулиць».

Писк влади

У департаменті житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради нашого кореспондента скерували до підприємства «Житлосервіс», куди територіально належить вулиця Череповецька. Однак працівники підприємства пояснюють, що ця вулиця не вписана до переліку тих, які мають прибирати його працівники. Та що вулиця Череповецька забудована приватними будинками, господарі яких мають самостійно її прибирати – кожен біля свого обійстя. Якби міська рада включила Череповецьку до списку, її би прибирали. Будинок 7-Б має адресу вул. Авангардна, там справді стоять контейнери для сміття, які мав би вивозити «Спецкомунтранс». Але чи є у цього підприємства угода з «міліцейським» будинком на надання таких послуг, «Житлосервісу» наразі не відомо. А слідкувати за санітарним станом вулиці має, звісно, інспекція з благоустрою Чернівецької міської ради. Якщо її працівники шляхом виїзду на місце виявлять, що там справді панує антисанітарія, мають право скласти протокол та покарати винних.

Відповідальний за санітарний стан Першотравневого району Чернівців спеціаліст інспекції з благоустрою міської ради Руслан Васильович Побігушко запевнив, що «станом на 29 лютого має домовленість про зустріч з відповідальною особою, котра цим питанням займається».

1 березня 2016 року Руслан Побігушко повідомив, що інспекція врешті достеменно вияснила, хто відповідає за санітарний стан вулиці Череповецької. З`ясувалося, що там налагоджена так звана бакова система вивозу сміття комунальним підприємством «Спецкомунтранс». А біля відомчого «міліцейського» будинку встановлені контейнери фірми «Альтфатер», яка періодично забирає відходи з них. Однак, за словами коменданта багатоповерхівки Миколи Гаврильця, часто до контейнерів люди виносять відходи з приватних помешкань і таким чином утворюються стихійні звалища. Генеральне прибирання заплановане на прийдешню суботу (5 березня, авт.). До всього, на ім`я керівника ГУ Нацполіції області інспекцією з благоустрою міської ради готується звернення стосовно санітарного стану біля відомчого будинку.

Тож робимо висновок: якщо всі відповідальні за санітарний стан Чернівців працюватимуть саме у такому руслі, навряд чи городяни дочекаються декларованого на всіх рівнях порядку. У всякому разі, редакція стежитиме за дотриманням зобов`язань і мешканцями, і працівниками інспекції з благоустрою міста.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata