Активісти Буковини вимагають у керівників держави фінансування для завершення об’єктів, пов’язаних з іменем Івана Миколайчука

Президентові України Порошенку П.О.
Прем’єр-міністрові України Яценюку А.П.
Копії:
депутатам ВР від Чернівецької обл.

Шановний Петре Олексійовичу!
Шановний Арсенію Петровичу!

15 червня 2016 року українська, світова громадськість відзначатиме 75-у річницю від дня народження великого українця – генія національного кінематографу, кіноактора, режисера, сценариста, ідеолога поетичного кіно, лауреата Національної премії ім.Т.Г.Шевченка Івана Миколайчука. Знаковість цієї постаті в культурному просторі неперевершена. Будь-яка інша держава маючи такого митця і патріота віддала б йому належне пам’яттю, пошануванням, примноженням його мистецьких скарбів, створивши для цього найсприятливіші умови у тому числі і фінансові.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №5р від 13.01.2016 року утворено Оргкомітет та затверджено план заходів з відзначення 75-річчя від дня народження І.Миколайчука. Гарний і потрібний перелік заходів проте, як виявилось, під жодним із запланованих проектів не передбачено фінансового забезпечення із державного бюджету. Всі зобов’язання розписано за Чернівецькою обласною державною адміністрацією.

Але ж Іван Миколайчук – величина загальнонаціональна, європейська, єдиний свого роду митець такого рівня у світі. Музейний комплекс І.Миколайчука у селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області стає центром паломництва. При цьому у даний час там немає можливості демонструвати фільми, втрачаються можливості національно-патріотичного навчання та виховання підростаючого покоління на автентичній основі.

Тому рада Чернівецького обласного об’єднання „Майдан” звертається до Вас, шановні керівники держави, народні депутати України підтримати клопотання управління культури Чернівецької облдержадміністрації, громадських організацій, культурних діячів і посприяти у належному фінансуванні на загальнодержавному рівні стратегічних об’єктів та заходів, пов’язаних з іменем Івана Миколайчука.

Необхідні мінімальні кошти у сумі 57.4 млн. грн. для впорядкування кіномистецького центру та побудови експозиційного залу музейного комплексу на батьківщині І.Миколайчука у селі Чортория. Фінансування цих заходів необхідно здійснити негайно оскільки їх реалізація має бути виконана до ювілейної дати 15 червня 2016 року.

Сподіваємося також, що депутати Верховної Ради України, в першу чергу від Чернівецької області, будуть по доброму лобістами для передбачення і виділення цих коштів при внесенні змін до бюджету поточного 2016 року.

Прийнято Радою Чернівецького обласного об’єднання «Майдан» 03.03.2016р.

За дорученням Ради
голова виконкому Юрій Скорейко

Активісти Буковини вимагають у керівників держави фінансування для завершення об’єктів, пов’язаних з іменем Івана Миколайчука

peredplata