Звернення членів партії ВО \”Батьківщина\” до своїх колег

Позавчора в понеділок відбулася обласна партійна конференція ВО \”Батьківщина\”. На цій конференції повинно було бути зачитане звернення ряду членів партії стосовно своєї позиції щодо стилю та методів роботи керівництваобласного партійного осередку. В зв`язку із тим, що це звернення так і не було донесене до учасників конференції, автори звернення вирішили оприлюднити його в ЗМІ для того, щоб делегати та члени партії ознайомилися з їхньою позицією. Повний текст звернення наводимо нижче:

Делегатам
обласної партійної
конференції ВО «Батьківщина»

Шановні делегати!

Звертаються до Вас члени ВО «Батьківщина» які вже впродовж багатьох років поділяють ідеологію нашої партії «Батьківщина», підтримують позицію більшості депутатів нашої партії, які чесно працюють в радах різного рівня, в тому числі і у Верховній Раді України над розбудовою держави, підвищенням її міжнародного авторитету та добиваються покращення життя людей. Водночас, хочеться щоб у нашій партійній та громадській роботі були добрі, порядні та відповідальні стосунки, щоб дії окремих активістів, керівників партійних осередків не соромили нашу партію, не були інструментом досягнення своїх власних інтересів та особистого збагачення. Хочеться, щоб в нас, як в низових ланках, так і у всьому обласному осередку не було партійних флюгерів, перебіжчиків та зрадників як це було не раз. Проте, певні передумови цього явища вже спостерігаються в нашій області. Підтвердженням тому є вже багато фактів. Серед партійного активу, рядових членів партії по різному сприймалося ставлення голови обласного осередку Мунтяна І.М. до виборчої компанії в жовтні минулого року та участі активістів у виборах до місцевих органів влади. В список кандидатів в депутати до обласної та Чернівецької міської рад Мунтяном І.М було запропоновано багато позапартійних, без досвіду роботи в органах місцевого самоврядування, не відомих територіальним громадам людей. Частина з них є партнерами по спільному з ним бізнесу, найближчі родичі та особи, що в минулому скомпрометували себе, а також громадяни України які є одночасно і громадянами Румунії. Так, в список кандидатів в депутати до обласної ради було включено 17 позапартійних, що складає понад 26 відсотків від їх загальної кількості. Майже 24 від. позапартійних було включено до складу кандидатів в Чернівецьку міську раду. При цьому слід відмітити те, що позапартійні кандидати ніколи не були активістами і не долучалися до партійної роботи, зокрема не брали участь у попередніх виборчих компаніях від ВО «Батьківщина», у роботі районних, міських та обласного штабів, дільничних виборчих комісій, у заходах ініційованих партійними осередками області. Значна кількість претендентів до різних рівнів рад вступили до партії лише перед виборами, по завершенню виборчої компанії вони від партійних заходів відсторонилися. В число рекомендованих осіб були включені три громадяни інших держав, а саме Румунії. З них два обрані до Чернівецької обласної та Герцаївської районної рад, зокрема заступник керівника обласного осередку партії ВО «Батьківщина» Гливко А.Г. обрана депутатом та керівником депутатської фракції «Батьківщина» обласної ради а Георгіу П. депутатом та лідером фракції «Батьківщина» Герцаївської районної ради. Отримавши паспорти та громадянство Румунії вони порушили українське законодавство і присягнули на вірність іншій державі, не зважили на те, що представники місцевої влади не мають морального права бути одночасно громадянами двох країн.

Керівником обласного партійного осередку Мунтяном І.М. було рекомендовано до виборчих списків обласної ради генерального директора його приватного підприємства НВП «МІМ» Зеленко О.І та бухгалтера його ПП «Євро-Ойл» Жижиян А.М., до Чернівецької міської ради свого сина, директора підприємства по випуску хлібобулочних виробів Мунтяна А.І. У виборчі списки до сільських районних, міських та селищних рад було включено багато осіб які працюють в його приватному бізнесі на рядових посадах. Серед рекомендованих Мунтяном І.М. до міської ради був позапартійний, прокурор який відкривав справи по учасникам майдану Половинський Л.В. Натомість, не були допущені до участі у виборах активісти, члени партійних робочих органів Чернівецької міської та районних в місті парторганізацій, діючі на той час депутати і учасники Майдану 2004 року та Майдану гідності, члени партійних штабів, дільничних виборчих комісій які працювали під час попередніх виборчих компаній. Зокрема, було відмовлено в проханні щодо включення у виборчий список кандидатів в депутати до Чернівецької міської ради почесному члену партії ВО «Батьківщина», учаснику подій на Майдані (понад 90 днів брав участь в акціях Майдану гідності протягом грудня 2013 та січня – лютого 2014років а також в пікетуванні Печерського та Харьківського судів під час суду по Тимошенко Ю.В.) Циганенко В.В. Мотивацією відмови йому в цьому було посилання на те, що до списку потрібно включити кандидатуру жіночої статті а не чоловічої, мовляв партія повинна витримати вимоги закону. Виключено Мунтяном І.М. із списку кандидатів до Чернівецької міськради перед початком виборів діючого депутата Щевченківської районної в місті Чернівці ради Карбашевського В., який теж брав участь в акціях протесту на Київському Майдані протягом грудня 2013 та січня-лютого 2014 років (попередньо включений до списку депутатів Чернівецькою міською партійною організацією). Проігноровані Мунтяном І.М. пропозиції первинних та Чернівецької міської організацій щодо інших кандидатур які були активними учасниками партійних заходів, виборчих компаній та працювали свого часу на виборчих округах в якості штатних помічників народних депутатів України фракції Батьківщина. За словами Мунтяна І.М. питання щодо висунення кандидатів на участь у виборах вирішують не в первинних організаціях і не в Києві а він особисто вирішує і в своєму кабінеті.
Не була надана належна допомога під час виборчої компанії Мунтяном І.М. і кандидатам до міської ради Аксенину Ю. та Щербанюк О., батьки яких загинули на Майдані під час Революції Гідності в лютому 2014р. і стали героями України посмертно.
Жодного матеріалу про їх трудову діяльність та громадську активність не публікувалося у друкованій місцевій пресі й електронних засобах масової інформації, а передвиборчі друковані листівки їм були видані міським штабом лише за 2 дні до початку голосування. Така позиція Мунтяна І.М. стала наслідком того, що до рад, поряд з іншими, потрапили й випадкові люди та особи що дбають про власний інтерес.
Будучи обраними, ряд депутатів в порушення закону «Про статус депутатів місцевих рад» вже впродовж трьох місяців не зустрічаються з громадами округів, на яких обиралися та не проводять прийом громадян. До цього часу навіть не визначені дні та місце проведення зустрічей з виборцями. Зокрема, це стосується депутатів Мунтяна А.І. (син Мунтяна І.М.), Пуршаги О.І., Казиміровича В.В. та інших.
З часу обрання Мунтяна І.М. головою обласної ради та початку її роботи вже на шпальтах обласних газет публікувалися матеріали, які свідчать про створення Мунтяном І.М. в обласній раді «ширки». Зокрема, в статті опублікованій в обласній газеті «Час» від 24.12.2015р. йдеться про те, що фракція ВО «Батьківщина» обєдналася з депутатами-регіоналами які тепер входять до партії «Наш край» і опозиційного блоку. В обласній газеті «Молодий буковинець» опубліковано матеріал про ввезення з Румунії на митну територію області по румунських паспортах депутатами ВО «Батьківщина» автомобілів та несплату ними державного мита.
Слід звернути увагу і на те, що керівники обласного та Чернівецького міського осередків ВО «Батьківщина» не реагують на звернення громадських організацій. Так, залишились поза їх увагою звернення громадської організації «Громадський вплив» щодо співпраці з територіальними громадами в питаннях розвитку територій, впровадження пропозицій громадян та сприяння виборцям в доступності зустрічей з депутатами.
Вони ніяк не відреагували на прохання громадської ради обласної громадської організації «Громадський вплив» стосовно формального розгляду усних і письмових звернень мешканців житлового будинку №79 по вул. Героїв Майдану керівництвом департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради та наведені факти фінансових зловживань з боку працівників комунальної системи. В той же час, керівництвом обласного та міського партійних осередків пропозиції рядових членів партії щодо покращення стилю і методів роботи партійних організацій не сприймаються а в окремих випадках навіть піддаються гострій критиці та наказуються.
Ці та інші факти насторожують нас щодо особистої позиції Мунтяна І.М. в партійній та депутатській роботі і дають нам підстави відповідним чином на них реагувати. Ми рішуче не згідні з тим, що вищезгадані депутати, особисто Мунтян І.М. своїми вчинками принижують роль нашої обласної партійної організації та компрометують її в очах громадськості області.
Виходячи з вищевикладеного, просимо вас, шановні делегати, взяти до уваги наше звернення та дати належну оцінку керівництву обласного партійного осередку щодо його роботи з активом партії та позиційної роботи відповідно вимог статуту. Просимо також висловити свою партійну позицію щодо фактів отримання депутатами та активістами ВО «Батьківщина» подвійного громадянства і засудити їх дії, пов’язані з порушенням українського законодавства та безвідповідальним ставленням до своїх обов’язків як представників держави.

З повагою до Вас:

Член ВО «Батьківщина» з 2005р., голова ради обласної ГО «Громадський вплив» Баблюк В

Член ВО «Батьківщина» з 2006р., голова виконавчого комітету Чернівецького обласного обєднання МАЙДАН Скорейко Ю.

Член ВО «Батьківщина» з 2000р., голова громадської організації «Європейське партнерство» Карбашевський В.

Почесний член ВО \”Батьківщина\” Циганенко В.

Член ВО «Батьківщина» Ніколайчук І.
.
Член ВО «Батьківщина» Ніколайчук В.

peredplata