В Чернівцях корупціонера ніяк не звільнять з посади – він три місяці на лікарняному

В Чернівцях корупціонера ніяк не звільнять з посади – він три місяці на лікарняномуКолишнього заступника голови Чернівецької обласної ради Валентина Маніліча, а тепер начальника майнового управління ради, незважаючи на рішення сесії про недовіру, висловлену наприкінці грудня 2015 року, так і не звільнили з роботи, оскільки відтоді він перебуває на лікарняному. І не виходить звідти дотепер.

Отак триває корупційна епопея з колишнім заступником голови Чернівецької обласної ради Валентином Манілічем. Його ще на початку 2015 року притягнули до відповідальності за корупційне правопорушення (мова йшла про конфлікт інтересів). З посади зняти не змогли. Сам іти він не поспішав. А після місцевих виборів восени 2015 року, коли новообрана рада мала приступити до роботи, голова обласної ради Михайло Гайничеру швиденько “перевів” його своїм розпорядженням у грудні 2015 року на посаду начальника управління виконкому щодо управління об’єктами спільної власності громади області Чернівецької облради (деталі – у статті “Корупціонера в Чернівецькій облраді перевели з однієї посади на іншу” на Ні корупції!).

25 грудня 2015 року Чернівецька обласна рада підтримала проект рішення щодо недовіри Валентину Манілічу і “рекомендувала голові обласної ради Івану Мунтяну розглянути питання припинення служби в органі місцевого самоврядування” вказаного чиновника.

В Чернівцях корупціонера ніяк не звільнять з посади – він три місяці на лікарняному

12 січня 2016 року голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян висловився з приводу ситуації з Валентином Манілічем:

– Виправлення того, що залишив мені мій попередник, розпочалося і триває без будь-яких допоміжних “поштовхів”. Певні кроки зроблені, механізм запущений, а про результат я повідомлю.

Минуло два місяці з моменту таких запевнень. Я вирішила поцікавитись, чи є якісь зрушення у справі. Написала запит до Чернівецької обласної ради. Через день мені зателефонували від помічника голови. Той розповів, що ще в середині січня голова обласної ради Іван Мунтян скерував листа до прокуратури Чернівецької області з тим, щоб там дали оцінку законності розпорядження Михайла Гайничеру щодо переведення свого заступника на посаду начальника майнового управління. Помічник зауважив, що досі рада не отримала відповіді з обласної прокуратури.

У свою чергу прокуратура Чернівецької області у відповідь на мій запит повідомила, що лист від голови обласної ради до них не надходив.

В Чернівцях корупціонера ніяк не звільнять з посади – він три місяці на лікарняному

Ми поцікавились у працівників управління виконкому щодо управління об’єктами спільної власності громади області Чернівецької облради, і вони підтвердили, що Валентин Маніліч досі керівник. Як виявилося, формальний. Адже у відповіді Чернівецької обласної ради йдеться з посиланням на трудове законодавство, що не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової втрати працездатності або ж перебування у відпустці.

В Чернівцях корупціонера ніяк не звільнять з посади – він три місяці на лікарняному

“Враховуючи, що Маніліч Валентин Михайлович вже тривалий час перебуває на лікарняному, питання щодо його перебування на займаній посаді буде вирішено при виході останнього на роботу”.

Звичайно, я також поцікавилася й тим, яку зарплатню і виплати отримує чиновник, котрого вже другий рік не можуть звільнити. Виявилося, що з вересня по листопад 2015 року Валентин Маніліч з усіма доплатами отримував від 12 600 до 13 900 грн. (тоді він ще був заступником голови). Окрім того, чиновник щомісяця отримував і премії в розмірі 2390 грн. Починаючи з грудня 2015 року (якраз, коли почався шум навколо його такого “вдалого” переведення), Валентин Маніліч перебуває на лікарняному. В лютому 2016 року виплати лікарняних йому становили 11 134 грн.

В Чернівцях корупціонера ніяк не звільнять з посади – він три місяці на лікарняному

Якщо зважити, що розпорядження Михайла Гайничеру про переведення було від 18 листопада 2015 року, то можна припустити, що чоловік тільки кілька днів пропрацював на посаді начальника і пішов на затяжний лікарняний.

Тому я вирішила поцікавитись бізнесом дружини хворого посадовця і його дочки. Адже, нагадаю, дочка чиновника Олена Маніліч була керівницею ДП «Чернівецький геоінфоцентр». З 2011 року головою конкурсної комісії Чернівецької обласної ради з відбору суб’єктів оціночної діяльності та розробників документації із землеустрою призначено заступника голови облради Валентина Маніліча. Відповідно до судової справи, у 2013 році під головуванням Валентина Маніліча комісія прийняла чотири рішення на користь фірми дочки. Той, замість того, щоб одразу повідомити про конфлікт інтересів, віддавав перемогу фірмі доньки, яку до того теж очолював свого часу.

Я перевірила державне підприємство “Чернівецький геоінфоцентр” в Єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. З 1 грудня 2015 року там новий керівник (виконуючий обов’язки) — Сергій Кіслінгер. Олена Маніліч значиться підписанткою.

В Чернівцях корупціонера ніяк не звільнять з посади – він три місяці на лікарняному

Окрім цієї фірми, у дружини Валентина Маніліча також є два підприємства, які мають ті ж самі види діяльності, що вказане ДП (в тому числі, діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування у цих сферах) — це приватне науково-виробниче підприємство “Геоцентр” та засноване ним дочірнє підприємство “СОКУП”. У бізнес-довіднику Олена Маніліч вказана керівницею підприємства “СОКУП”.

Перевіривши всі вказані фірми на Єдиному порталі публічних фінансів, я виявила лишень кілька закупівель у ДП “Чернівецький геоінфоцентр”. Починаючи з серпня 2015 року, у цього підприємства Чернівецька обласна рада послуги не закуповувала. Що стосується приватних фірм, то в системі не знайшлось жодного договору за останні півроку.

Тим часом незрозумілою залишається доля листа голови Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна щодо законності розпорядження його попередника. Де він загубився? Адже приміщення прокуратури – за 10 хвилин ходу від обласної ради, і з січня 2015 року туди можна було кілька сотень разів занести листа. Якщо лист у прокуратурі, то чому та віднікується? Незрозумілості одні. Так само незрозуміла доля “винуватця свята” Валентина Маніліча. Хворіти він може довго. Закон дозволяє, якщо серйозне захворювання. А ми сплачуватимемо йому лікарняні.

Мені ця ситуація дуже нагадує історію зі звільненням іншого посадовця в Чернівцях — головного лікаря пологового будинку №1 Дмитра Манчуленка. Вона теж повниться лікарняними, судовими позовами, апеляціями і т.п. Відчуваю, що і в цьому випадку буде так само. Схоже, в Чернівцях легше зняти зірку з неба, аніж посадовця з “теплого” містечка.

Надія Вірна, для “Ні корупції!”

peredplata