Вижничани просять Гройсмана надати місту Вижниця статусу гірського

Голові Верховної Ради України
п. Гройсману Володимиру Борисовичу

Звернення

Шановний пане Голово Верховної Ради України, до Вас звертається громадська рада Вижницької міської ради з наболілого питання щодо надання статусу гірського населеного пункту місту Вижниці.

Місто Вижниця являється воротами Буковинських Карпат. Це ущелина, утворена за багато століть руслами річок Виженка і Черемош, які під час паводків приносять значні збитки, що підтверджуються руйнівними наслідками паводків 2008 та 2010 років.

Місто знаходиться на висоті 326-378 метрів над рівнем Балтійського моря. На південному сході, півдні і південному заході територія оточена гірськими хребтами, висота яких над рівнем моря складає 450-600 метрів і більше, які віддалені від центру міста на 300-500 метрів, і по повнічно-західній і північній околиці міста протікає річка Черемош, а річка Виженка перетинає місто з півдня на північ.

Рельєф місцевості розчленований водотоками, терасами, кліматичні умови сурові, особливо на верхній терасі міста та на околиці Рівня. Там проживає значна частина жителів і їхні оселі не освітлюється сонцем більше 6 місяців. Через таке розташування міста сонце сходить на 1,5-2,0 години пізніше, а заходить на 1,5-2,0 години раніше.

Згідно діючого Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні»:

• по першому критерію місту не вистачає біля 8% або 25-30 м по висоті до норми 400 м;
• по другому критерію, згідно Закону, на кожного жителя повинно припадати 0,25 га ріллі або 0,6 га сільськогосподарських угідь. Фактично на 1 людину припадає 0,009 га ріллі та 0,015 га сільськогосподарських угідь, згідно довідки Чернівецького обласного управління земельних ресурсів №04/80 від 30.01.2003 р. (додається), що у 27 та 40 разів менше норми або 3,6% та 2,5% відповідно, а це значить, що земельні ділянки відсутні і у міста немає перспективи розвитку та розбудови;
• по третьому критерію місто підпадає під статус гірського населення пункту;
З порівняльної таблиці (додається) видно, що загальне відхилення від норми Закону складає 157,3% на користь надання статусу місту Вижниця.
Шановний пане голово, народним депутатом України паном Рибаком І. П. підготовлено і внесено на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».
Громадська рада при Вижницькій міській раді просить вас включити до порядку денного та розглянути даний проект Закону.
Додатки:
• Копія проекту Закону;
• Пояснювальна записка;
• Порівняльна таблиця;
• Висновок антикорупційного комітету;
• Пояснювальна записка з критеріями;
• Підписи жителів міста Вижниці (170 підписів)

З повагою та за дорученням
громадської ради м. Вижниця В.Б. Пилип’юк

peredplata