Медична молодь Буковини – проти кадрової корупції

Медична молодь Буковини - проти кадрової корупціїДепутати обласної ради готують нову антикорупційну схему призначень керівників комунальних закладів
Комісія з питань охорони здоров`я, праці, соціального захисту та питань учасників АТО взялася за реформування механізму кадрових призначень. Метою є відкритий процес призначення керівників – із залученням громадськості та власне працівників закладів.

Досі призначення керівників і продовження з ними контрактів відбувалося «за зачиненими дверима» – на засіданнях комісій, які робили це, не особливо вникаючи у стан речей. Як наслідок, робоча група при комісії під час оглядових виїздів зіштовхнулася з низкою проблем в закладах комунальної власності на території Буковини. Це і конфлікт головних лікарів з колективом, і бездіяльність керівників, і небажання змін. А корінь проблеми, на думку депутатів, криється у тому, що більшість начальників – це люди поважного пенсійного віку, котрі не готові до будь-яких реформ та новацій.

«Ми змінилися, країна змінилася, тож і систему потрібно змінювати», – переконана заступник голови комісії депутат обласної ради від «Самопомочі» Ольга Кобевко. Інші члени комісії її в цьому підтримують. Саме тому, керуючись досвідом інших областей та навіть інших країн, вони розробили нові положення про кадрові призначення, за якими до конкурсного відбору власних начальників залучатимуться працівники медичних закладів – вони, як ніхто, безпосередньо зацікавлені у призначеннях, адже їм працювати в одному колективі.

А поки нові положення аналізують в юридичному відділі облради, комісія вже активно долучає до процесу громадськість. Зокрема, днями на її засіданні, де розглядалися питання про продовження контрактів з головними лікарями низки комунальних установ, були присутні як активісти, так і працівники закладів, і кожен міг висловити свою думку. Найбільше зауважень було до головного лікаря обласного онкологічного диспансеру Анатолія Гонци – останнім часом широкого розголосу набула історія з «благодійними» внесками, які добровільно-примусово сплачують усі пацієнти закладу.

А от за іншого керівника – Василя Мігайчука, головного лікаря Чернівецького обласного центру переливання крові, присутні на засіданні працівники закладу стали горою. Вони кажуть, що, хоч у них і є багато проблем, однак саме цей керівник дає їм раду вже не перший рік, і, переконані працівники, незважаючи на свій поважний вік, спроможний давати їм раду краще за будь-кого іншого. Щодо цієї кандидатури комісія ще не визначилась.

Перші місяці роботи комісії в області показали, що навіть двоє-троє сміливих, чесних професіоналів-депутатів спроможні дати відсіч корупційній системі, яка десятиліттями, мов іржа, роз`їдає заклади охорони здоров`я Буковини.
Надія РУСНАК

peredplata