ЧЕРНІВЦІ ПІСЛЯ ЯЦЕНЮКА

ЧЕРНІВЦІ ПІСЛЯ ЯЦЕНЮКА

У Києві поміняли Яценюка на Гройсмана. До того часу майже півроку політики твердили одне і те ж, що після Яценюка нарешті ми всі добре заживемо. Вміло нав`язали цю думку всьому суспільству. І уже не тільки на кухнях у Чернігові, а й у тролейбусах та на майданах у Чернівцях люди з відвертою неприязню говорили про Яценюка.

На мою думку, таку неприязнь у Чернігові ще можна би було зрозуміти і пробачити. Але у Чернівцях – ні. Яценюк ж-бо наш. І ми повинні би ним гордитися. Тож ні. Уся пропагандистська машина працювала на негативний імідж прем`єра. Першопричиною цього була антипутінська позиція Арсенія Петровича. Її він не приховував. Будучи активним і переконливим євроінтегратором, Яценюк прагнув якнайшвидше вирвати Україну і українську націю з цупких щупальців кагебістсько-більшовицько-азійсько-напівфашистської Російської федерації. І йому це вдалося. Вдалося Яценюку створити українську армію, спроможну захистити націю і Державу. Якщо його будуть звинувачувати у всіх мислимих і немислимих гріхах, то побудова боєздатної армії у цих умовах переважить інші негативи прем`єрствування Яценюка.

З іншого боку, президент Порошенко і його політична сила БПП зуміли скерувати негативну думку громадськості від себе на Яценюка та його партію «Народний Фронт». Порошенкові було вигідно приховати за спиною Яценюка і свої фабрики «Рошен» у Липецьку, і судноремонтні заводи у Криму, і, насамкінець, відставка Яценюка на деякий час врятувала президента від кари за офшори.

Яценюк пішов, а «Рошен», офшори і заводи олігарха-президента залишилися. Як і залишилися панувати на українській землі неукраїнські олігархи.
Порошенко взяв у прем`єри собі подібного Гройсмана з Вінниці. І нарешті сталося так, як сталося: владні еліти в Україні вже змінилися 5 разів. Спочатку дніпропетровських змінили київські, потім київських змінили донецькі, донецьких змінили чернівецькі й тепер чернівецьких – вінницькі…

Міняючи один одного на посадах, люди не мінялися. Навпаки, вони за принципом сполучених посудин переливалися одна в одну, доповнювали один одного і так досі живуть.

Тож нікуди не подівся Яценюк. Він залишився. І ще повернеться…

Хоча Юлія Тимошенко з коси вилазить, аби йому добряче насолити. Даремно вона йому так невдячно відповідає за ті чималі зусилля, яких він раніше докладав, аби врятувати її з тюрми. І щиро радів Арсеній Петрович на Майдані, коли дізнався про звільнення Тимошенко.
Вона йому цього не забула!..

І по всіх областях розіслала цидулку: перейти в опозицію до влади і заявити про ініціювання ВО «Батьківщиною» створення слідчої комісії проти Яценюка і його уряду.

На прес-конференції перший заступник голови обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Мельник заявив про перехід партії в опозицію. І відразу ж наразився на закономірне запитання:

– Так у Чернівецькій області «Батьківщина» при владі. У вас опозиція до своєї влади: коаліційна більшість в облраді перебуває під контролем ВО «Батьківщина», голова облради Іван Мунтян – голова обкому партії. То яка у вас опозиція? – запитали Мельника.

– ВО «Батьківщина» перейшла в демократично-європейську опозицію, – навіть не зморгнувши, відповів політик. – У нас тільки один голова РДА у Сторожинці та один начальник управління капітального будівництва в ОДА (а ще десятки і сотні спеціалістів у владі зумисне не названо – П.К.).

– Тож виходить, що Сторожинецький голова РДА Бартош вранці буде підтримувати Порошенка-Гройсмана і парламентську коаліцію БПП-НФ. А коли добре пообідає, стане на бік Бойка-Симоненка-Папієва-Януковича і разом з «Опозиційним блоком» розвалюватиме Україну…

– Наша політична сила в опозиції у Києві. А на місцях ми будемо визначатися на з`їзді, – це все, на що спромігся Василь Мельник.

Тим часом після відставки Яценюка на обласному олімпі розпочалися різні рухи і політичні шурхотіння. Голові облради Іванові Мунтяну, його заступникам Інзі Маковецькій (РПУ Олега Ляшка) та Віталію Мельничуку (ВО «Свобода») найближчим часом треба визначитися – в опозиції вони, чи при владі. Якщо в опозиції, то нехай залишають посади і йдуть туди. Якщо ж при владі, то хай покидають свої партії і керують. Бо настав час, коли уже несила бути в один момент і красивим, і розумним!..

Для них закладений ще один небезпечний бар`єр. З травня буде заборонено займати посади і водночас бути депутатом керівникам виконавчих структур влади й партійним лідерам. Тобто втратять посади в ОДА, РДА або депутатські мандати Володимир Куліш, Олександр Фищук, Георгій Придій, Віталій Усик та Микола Салагор. А також посади в керівництві областю чи керівництві партіями Іван Мунтян та Інга Маковецька. Сам колишній голова обкому ВО «Свобода» Віталій Мельничук вже себе позиціонує не як лідер партії, а навіть як безпартійний.

Аби себе зберегти при владі в цих умовах, не виключено, що хтось із двох чи навіть трьох депутатів – Фищук, Куліш і Салагор – захоче стати одним головою облради. Ситуація розгортається проти Івана Мунтяна. Тож будь-хто з них може претендувати на посаду голови.

Теперішній голова набрав чимало негативу і за подвійне громадянство, і за свою голову фракції та її авто, і за зговір із колишніми регіоналами, що засвідчили синхронні голосування разом з Опоблоком та «Нашим краєм». Окрім цього, сам Мунтян пропонував регіоналів на посади в буковинському парламенті та його виконавчих структурах.

Тож Мунтян зараз слабкий, як ніколи. Хто скористається його слабкістю, той стане головою.

…А у міській раді відставка Яценюка на деякий час внесла спокій та мирне співіснування між мером і «Рідним містом». Цей мир дав перші результати – 12 членів виконкому були обрані на сесії міськради. І це зупинило процес відставки депутатського корпусу та мера. Але чи надовго там запанували мир і злагода? Це покаже перше ж голосування за секретаря міськради. У зв`язку з переходом ВО «Батьківщина» в глуху опозицію, компромісний варіант кандидатів від цієї партії уже не проходить. Тоді партія «Рідне місто» змушена буде висунути на секретаря Василя Продана. Саме цього, як чорт ладану, боїться мер Олексій Каспрук. У перший же день такого висування мир відразу стане війною. І все почнеться заново.

Як би там на верхах не заспокоювали нас байками, що дострокових виборів не буде, не вірю. Будуть. Бо з цими депутатами уже ніхто не може дати раду. Майбутні вибори вимагатимуть зміни голови ОДА, який мусить принести позитивний результат президентській партії БПП «Солідарність». Фищук цього позитиву не досягне. Тому уже шукають якогось «рибака», котрий ловитиме електорат у каламутній водичці.

Петро Кобевко

peredplata