Хто обслуговує вуличні годинники у Чернівцях?

Народна трибуна

Крик душі
«Уже не перший раз спостерігаємо, що до міських годинників, розміщених на окремих площах нашого старовинного міста, сьогодні нікому немає діла, тож вони або показують неправильний час, або простоюють довгими місяцями чи навіть роками, – крик душі чернівчан А.П. Вірсти, В. С. Лугового, О. К. Браславської, К. І. Телешман, Р. В. Романюк та ін. – всього 11 підписів. – До прикладу, впродовж доволі тривалого часу не працює годинник на вежі не так давно спорудженого торгового центру «Соборний» на однойменній площі міста. Тоді навіщо було його там встановлювати на загальний огляд та збивати людей з пантелику? Має ж бути якась відповідальність, врешті-решт. І чому на це не звертає жодної уваги господар Чернівців, міський голова Олексій Каспрук? Подібна ситуація донедавна була й з вуличним годинником, розміщеним на зупинці громадського транспорту на площі Соборній, котрий уже після переходу на літній час продовжував показувати час із годинним запізненням… Можна виправдовувати ситуацію тим, що люди зараз масово користуються мобілками чи наручними годинниками, і їм, мовляв, не дуже потрібні часоміри на площах. Однак таку думку може висловити людина, котра не шанує і не любить Чернівці, не дбає про колорит міста та притаманний лише йому шарм… Наші неодноразові звернення до міської ради не дають результату. А, між тим, за давньою прикметою, зупинений годинник чи той, що неправильно відмірює час, вважається передвісником біди. Допоможіть врешті з`ясувати, хто в місті має дбати про часоміри і чому міська влада зовсім не звертає на це уваги?»

Писк влади

У департаменті житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради пояснюють, що годинник на площі Соборній у Чернівцях не перебуває на балансі жодного з комунальних підприємств. До прикладу, на балансі «Міськсвітла» точно перебуває годинник, встановлений на площі Пресвятої діви Марії. Кому належить годинник, що неправильно показує час, наразі невідомо навіть заступнику директора цього департаменту. Більше того, чиновник упевнений, що часомір, про який йдеться, встановлений там до святкування 600-ліття Чернівців (?!) та навіть припускається думки, що цей годинник легше демонтувати, аніж знайти господаря (?!). У розмові з нашим кореспондентом він все ж запевнив, що впродовж кількох днів з`ясує питання, яке хвилює небайдужих чернівчан (бо сам чиновник, за його ж словами, не є буковинцем). А ще поспілкується з власником торгового центру «Соборний» та «у межах повноважень» постарається зробити так, аби вуличні годинники врешті запрацювали.

Від редакції. Висловлюємо сподівання, що свого слова Олег Степанович Пилип`як дотримається. А ми повідомимо про це читачам.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata