Департамент охорони здоров’я ОДА в обхід обласної ради, всупереч нормативним актам і без обговорення з трудовими колективами визначив т.в.о на місце звільнених головних лікарів

Департамент охорони здоров’я ОДА в обхід обласної ради, всупереч нормативним актам і без обговорення з трудовими колективами визначив т.в.о на місце звільнених головних лікарівНе довго теплі крісла керівників кількох медичних закладів області залишалися вакантними. Не встигло висохнути чорнило під рішенням депутатів Чернівецької обласної ради, які у передсвяткові дні звільнили одразу п’ятьох головних лікарів, а громада і окремі депутати натішитися тим, що крига в найконсервативнішій галузі скресла, як департамент охорони здоров’я ОДА поспішив визначити тимчасових виконувачів обов’язків керівників. Майстри закулісних інтриг і підкилимних домовленостей з високих владних кабінетів добре знають, що кувати залізо слід поки гаряче. Тим більше, коли йдеться про розстановку своїх кадрів. Це вам не з пацієнтами гарувати чи реформи в галузі проводити.

\”Так, в обласному дитячому протитуберкульозному санаторії «Садгора», колектив якого кликав до себе заступника голови постійної депутатської комісії обласної ради з питань охорони здоров’я Ольгу Кобевко (проте вона відмовилася від цієї посади), т. в. о. головного лікаря призначено заступника головного лікаря з лікувальної роботи Світлану Матейчук.

Крім неї, виконувачами обов’язків стали ще кілька екс-заступників керівників – Володимир Беседінський в обласному патологоанатомічному бюро, Ілля Тащук – в онкодиспансері та Олег Тимофійчук у шкірно-венерологічному диспансері.

Змінили місце роботи лише колишня завідувачка відділення трансфузіології Лікарні швидкої медичної допомоги Анжеліка Каланча, яка буде виконувати обов’язки головного лікаря обласного центру крові, та в обласний центр здоров’я перейшов викладач Чернівецького медколеджу БДМУ Андрій Попадюк\”. Про це ще 30 квітня повідомив сайт http://bukpravda.cv.ua/.

У Департменті так поспішали, що геть чисто проігнорували \”Положення про порядок призначення та звільнення з посади керівників об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області\”. І даремно, бо саме в цьому документі докладно виписано, як діяти в подібних обставинах. Тим більше, коли йдеться навіть не про призначення тих, хто вже працював в лікувальних закладах – заступником головного лікаря чи начальником медичної частини, а про залучення зовсім сторонніх людей.

Наприклад, в пункті 2.3.чорним по білому вказано, що «в міжсесійний період, з метою забезпечення постійного управління підприємствами, установами та закладами, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі – об’єкта комунальної власності), голова обласної ради (або особа що виконує його обов’язки), на підставі подання галузевого управління та висновку постійної комісії з питань приватизації та управління об\’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, призначає, своїм розпорядженням, тимчасово виконуючого обов’язки Керівника».

Нічого подібного насправді не відбулося. Попри те, що йдеться не про якісь приватні медичні заклади, які перебувають у безроздільній і довічній власності чиновників медичного департаменту, а про ті ж таки комунальні установи. А це значить, що належать вони усій територіальній громаді – тобто нам з вами. І запитати думку громади з цього приводу – не право, а обов’язок посадовців. Бодай про людське око.

Як повідомляють джерела BukNews, жодних висновків щодо т.в.о. постійна комісія з питань приватизації та управління об\’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, як того вимагає Положення, не надавала. Не сказала свого слова і медична комісія обласної ради, яка чи не найбільше зробила для появи крихкої надії на те, що громада справді зможе впливати на кадрові призначення у такій важливій для кожного сфері як охорона здоров’я. Тим часом, згідно з пп. 2.7, 2.8, 2.9 згаданого Положення, майнова комісія розглядає кадрове питання тільки в тому випадку, якщо його погодила комісія профільна (в даному випадку – постійна комісія Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО). У разі ж відмови потенційному кандидату на керівне крісло питання більше не розглядається і на майнову комісію навіть не виноситься.

Активне обговорення закулісних маневрів чиновників на особистій сторінці депутата обласної ради Ольги Кобевко у Facebook засвідчує, що питання призначення т.в.о. не погодили не тільки з депутатами, але й з трудовими колективами. Як у старі добрі дореволюційні часи. Що викликало справедливе обурення людей, які не розуміють, якими критеріями відбору керувалися чиновники Департаменту охорони здоров’я. Дописувачі нагадують про «подвиги» деяких нових-старих керівників і обіцяють захищати свої права після свят.

Очевидно, що вся ця неприваблива історія матиме своє продовження. Проте попередні висновки можна робити вже зараз. Тепер принаймні зрозуміло, чому чиновники департаменту чинили такий шалений спротив не те що реальному впливу на процес, а самому лише наміру залучити депутатів обласної ради і представників громади до кадрових призначень.

Словом, все як у старі добрі часи, коли кадри вирішували все. Точніше ті, хто їх правильно розставляє.

Анна Миколайчук

Джерело

peredplata