Що буде першим у Чернівцях: школа чи перинатальний центр?

Про стан справ та перспективи розвитку будівельної галузі Буковини йшла мова сьогодні на прес-конференції начальника управління капітального будівництва ОДА Олександра Пуршаги. Спікер зазначив: за перший квартал 2016 року підприємствами області було виконано будівельних робіт на суму 150,5 млн. гривень. Найбільше будівництв проводяться в Чернівцях та м. Новодністровську, і тільки 8% прибадає на забудови по районах. У селах області переважно зводять нові школи та дитячі садочки.

Що буде першим у Чернівцях: школа чи перинатальний центр?

Олександр Пуршага назвав більше десятка об’єктів, які планують здати в експлуатацію цього року. Серед таких – нові школи в с. Йорданешти Глибоцького району (підрядник – ТОВ «Надія»), у с. Мошанець Кельменецького району (підрядник ТДВ «ПМК-76»), школа на 650 місць у с. Редківці Новоселицького району (підрядник – ТОВ «Роднічок-1»). На Вижниччині (с. Іспас) та в Хотинському районі (с. Колінківці) завершується будівництво дитячих садків. Але всі ці об’єкти наразі недобудовані, для їх завершення потрібні певні кошти. «Якщо ми отримаємо фінансування, то до кінця року ці заклади вже зможуть приймати діток», – пояснив Олександр Пуршага. Але на добудову цих об’єктів потрібно ще від 3 до 14 млн. гривень на кожен.

Серед довгобудів начальник управління назвав лікарську амбулаторію в селі Брусниця Кіцманського району та школу на 240 місць в Усть-Путилі, яка вочевидь ще не буде здана в експлуатацію у 2016 році.

Для завершення будівництва Чернівецького реабілітаційного центру, що знаходиться на бульварі Героїв Крут, потрібно ще 11 млн. грн. За словами Олександра Івановича, більшість цих коштів необхідно для спорудження сучасного басейну, де змогли б займатися діти з обмеженими фізичними можливостями.

При цьому, під час прес-конференції Олександр Пугшага ні словом не обмовився про недобудований перинатальний центр, який чернівчанам обіцяли зробити ще в 2013-му році. На запитання журналістів він відповів, що за попередніми підрахунками, для завершення будівництва потрібно ще 130 млн. грн., а це колосальна сума. «Ми надали пропозицію щодо фінансування, але її було відхилено». Про причини «відхилення» Пуршага не зазначив.

В ОДА повідомили також про уже збудовані у 2016-му році об’єкти. В межах передбаченого фінансування (розпорядженням Кабінету Міністрів Чернівецькій області було виділено 83,5 мнл. грн.) завершено капітальний ремонт навчальних закладів у селах Мамаївці, Витилівка, Драчинці, Борівці, Киселів та Южинець. Прокладено автомобільний міст в смт. Красноїльск Сторожинецького району. Крім цього, за кошти обласного бюджету збудовано будинок культури у селі Сергії, будівництво якого тривало з 2006 року. А минулого тижня у Чернівцях здали в експлуатацію патологоанатомічний корпус онкологічного диспансеру.

Анастасія ДВОРСЬКА,
студентка IV курсу кафедри журналыстики ЧНУ

peredplata