Виплачувати зарплату у «конвертах» стає невигідно

Виплачувати зарплату у «конвертах» стає невигідноТак стверджують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області та наголошують, що затятим порушникам політика виплати зарплатні у «конвертах» буде обходися врешті-решт недешево.

Зокрема, відтепер юридичні та фізичні особи-підприємці, які вдаються до махінацій під час оформлення та виплати заробітної плати, несуть відповідальність у вигляді штрафу, у відповідності до внесених змін у Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Згідно нової редакції статті 41, фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 грн. до 17 000 грн.). За повторне порушення протягом року – від 1-ї до 2-х тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 – 34 000 грн.) – продовжують аргументувати у фіскальній службі.

За словами в.о начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Віталія Шпака, ефективна життєдіяльність самоврядних громад безпосередньо залежить від надходжень податку на доходи фізичних осіб і ні для кого не секрет, що виплата неофіційної зарплатні залишається найпоширенішім способом ухиляння від оподаткування. Саме ці вкрай важливі чинники змушують фіскалів оголосити в регіоні боротьбу проти виплати зарплати в конвертах. Усі тіньовики, незалежно чи це великі комерційні структури, чи представники малого та середнього бізнесу мають «детінізуватися».

Усього з початку 2016 року підрозділами оподаткування фізичних осіб фіскальної служби області проведено 30 перевірок підприємств, установ, організацій та 17 перевірок фізичних осіб – підприємців з питань дотримання ними діючого законодавства при виплаті доходів громадянам.
За наслідками перевірок у 26 юридичних та 6 фізичних осіб встановлені порушення норм податкового законодавства й додатково нараховано до бюджету понад 2,3 мільйони гривень ПДФО та єдиного соціального внеску.

Не менш прискіпливо фахівці відслідковують випадки неофіційного працевлаштування працівників та виплати їм в конвертах зарплатні. За результатами проведених заходів у січні – квітні 2016 року легалізовано 281 найманий працівник.

Також, спільно з іншими органами місцевої влади проведено 11 перевірок з виявлення роботодавців, які виплачують заробітну плату у «конвертах». З них, факти порушення вимог чинного законодавства встановлено у всіх перевірених.

Поряд із тим, у фіскальному відомстві постійно дбають про розширення кола платників та залучення підприємців до державної реєстрації. За результатами рейдових перевірок щодо виявлення громадян, які здійснюють діяльність без належно оформлених документів, в частині порушення ч. 1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановлено 16 порушників які надалі легалізували свою підприємницьку діяльність.

Шановні Буковинці! У фіскальній службі Буковини радять усім хто отримує зарплату в “конверті, задуматися над тим, що соціальні виплати та пенсії в “конверті” не виплачуватися не будуть.

peredplata