Рекет на дорозі з Чернівців до Одеси

Рекет на дорозі з Чернівців до Одеси

За 160 км до Одеси невідома банда добре озброєних і вишколених злочинців пограбувала підприємців з Калинівського ринку.

Наші люди до Одеси їздять чи не щодня. Там вони закуповують товари на 7-му кілометрі і фурами їх доправляють до Чернівців. Маршрут добре відлагоджено, водії знають своїх пасажирів, пасажири-підприємці знають скільки і що коштує в Одесі, та яку ціну за це можна взяти у Чернівцях.

Знають про поїздки і поліціянти. Як буковинські, так і з тих областей, якими пролягають маршрути до української південної Пальміри.

Раніше міліціонери навіть десь гласно, а десь і негласно охороняли тих, хто їхав з грубими грошима за товаром. А гроші таки грубі мали люди: від 10 000 до безмежності готівкових доларів. І у такий бус сідали по 15-20 людей. В основному це жінки. На них менша підозра падала і краще вони в Одесі торгувалися.
Пройшло трохи часу. Аваков провів поліцейську реформу, облив водою Саакашвілі і виростив у містах і селах «чорнобривців» (так називають теперішніх поліцейських за чорну уніформу і бриті голови – П.К.). В якийсь момент поліцейські замінили міліціонерів вчорашніх днів. Останні без роботи. Але у них великий досвід як боротьби зі злочинним світом, так і самим легко стати злочинцями. Адже методи їм добре відомі. Коли багато міліції залишилося без роботи, а годувати сім`ї треба, не виключено, що в Україні починають діяти організовані, вишколені та озброєні банди колишніх правоохоронців.

За останні два місяці уже 4 рази грабували буси з Західної України на дорозі, яка веде до Одеси. В основному потерпають підприємці з Калинівського ринку та Хмельниччини.

Днями у бусі на 7-й кілометр їхало близько 20 жінок. Водій не вперше віз їх туди за товаром. Він знав, що за один день люди скуповуються, вантажать одну-дві фури. Ті відправляються до Чернівців. А підприємці ще на день-два залишаються в Одесі. Вони купаються в морі, засмагають. Цього разу купатися і засмагати не судилося нікому. Десь за 150 км до Одеси бус почав наздоганяти легковик. Водій тиснув на газ скільки міг. Тоді у легковику опустилося вікно і почалася стрілянина по колесах. Стріляли влучно. Тому за мить прострілили колесо. Довелося зупинитися. З легковика вискочило кілька озброєних чоловіків у балаклавах. Вони витягли водія з кабіни і били. Потім зайшли у салон буса і без розмов (щоправда, жінок не били) забрали у всіх сумочки, в яких були долари. Когось штовхнули, на когось цикнули. За кілька хвилин все закінчилося. Легковик з трофейними доларами покотився дорогою. А жінки з переляку слова не могли вимовити. Хоча швидко отямилися і викликали поліцію з найближчого райвідділу.

Поліцейські не дуже поспішали на виклик. Потім так-сяк опитали потерпілих і повернулися до свого відділку.

Про це розповів на ФБ Святослав з Чернівців, чоловік однієї з потерпілих підприємців Калинівського ринку.

– Люди у розпачі. Ніби повернулися 90-і… Ніхто нічого не хотів розслідувати і збирати речові докази. Хоча один з бандитів так тікав, що загубив свою балаклаву. Але ніхто на це навіть не звернув уваги. Або ці поліцейські райвідділу є перевертнями і самі «у долі» з бандитами, або зовсім не працьовиті, – повідомляє Святослав.

Далі чоловік робить припущення, що бандити могли бути колишніми співробітниками силових структур, які не пройшли атестацію, або колишні бійці добровольчих батальйонів, які мають добрі зв`язки з нинішніми правоохоронцями.

– Дуже злагоджено і професійно вони діяли, – робить висновок Святослав.

Потерпілі мають намір звернутися за допомогою до народних депутатів від Чернівецької області та до міністра Арсена Авакова.

А справжні професіонали вважають, що напад був організований фахово. У бусі могла перебувати людина, яка має зв\’язок з бандою. Всі наводки йшли від неї. З огляду на те, що колишні міліціонери у своїй роботі використовували «стукачів» на різних рівнях і у різних сферах, це досить імовірно. Адже після вигнання з міліції якогось офіцера, його агентурна сітка, його «стукачі» нікуди не поділися. Вони, напевне, продовжують саме й йому «стукати».

Якщо Аваков у найближчий час не наведе лад на дорогах, у містах і селах України, він змушений буде подати у відставку. Бо Україну може охопити хвиля розбоїв, бандитизму і хаосу, де правитиме злочинний світ…

Петро Кобевко

peredplata