На міжсобойчику Чернівецького обласного Департаменту охорони здоров\’я захищали теплі крісла і не бажали слухати опонентів

На міжсобойчику Чернівецького обласного Департаменту охорони здоров'я захищали теплі крісла і не бажали слухати опонентівПро сьогоднішню зустріч громадських активістів з представниками Департаменту охорони здоров\’я облдержадміністрації з кадрових питань більшості ЗМІ стало відомо менше ніж за годину до її початку. Попри те, що захід мав відбутися в приміщенні обласної державної адміністрації (каб. 418) у робочий час.

Деякі подробиці цієї робочої зустрічі журналістам повідомив депутат Чернівецької обласної ради Ігор Малишевський, голова профільної комісії з питань охорони здоров’я. Попри те, що тема зустрічі напряму стосувалася проблем медицини, щобільше, діяльності самої комісії, про засідання у стінах ОДА депутати обласної ради також дізналися випадково. Навіть потрапити на цю зустріч їм вдалося не без труднощів.

– На справедливе обурення деяких присутніх, чому на зустріч-прес-конференцію з таких важливих питань, які стосуються усіх буковинців, попередньо запросили представників лише деяких обраних ЗМІ, пані Леся Химко відповіла, що запросили тих, кого вважали за потрібне. Очевидно саме так керівники Департаменту охорони здоров\’я ОДА і наближені до нього активісти уявляють собі те, як мають працювати державні органи влади, – припустив Ігор Малишевський. – А також місце і роль ЗМІ, які їм відводять такі горе-чиновники. На противагу до того, як працює наша медична комісія. Нагадаю, кожне засідання комісії є абсолютно відкритим для усіх буковинців. А взяти слово і виступити на зібранні так само може кожен громадянин, який цього побажає.

– Натомість ми побачили зустріч для якогось вузького кола осіб, члени якого зібралися ледь не таємно від широкого загалу, щоб очорнити депутатів, котрі виступили проти корупції і хабарництва у медичній галузі. Присутнім зачитали листа з усілякими вигадками, якого за спиною комісії поширюють у стінах обласної комунальної установи – обласній лікарні. Представляв документ давній соратник головного лікаря – пан Василов. Цей витвір чиновницької фантазії, попри безперечний адміністративний тиск, підписали лише кілька десятків працівників. Та й то, якщо вірити словам представника адміністрації лікарні. Хоча в самій лікарні кілька тисяч працюючих. Водночас сам пан Василов, попри те, що працює в обласній лікарні, чомусь сильно переймався станом справ в обласному патологоанатомічному бюро, інших обласних лікувальних закладах. Так ніби в обласній лікарні у нього немає власних проблем. Чи, може, таким чином він рятує крісла свого багаторічного шефа пана Ушакова? І його друзів-пенсіонерів, з якими обласна рада не продовжила контракт на подальше безроздільне керування лікарнями?

– Хоча звучали на зустрічі і конструктивні думки. Від імені Департаменту охорони здоров’я виступив заступник директора пан Лесюк. Про якісь конфлікти з комісією не говорив, членів комісії не критикував. Навпаки сказав, що особисто йому до вподоби наша ідея створення кадрової конкурсної комісії і проведення відкритих конкурсів. Проте це радше виняток.

– Те, що ні чиновників, ні представників її громадськості загалом не цікавить реальний стан справ у галузі, яскраво засвідчила відмова пані Химко надати слово для виступу голові медичної комісії та заступнику голови Ользі Кобевко. Нам прямо було заявлено, що наші аргументи, наша позиція нікого з присутніх не цікавлять. Точно, як у старі комуністичні часи проведення брудних інформаційних кампаній проти дисидентів, які посміли мати свою точку зору, яка не співпадала з офіційною.

– А присутність на заході представників Департаменту охорони здоров\’я ледь не в повному складі дозволяє припускати, що за акцією шельмування комісії стоїть хтось з керівників від медицини, які в такий дивний спосіб демонструють представницькій владі її справжнє місце. Дуже прикро, що для зведення особистих рахунків з народними обранцями деякі чиновники, яких ніхто по-справжньому не обирав, приносять у жертву добре ім’я громадських організацій і інтереси всієї медичної галузі. Реальний стан справ у якій навіть не бажають обговорювати. Врешті навіть у поширеному повідомленні про зустріч було написано, що обговорюватимуть все ті ж кадрові питання. Інших проблем для чернівецьких чиновників від медицини, схоже, давно не існує.

Джерело

peredplata