Комунальний темний ліс у Чернівцях

Комунальний темний ліс у ЧернівцяхЯкщо ви плануєте займатись аналізом діяльності комунальних підприємств, то запасіться терпінням, нервами і часом. Як мінімум для того, щоб отримати недовідповіді на свої інформаційні запити, десятки телефонних дзвінків, розмови штибу “сам дурень”, зникаючі файли, відсутність зібраної інформації про комунальні підприємства міста на сайті міської ради та багато іншого.

А те, що деякі відповіді прийшли через місяць після надсилання запиту, взагалі не має вас дивувати. Адже комунальні підприємства звикли, що на них не звертають увагу, і вони собі тишком-нишком працюють. Тим більше, до “тишком-нишком” звикли і місцеві ради.

Звичайно, таке узагальнення потребує доведення в кожному конкретному місті. Дуже хотілось би помилятись. Однак моя спроба отримати інформацію про діяльності комунальних підприємств, які належать громаді міста Чернівці, наштовхує на такі невтішні висновки. Виявилось, що безпросвітно темно в комунальному лісі Чернівців. Міська рада навіть не знає, скільки в неї комунальних підприємств. Що вже казати про те, який там стан.

Я надіслала кілька запитів до Чернівецької міської ради. Спершу вирішила дізнатись про кількість комунальних підприємств у місті. На конкретне прохання надати кількість, назви та контакти комунальних підприємств Чернівецької міської ради отримала відповідь від департаменту житлово-комунального господарства з переліком 26 “комунальних підприємств, що працюють у сфері благоустрою та комунального обслуговування міста Чернівці, які підпорядковані департаменту”. І все. Аналогічний перелік міститься на на офіційному сайті ради з заголовком “Комунальні підприємства міста Чернівці” (оновлення останнє дворічної давнини). Зважаючи на те, що ця інформація міститься на офіційному сайті, її і брала до уваги, коли продовжила збирати інформацію про комунальні підприємства міста. Але.

На другий запит до міської ради, що стосувався вже надання фінансових звітів, річних планів закупівель, контрактів з керівництвом, відомостей про незалежний аудит комунальних підприємств міста, почала отримувати відповідь від нових і нових комунальних підприємств, яких не було в згаданому вище переліку. Адже і управління освіти має підпорядковане комунальне підприємство, яке займається харчуванням дітей, і управління соцзахисту, і охорони здоров‘я.

Як висновок, Чернівецька міська рада не знає, скільки конкретно в громади міста комунальних підприємств. Інформацію про частину комунальних підприємств знайти на сайті міської ради неможливо, тим більше, про їхню роботу, керівництво, звітність. Тільки в розділі про фінансові плани знаходимо перелік з 36 (sic!) комунальних підприємств.

Публічність? Ні, не чули

Виявилось, що практично жодне комунальне підприємство (категоричними бути складно, адже, можливо, є ще такі, про які нам досі невідомо) не проводить незалежного аудиту. Більшість не публікує інформацію про керівників, фінансові звіти, контакти, контракти з керівником, акти, договори, інформацію про свої тарифи та послуги. Тільки одиниці, як от МКП “Калинівський ринок”, Чернівцітеплокомунерего, ЖРЕП №5, мають свої повноцінні сайти, де можна хоч якусь інформацію знайти.

Керівники комунальних підприємств призначаються переважно без конкурсів, інформацію про них, їхню біографію та декларації можна отримати тільки у відповідь на запити. Про заступників взагалі мова не йде. Їх в інформаційному полі просто немає.

Абсолютна більшість підприємств ігнорує систему публічних закупівель Prozorro (окрім великих). Ну і взагалі, знайти інформацію про комунальні підприємства ні через пошукові системи, ні, як бачимо, через запити, не так вже й просто. Публічністю тут і не пахне.

Мало того, департамент житлово-комунального господарства забажав від мене грошей за надання інформації про договори та акти виконаних робіт та щодо підпорядкованих йому підприємств. Ну… я вже мовчу про формат, в якому присилають відповіді розпорядники інформації. Це сотні сторінок відсканованих табличок, які і за ціле життя не оцифруєш (не переведеш в придатний для аналізу та обробки формат).

Певно, найбільш дисциплінованим видалось МКП “Дельфін”. Вони хоч на всі запити справно відповіли. В той час як відповідь на деякі запити, надіслані ще 4 липня, я отримала на початку серпня.

Від МКП “Калинівський ринок” (найбільше комунальне підприємство, яке має багатомільйонні обороти, і про ринок Ні корупції! вже писав в розслідуванні про власників ринків Чернівців) отримала відмову, коли попросили надати план закупівель, копії договорів, акти. У відмові йдеться, що запитувана інформація, цитую, “не знаходиться у володінні Чернівецької міської ради, оскільки була створена КП МТК «Калинівський ринок» як комерційним підприємством у межах власної господарської комерційної діяльності та стосується господарських правовідносин юридичної особи приватного права, якою, не зважаючи на комунальну форму власності, є КП МТК «Калинівський ринок», з іншими юридичними та фізичними особами, які також є суб’єктами господарювання за законодавством України”.

Вказана відмова є незаконною, і за допомогою юристів Інституту розвитку регіональної преси ми будемо її оскаржувати. Так само, як і вимогу департаменту житлово-комунального господарства міської ради заплатити гроші за інформацію, яка запитувалась в електронному вигляді.

Позитивом можна відзначити хіба відповіді на запит про декларації керівників комунальних підприємств (26), ми отримали копії цих документів (про статки директорів КП Чернівців можна прочитати в статтях на Ні корупції! “Скільки заробляють начальники чернівецьких ЖРЕПів та директор Калинівського ринку” та “Керівники комунальних підприємств Чернівців заробляють від 40 до 200 тисяч на рік”). Але ці декларації, як і вся інша інформація (і про тарифи, і про послуги, і про керівництво, і про фінанси, і про договори, і про закупівлі, і загалом про роботу), мали б бути оприлюднені на сайті Чернівецької міської ради або(і) на сайтах підприємств, якщо такі є.

Частково виконують свою інформативну функцію сайти Чернівціводоканалу та Чернівцітеплокомунерего. Але інформація там не повна, особливо що стосується керівництва, звітності тощо. І посилання на ці сайти зась шукати на порталі Чернівецької міської ради.

Десятки мільйонів. Беззвітно

Інтерес до комунальних підприємств підігрівається регулярними рішеннями сесії Чернівецької міської ради про вливання коштів — коштів громади міста, на хвилиночку — в ці підприємства.

Отож, у квітні 2016 року на сайті Чернівецької міської ради повідомлялось, що “із залишку коштів, які утворився в міському бюджеті” (і таке бува) вирішено скерувати фінансову підтримку у розмірі 17,5 мільйонів гривень комунальним підприємствам:

КП «Чернівціводоканал» (4,5 млн.грн.)

МКП «Чернівцітеплокомуненерго» – 4,0 млн. грн.,

Чернівецьке тролейбусне управління – 3,3 млн. грн.,

КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці» – 5,3 млн. грн.

КП «Міськсвітло» – 1,5 млн. грн.

КЖРЕПи – 300 тисяч гривень.

Вже 21 липня 2016 року Чернівецька міська рада інформує про виділення з міського бюджету

КП «Чернівціводоканал» – 11,2 млн. Грн.,

Чернівецькому тролейбусному управлінню – 9,6 млн. Грн.,

МКП «Чернівцітеплокомуненерго» – 5,9 млн.грн.

Тобто, за квартал Чернівціводоканал отримав більше 15 мільйонів, тролейбусне управління — 13 мільйонів, Чернівцітеплокомуненерго — 10 мільйонів гривень.

А якщо ж ми хочемо переглянути звіти про фактично використані кошти та надані послуги комунальними підприємствами міста за 2016 рік та й за 2015 рік (окрім комунальників вже ліквідованого Першотравневого району), то ми отримаємо дулю. “Записів не знайдено, або виникла помилка”. Що говорити взагалі про якісь звіти, плани розвитку підприємств, аудити тощо.

Якщо ж говорити про результати дослідження публічності комунальних підприємств Чернівців, то вони досить невтішні. З можливих 40 балів (а враховувались 20 показників публічності) 16 отримав Чернівціводоканал, 13 — Чернівцітеплокомуненерго та 10 — Калинівський ринок. Це така собі половинчаста публічність. Решта комунальних підприємств і до 10 не дотягують.

Надія Вірна,
Ні корупції

peredplata