Великий Відень допомагає малому

Великий Відень допомагає малому

З 9 по 11 вересня у столиці Буковини відбудеться сьомий фестиваль поезії MERIDIAN CZERNOWITZ. Про нього розповіли на прес-конференції організатор Євгенія Лопата, літературознавець, перекладач, професор Петро Рихло і почесний консул Австрії у Чернівцях Сергій Осачук.

Учасників буде близько 30 з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Ізраїлю, Румунії, Великобританії та, звичайно, України. Серед заходів – презентації книжних новинок. У рамках MERIDIAN CZERNOWITZ відбудеться одна з перших презентацій поетичної збірки Сергія Жадана «Тамплієри» і всеукраїнська прем’єра прозової книжки Андрія Любки «Кімната для печалі», а також дві публічні дискусії на теми: «Письменник і політика», «Єврейське питання – українська відповідь» (до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру)».
Публічні дискусії також стали необхідністю в наш час. Виступаючи на прес-конференції, Сергій Осачук розповів про те, як вільно інтерпретують історію та сучасність наші сусіди румуни. Вони недавно за кошти ЄС створили музей Буковини. Окремі експозиції та документи вражають тим, як їх подають на суд історії в Румунії.

Організатори дякували тим, хто долучився до фестивалю грошима, ідеями і добрим словом. Про Україну і Ч чернівецьку міську раду доброго нічого не сказали. Бо не дали вони для фестивалю грошей. Хоча це можна зрозуміти і треба простити. Так сказав Петро Кобевко

А ще на фестивалі вшанують єврейський ансамбль народних музик під керівництвом Фельдмана. Буде концерт на Театральній площі. Його спонсором виступила Віденська міська рада. На такий хід Петро Рихло відреагував крилатою фразою: «Великий Відень допомагає малому Відню».
А насамкінець організатори похвалилися власними здобутками. Зокрема, Євгенія Лопата удостоєна високого звання в Європі «Молода європейка 2015 року» і Петро Рихло став лауреатом німецької премії у Потсдамі, Юрій Андрухович одержав медаль Гьоте.

peredplata