Як партії дотримувались гендерних квот під час формування виборчих списків до об’єднаних громад на Буковині

Як партії дотримувались гендерних квот під час формування виборчих списків до об’єднаних громад на БуковиніВідповідно до статті 4 Закону України «Про місцеві вибори»: «Представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку». Експерти Чернівецького обласного КВУ проаналізували списки політичних партій до Вашківецької, Вижницької та Сторожинецької міських об’єднаних громад на предмет дотримання гендерних квот.

Вашківецька міська об’єднана громада
Кандидатів висунули 8 політичних партій, з яких лише дві дотримались гендерної квоти. Так, у списках партії «Самопоміч» з 11 кандидатів – 8 жіночої статі (64%), у ВО «Батьківщина» з 27 кандидатів – 8 жінок (30%). 27% жінок у списках кандидатів від «Народного фронту», 26% – у ВО «Свобода» та партії «УКРОП». У РПЛ – 23% представників жіночої статі, у БПП – 19%. Найменшу кількість жінок включила до списку Аграрна партія – всього 2 кандидатів з 27, що становить менше 10%.

Вижницька міська об’єднана громада
Кандидатів висунули 10 політичних партій, гендерної квоти витримали половина з них. Найбільша кількість представниць жіночої статі зареєстрована у списках ВО «Батьківщина»: 15 з 27 або 55%. «Самопоміч» висунула у списках 35% жінок, Аграрна партія та «Наш край» – по 33%, БПП – 30%.
Менше запропонованої законодавцями гендерної квоти висунули наступні політичні сили: РПЛ (28%), УКРОП (26%), ВО «Свобода» (22%), «Народний фронт» (19%). Найменшу кількість жінок висунула по списках партія «Сила людей» – всього 4 з 24 кандидатів, що становить близько 17%.

Сторожинецька міська об’єднана громада
Найкраща ситуація з дотриманням гендерної квоти склалась в Сторожинці. Кандидатів висунули 10 політичних партій, гендерної квоти дотримались – шість. Найбільшу кількість жінок висунуло об’єднання «Самопоміч» – 44%, ВО «Батькіщина» та Аграрна партія – по 32%. У партії «Народний контроль» – 31% жінок, у «Нашого краю» та РПЛ – близько 30%. Менше встановленої гендерної квоти висунули кандидатів наступні партії: «Народний фронт» (29%), БПП (27%), «Свобода» (22%), «Народна партія» (17%).

Підсумовуючи, можемо відзначити, що лише «Самопоміч» та ВО «Батьківщина» дотримались гендерної квоти у списках до всіх трьох міських рад. Політсила «Народний контроль» теж витримав гендерну квоту, але висував список лише до однієї ради.
Нагадуємо, вибори у зазначених об’єднаних громадах відбудуться 18 грудня 2016 року.

Прес- служба обласного КВУ

peredplata