У Чорториї сільрада вирішила знищити всю свійську птицю, аби унеможливити поширення пташиного грипу

У Чорториї сільрада вирішила знищити всю свійську птицю, аби унеможливити поширення пташиного грипу

Позавчора було 23 мертві особини, сьогодні вже 30 – лебеді на Чорторийському озері гинуть щодня. Як кажуть санепідеміологи, від пташиного грипу. Втім, як тільки почали бити на сполох декілька мешканців села, у яких вмерла свійська птиця, сільський голова ухвалив рішення винищити курей у всіх господарствах. Аби вірус не поширився на людей.
– Рішенням комісії з надзвичайних ситуацій утворено три робочі групи. По одному ветеринару у кожній робочій групі, – розповів Іван Загарія, сільський голова с. Чортория.
Люди ж обурюються, мовляв, замість того, аби вбивати їхню птицю, спершу потрібно розібратись із зараженими лебедями та качками на місцевому озері.
Утім, лемент у селі нічого не дав, свійську птицю таки почали знищувати. Три групи з 9 спеціалістів заходили у кожну хату та вбивали курей. А місце процедури обробляли спеціальним розчином.
– Експозиція 2-3 години і воно все навколо обпалює. Це, однозначно, дасть свій результат, – запевнив Михайло Пашняк, ветеринарний фельдшер.
– Поки що виявили хвору птицю лиш у пана Івана Москалюка. Там було 9 голів, – повідомив Іван Загарія, сільський голова с. Чортория.
У майже дев’яностолітньої бабусі залишилось лише 3 курки. Каже, ще влітку перехворів та вмер десяток.
– Вони зараз будуть нестись і буде якесь яйце. Бо це ж треба хворій, я їсти щось інше не можу. А так заріжу і супчик собі зроблю. І тому я вас прошу: залиште мені їх, – просила Ольга Міцик, жителька с. Чортория.
Утім, як не жаліли стареньку ветеринари, птицю все ж довелось винищити. Кажуть, іншого варіанту розірвати ланцюг зараження немає. Тим часом місцеві медики опитували селян і при потребі призначали їм профілактичне лікування.
– Сьогодні опитуємо кожну людину, запитуємо, чи в них немає температури, бо пташиний грип – це не є страшна епідемія для людей, – зазначила Наталія Візнюк, медсестра.
Але селяни в один голос запевняють, сільський голова робить зле, бо забирає останнє.
Відтак працівники сільради склали спеціальні списки з прізвищами людей та кількістю свійської птиці на одного мешканця. Це, кажуть, аби потім відшкодувати селянам вартість курей. Убиту птицю вже ввечері ветеринари пообіцяли спалити.
Після знищення курей спалюватимуть у цій триметровій ямі, а відтак загорнуть землею, аби собаки не змогли до них дістатись.
А доки спецгрупи працювали, а селяни обурювались, за словами поліцейських, хтось викрав із вантажівки чотири мертві курки.

Вже маємо і наслідки. Білорусь офіційно скасувала всі дозволи на ввезення м’яса птиці, видані раніше буковинським підприємцям. Заборона почала діяти з 5 січня, але буде тимчасовою – після закінчення спалаху інфекції співпрацю відновлять. Під заборону потрапили жива птиця, яйця, м\’ясо, продукти переробки курячого яйця, пуху і пера. Обмеження стосуються також кормових добавок для птахів та устаткування для утримання.

Джерело

peredplata