ІЗ ЖОВТЕНЯТ У РЕФОРМАТИ? У Чернівцях з\’явився парк \”Реформації\”

ІЗ ЖОВТЕНЯТ У РЕФОРМАТИ? У Чернівцях з'явився парк "Реформації"

Багатьох чернівчан збурило рішення депутатів міської ради перейменувати Жовтневий парк у парк Реформації. Депутати ж пояснюють, що Європа готується до 500-річчя Реформації. Тому президент України видав відповідний документ про відзначення цієї видатної історичної події й у нас – країні, що вважає себе невід\’ємною частиною Європи. Що ж, хіба ми проти? Але будь-яку добру справу можна довести до абсурду.

Надати ім\’я Реформації улюбленому місцю відпочинку містян могли лише ті, хто не звик задумуватися над власними діями. Реформація – явище дуже складне, воно асоціюється у людей з подіями, надзвичайно далекими від звичного відпочинку. У одних відразу спливають у пам\’яті релігійні війни XVI століття, жахи Варфоломіївської ночі. Інші ж згадують, що Реформація поклала початок протестантизму, який сформував нову етику, нове ставлення до праці. Завдяки цьому протестантські держави створили найефективнішу економіку і стали найбагатшими країнами світу. Підкреслимо – своєю напруженою працею, проте зовсім не відпочинком.

А місце відпочинку має носити назву, яка налаштовує людину на розслаблення, занурення у приємне відчуття свободи від обов\’язкової праці. В улюбленому чернівчанами парку є всі умови для такого відпочинку. Від інших міських парків він відрізняється системою штучних озер, тож назва «Озерний» напрошується сама собою. Приваблива й цілком відповідна його суті. А як бути з пам\’яттю про Реформацію? Є вихід і тут.

Поруч з парком пролягає вулиця Комарова, названа на честь загиблого совєтського космонавта, одного з тих, хто своїм життям заплатив за освоєння космосу совєтським військово-промисловим комплексом. Ніхто не постраждає, якщо ця міська магістраль буде перейменована на честь Реформації. Вона починається біля хлібокомбінату і виходить на незвичний за своєю архітектурою храм однієї з протестантських конфесій.

Сам Господь підказує використати ці символи для того, щоб увічнити одну з головних подій релігійного життя Європи. Якщо ж парк зі своїми генделиками і ресторанами офіційно називатиметься парком Реформації, то народ негайно перейменує його на \”парк Ресторації\”. Дискредитована буде суть перейменування, що здійснюється у рамках декомунізації.

Можливо, саме таку мету і переслідували колишні жовтенята, які нині перефарбовуються у \”реформати\”?

Ігор Буркут, член Національної спілки журналістів

Нагадаємо, рішення про перейменування парку \”Жовтневий\” на парк \”Реформації\” прийняла Чернівецька міська рада 24 січня.
Відповідну пропозицію у формі електронної петиції, яка невдовзі набрала необхідну кількість голосів, вніс чернівчанин Микола Гунько.

25 депутатів міськради підтримали відповідне рішення, і тепер один із мальовничих парків маленького Парижа носитиме таку чудернацьку назву, що не виглядає доречною з жодних міркувань та уявлень. Як сприйме таку новацію чернівецька громада, покаже Час.

peredplata