Допомога по вагітності і пологах у 2017 році

Допомога по вагітності і пологах у 2017 роціУкраїнське законодавство встановлює право сімей, в яких виховуються та проживають неповнолітні діти, на отримання державної допомоги.
Більшість соціальних допомог залежить від прожиткового мінімуму, середній показник якого в 2017 році встановлено на рівні:
з 1 січня – 1 544 гривень, з 1 травня – 1 624 гривні, з 1 грудня – 1 700 гривень.

Процедура призначення і виплати соціальної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами проводиться відповідно до розділу 2 ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Право на фінансову допомогу мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а саме:

– Жінки, звільнені у зв’язку з ліквідацією підприємства (за умови звільнення з роботи не раніше ніж за 6 місяців до набуття права на одержання допомоги);
– Підприємці, які не платять страхові внески до Фонду соціального страхування;
– Аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки вищих навчальних закладів та ПТУ;
– Жінки-військовослужбовці (ВСУ, СБУ, Держприкордонслужба, поліція і т.д.);
– Безробітні, зареєстровані в центрі зайнятості;
– Непрацюючі жінки (домогосподарки).

Дородові і післяпологові виплати призначаються породіллям, якщо звернення за ними надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Виплати проводяться в повному розмірі одноразово, тобто за весь період відпустки, тривалість якої становить 126 або 140 календарних днів (в залежності від протікання пологів і кількості новонароджених). Жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, допомога виплачується за 180 календарних днів (к.д.).

Згідно із законодавством, допомога надається в розмірі 100% середньомісячного доходу жінки (зарплата, грошове забезпечення, стипендія, допомога по безробіттю і т.д.), а непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як підприємець, – в розмірі 25% розміру прожиткового мінімуму для працездатного населення країни.

Таким чином, розмір допомоги по вагітності та пологах у 2017 році складе:
– за 126 к.д .: з 1 січня – 1 680 грн., з 1 травня – 1 768 грн., з 1 грудня – 1 850 грн.
– за 140 к.д .: з 1 січня – 1 866 грн., з 1 травня – 1 964 грн., з 1 грудня – 2 055 грн.
– за 180 к.д .: з 1 січня – 2 399 грн., з 1 травня – 2 525 грн., з 1 грудня – 2 642 грн.

Зоя Федик
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata