Пенсійний вік не підвищуватимуть. Зростатиме страховий стаж – міністр

Пенсійний вік не підвищуватимуть. Зростатиме страховий стаж - міністр
Міністр соціальної політики Андрій Рева. Фото:kp.ua

Дефіцит Пенсійного фонду – 145 млрд грн. Або 6% ВВП. Це більше, ніж Україна витрачає на оборону.

Про це розповів міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв\’ю \”Цензор.Нет\”.

\”Вихід один – проведення пенсійної реформи. В Україні мізерні пенсії. Але власних коштів Пенсійного фонду вистачає на виплату половини. Щоб підвищити пенсії, потрібно взяти додаткові дотації з державного бюджету. Отже, забрати із інших програм – фінансування освіти, медицини, армії, що є шляхом в нікуди. Або шукати можливості збільшення доходів Пенсійного фонду\”, – говорить Рева.

За словами міністра, у меморандумі з МВФ немає вимоги щодо підвищення пенсійного віку.

\”Раніше МВФ пропонував збільшити пенсійний вік. Зараз – ні. Позиція, що пенсійний вік не підвищуватимуть, одна з головних. Ми її тримали весь час у переговорах і витримали до кінця. Однак МВФ – це не благодійна організація. Якщо ви відмовляєтеся підвищувати пенсійний вік, то повинні запропонувати альтернативу\”, – зазначив він.

Доведеться підвищувати страховий стаж.

\”Зараз мінімальний – 15 років. Його поступово слід виводити на рівень, передбачений законодавством – 35 років\”, – додав Андрій Рева.

З 1 жовтня уряд планує зняти обмеження для працевлаштованих пенсіонерів, повідомив міністр.

\”Працевлаштованим пенсіонерам виплачують 85 відсотків пенсії. Прем\’єр оголосив, що з 1 жовтня, коли почнуть пенсійна реформа, це обмеження знімемо\”, – каже Андрій Рева.

В Україні чоловіки йдуть на пенсію в 60 років. Для жінок пенсійний вік протягом 2011-2021 років має поетапно зростати. 2017 року на пенсію йдуть у 58 років. Із 55 років можуть піти на пенсію жінки, які мають більше п\’яти дітей чи дитину-інваліда, учасниці бойових дій, ті, хто працював на шкідливих підприємствах.

peredplata