Влада приховує від Києва реальну ситуацію із захворюванням на кір. Та каже, що нічого не приховує + ОНОВЛЕНО

Влада приховує від Києва реальну ситуацію із захворюванням на кір. Та каже, що нічого не приховує + ОНОВЛЕНОЗа офіційними даними з початку року в Україні зареєстровано 3.717 випадків підозри захворювання на кір. Найбільша кількість реєстрацій припала на західні регіони України:
– Львівська область – 1.646;
– Івано-Франківська область – 1.050;
– Закарпатська область – 246;
– Рівненська область – 220;
– Тернопільська область – 151;
– Волинська область – 130.

З метою запобігання поширення кору у всіх регіонах України на виконання наказів Міністерства охорони здоров’я та Держепідемслужби здійснюються заходи щодо профілактики захворювання.

– Незважаючи на те, що в Чернівецька область розміщена в центрі західних областей України, де зареєстрована найбільша кількість випадків кору, профілактичні рекомендації тут повністю ігноруються, – заявляє народний депутат Геннадій Москаль. – Керівництво області надсилає до Києва “липові” зведення, в яких випадки захворювання на кір не реєструються, щоб створити думку, ніби в області все благополучно. На жаль, реальна картина протилежна цим зведенням. У м.Чернівці характер захворювання на кір набув уже масового явища, особливо серед дітей та молодих людей віком до 30 років. Наприклад, гуртожиток медичного коледжу на вул.Чорноморській уже в карантинному стані, однак ніяких адекватних ситуації заходів тут не проводиться.
Захворювання набуло масового характеру і в інших навчальних закладах, таких як Чернівецький медичний університет, Буковинська фінансова академія, Чернівецький державний університет. За наявними в мене даними, з початку року в області захворіли, чи підозрюються на захворювання кором від 600 до 1000 чоловік. Ця статистика добре відома і обласному управлінню охорони здоров’я, і керівництву області, однак до Києва інформація направляється зовсім з іншими показниками.

Г.Москаль направив міністру охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій депутатське звернення з проханням терміново втрутитися в ситуацію, створити і направити в Чернівецьку область комісію для недопущення спалаху епідемії кору.

Тим часом ОблСЕС стверджує, що оприлюднена в засобах масової інформації заява народного депутата України Геннадія Москаля щодо “масовості” захворювання на кір і нібито приховування цієї інформації в області не відповідає дійсності. Про це повідомила обласна державна санітарно-епідеміологічна станція. Перші випадки підозри захворювання на кір в Чернівецькій області зареєстровані 14-15 грудня 2011 року, коли захворіли 2 студенти Буковинського державного медичного університету. 15 грудня минулого року з метою координації заходів профілактики кору проведено оперативну нараду при головному лікареві обласної СЕС за участю фахівців Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації, начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради, проректора Буковинського державного медичного університету, головного лікаря Чернівецької міської СЕС.

Наступного дня відбулося засідання державної надзвичайної протиепідемічної комісії при Чернівецькій обласній державній адміністрації з прийняттям відповідного рішення, аналогічні засідання проведені на всіх адміністративних територіях області. Епідемічна ситуація з кору висвітлювалася на офіційному сайті Чернівецької обласної СЕС, надавалась засобам масової інформації, направлялась до головних лікарів Чернівецької міської та районних СЕС. Оперативна інформація формується відповідно до екстрених повідомлень, які подають лікувально-профілактичні установи області протягом 24 годин від моменту виявлення хворого чи підозри на захворювання.

Станом на сьогодні, 28 лютого, в Чернівецькій області зареєстровано 90 випадків з підозрою на кір, з них дітей до 18 років – 34. З числа підозрілих, діагноз кір лабораторно підтверджено в 26 випадках. Госпіталізовано 68 людей, в тому числі 20 дітей. Інформація про кожен випадок підозри подається до МОЗ України та Держсанепідслужби України. Випадки підозри захворювання на кір зафіксовано на всіх адміністративних територіях області, крім Герцаївського та Кельменецького районів. Захворюваність формується за рахунок Новоселицького (24 випадки), Глибоцького (10 випадків), Хотинського (7 випадків) районів та міста Чернівці (37 випадків). У всіх вогнищах кору проводиться повний комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів.

Перебіг захворювання на кір у 100% випадків супроводжується специфічним висипом на тілі, що спонукає громадян звертатися за медичною допомогою і унеможливлює будь-яке приховування хвороби, запевняють в облСЕС.

Світлина

peredplata