Вибори: Мамаївці-Лужани

Вибори: Мамаївці-Лужани Через день-два стартує виборча кампанія у 4 об’єднаних територіальних громадах Буковини. Вибори у них відбудуться 29 жовтня.
Серед 4 громад тільки одна міська Кіцманська. Там голосування пройде за пропорційною системою. Інші – сільські ОТГ. Вибори у них проходитимуть за мажоритарною системою.
Але це не означає, що партії, які діють на Буковині, не захочуть там мати відповідний вплив. Більше того, вони активно впливатимуть на вибори, особливо голів ОТГ. Бо відтепер бюджет, ресурси, кошти, земля, майно на території цих громад належатиме саме цим громадам. А розпоряджатися ними будуть депутати. Але почасти і право підпису належатиме голові.
Тож котра партія в Україні добровільно б відмовилася від контролю над багатствами нашого краю?
Ніяка.
Зовні мажоритарна система на виборах сільських громад перетвориться у велику війну між партіями.
Хто виграє у цій війні, покаже ЧАС 29 жовтня.
А наразі ми спробуємо повернути колесо історії у зовсім недалеке минуле і проаналізуємо, хто за яку партію голосував у 2015 року у селах, де будуть вибори до ОТГ.
Мамаївська ОТГ
До складу Мамаївської ОТГ увійдуть три села – Мамаївці, Новий Киселів та смт Лужани.
Зараз тільки одній голові смт Лужан пані Катрюк відомо, які аргументи у неї були, аби так легко віддати пріоритет Мамаївцям під час формування ОТГ. Лужани на старті мали всі можливості, аби центр громади був у селищі міського типу. Там є відповідний статус смт, а не села. І, найголовніше, там є сільрада. Бо у Мамаївцях сільраду продали уже давно, як і церкву. Вірніше церковний будинок у центрі села. Колись впродовж певного часу був клуб, а Дмитро Гнатюк хотів з нього зробити музичну школу. Але не судилося. Одна із протестантських церков перекупила будинок для своїх потреб. Досі у селі не можуть зрозуміло пояснити, хто, коли і за яку суму продав українську православну церкву протестантській церкві.
Хоча у Мамаївцях і у Лужанах в останні роки відчутно пожвавився протестантський рух. Як мінімум у 2-3 рази на рік село Мамаївці перетворюється у центр, куди з’їжджаються віруючі зі всієї України. Їм надають житло, приміщення клубу та створюють умови для їхньої діяльності.
Не відстали від своїх сусідів і Лужани. Коли дітей у школі відпустили на вимушені канікули під час епідемії грипу, Лужанську школу також віддали під житло і діяльність однієї із протестантських церков. Майже місяць у школі жили більше 200 осіб. Серед них було багато дітей.
Не думаю, що без відома та без погодження з головами цих сіл на їхніх територіях проходили такі великі дійства з залученням великої кількості людей.
Також маю сумнів у тому, що начальник управління освіти та науки ОДА не знала і не дозволила у школі Лужан перебувати двом сотням сторонніх людей під час навчального року. Напевне, вона таки дала дозвіл. Незважаючи навіть на те, що є дружиною православного священика церкви Київського патріархату.
Тож перед виборами у цих селах відбувалися різні події, які, на нашу думку,у майбутньому вплинуть на розклад сил у депутатському корпусі та у керівництві ОТГ.
У Мамаївцях наразі є 4869 виборців. У Лужанах – 3710. Майбутня об’єднана територіальна громада нараховуватиме 8579 виборців. Хоча це немало, але на голосування прийдуть трохи більше половини. І не тому, що тут не хочуть голосувати. З цих сіл чи не найбільше мешканців виїхало на заробітки за кордон.
Якщо поглянути на вибори до обласної ради у 2015 році, то беззаперечним лідером там є ВО «Батьківщина». Ми вже наголошували на тому, що у Чернівецькій області ця партія розбудовується і діє не як політична, а як релігійно-конфесійна структура.
Саме від БЮТу на вибори до облради йшов активіст протестантського руху Андрій Маковій. І за нього та ВО «Батьківщину» проголосувало 1202 виборці. Це становило 32,4%.
На другому місці БПП «Солідарність» – 799 виборців і 21,4%. Далі РПУ Олега Ляшка – 351 голос – 9,48%. Потім «Самопоміч» – 253 і 6, 82%. ВО «Свобода» набрала 239 голосів – 6,44%. Також 5 відсотковий бар’єр подолали партії УКРОП – 237 голосів – 6,39% та «Народний контроль» – 214 голосів – 5,77%.
На межі зупинилася АПУ – 178 голосів – 4,8%.
Чи суттєво зміняться результати на виборах до Мамаївської ОТГ? Так. Останні вибори на Буковині проходили без участі партії «Народний Фронт». Зараз НФ буде робити все для того, аби увійти до всіх рад через своїх представників. І байдуже, чи вони будуть формальними членами цієї партії, чи ні.
Обов’язково вплине на вибори те, що своїх кандидатів висунуть партії, котрі входять до Руху Нових Сил, пов’язаного з Міхеілом Саакашвілі. Це «Самопоміч» та «Громадська партія» Анатолія Гриценка.
Саме «Громадська партія» у Кіцманському районі набирає популярності серед виборців. Люди довіряють Гриценкові. Бо вважають, що він жодного разу не поступився принципам і не зійшов з виборчої позиції захисту українських громадян.
Тож депутатських корпус буде трохи різношерстий. І майбутньому голові доведеться шукати порозуміння між різними політичними силами, групами та депутатами.
Хто буде тим, що поведе Мамаївську ОТГ до процвітання у майбутньому? Хто стане головою?
Про це у наступному числі «Часу».
(далі буде)
Петро Кобевко

peredplata