Буковина має нового голову Чернівецької обласної ради. Свободівці кажуть, що вибори пройшли з порушенням закону. ОНОВЛЕНО

Буковина має нового голову Чернівецької обласної ради. Свободівці кажуть, що вибори пройшли з порушенням закону. ОНОВЛЕНОСьогодні 16 березня таємним голосуванням Михайла Гайнічеру обрано головою Чернівецької обласної ради. \”За\” проголосувало 62 депутати. За кандидатуру від опозиції фронтовика Олександра Фищука (екс-голову податкової) проголосувало 34 депутати. Один народний обранець не підтримав жодного кандидата.

Вибори проводились за новими правилами – бюлетені видавали не тільки за депутатським посвідченням, а й за посвідченням особи та карткою депутата. Такою була ініціатива голови ОДА, депутата Михайла Папієва. Він власне й не мав посвідчення і бюлетень отримав, пред\”явивши паспорт. Також в бюлетні чітко була визначена позначка, котрою визначатимуть депутати переможця – плюсик. Навіть для депутатів інструкцію вивісили на кабінці для голосування.

Цікаво, що перед голосуванням голова ОДА Папієв відчутно нервував. Він стверджував, що опозиціонери (Фронт Змін) будь-якими методами прагнуть зірвати голосування. Також його обурило небажання опозиції дозволити голосувати за посвідченнями особи та карткою.

Буковина має нового голову Чернівецької обласної ради. Свободівці кажуть, що вибори пройшли з порушенням закону. ОНОВЛЕНОЗгодом виявилось, що саме у регіоналів як мінімум шестеро депутатів посвідчення депутата не мали. Це – Семенюк, Георгій Березовський, Харабара, Шкробанець, Папієв та Майор.

Тим часом депутатська фракція від ВО \”Свобода\” вже виступили з заявою, що звернуться до суду з вимогою визнати результати головування недійсними.

Зокрема, в заяві свободівців йдеться:

\”16 березня під час другого засідання восьмої сесії шостого скликання Чернівецької обласної ради обрано голову крайового парламенту. Як і очікувалося, головою став представник регіоналів – заступник голови облдержадміністрації Михайло Гайнічеру. За нього свої голоси віддали 62 депутати обласної ради.

За єдиного кандидата від опозиційних сил проголосувало лише 34 депутата. Традиційно, рішення сесії Чернівецької обласної ради приймалися з порушенням законів України. Зокрема, голова ОДА Михайло Папієв вніс на розгляд сесії пропозицію щодо можливості голосувати за голову обласної ради не лише посвідченнями депутатів, як це передбачено у регламенті ради, але й за паспортами й депутатськими картками для голосування.
«Ми маємо усі підстави звернутися до суду з вимогою визнати результати головування недійсними», – прокоментував обрання голови облради керівник фракції ВО «Свобода» у буковинському парламенті Назар Горук.

За його словами, голова облдержадміністрації своєю пропозицією порушив Закон. «У регламенті Чернівецької обласної ради чітко прописано, що депутати у таких випадках (обрання голови – авт.) голосують лише за депутатськими посвідченнями. Згідно Закону, аби змінити норми регламенту, необхідно таке рішення оприлюднити за 20 днів до сесії, винести на розгляд у відповідну комісію, лише потім воно може бути винесене на сесію».
«Сьогодні ми побачили, що той хто мав би захищати Закон, сам його ж і порушує. У Чернівецьких обласній та міській радах вже стало недоброю традицією «чуть-чуть» порушувати Закон, коли це вигідно регіоналам», – зазначив Назар Горук.

«Я можу всіх запевнити, що депутати від ВО «Свобода» голосували за єдиного кандидата від опозиції. Якби не «тушки» в обласній раді, кандидатура регіоналів ніколи б не мала такої кількості голосів», – підсумував свободівець.\”

ДОВІДКА

Гайнічеру Михайло Іванович, к.тех.н. (1980), чл. Партії реґіонів; Чернів. облдержадмін., заст. голови (з 04.2010).

Н. 23.10.1950 (с.Волока, Глибоцький р-н, Чернів. обл.); молдаванин; батько Іван Миронович (1919-1995) і мати Віра Григорівна (1922-2001) – педагоги; дружина Олександра Іванівна (1949) – менеджер; дочки Олена (1971) і Наталія (1971) – менеджери.

Осв.: Чернів. держ. ун-т, математ. ф-т (1972), математик-прикладник.

09.1967-06.72 – студент, Чернів. держ. ун-т. 09.1972-10.91 – ст. технік, ст. інженер, с.н.п., зав. лаб., зав. відділу, заст. директора з наук. роботи Чернів. філії Київ. ін-ту автоматики. 10.1991-07.94 – заст. голови, Чернів. облвиконком; заст. глави, Чернів. облдержадмін. 07.1994-12.98 – радник Посольства України в Румунії, кер. торговельно-ек. місії. 12.1998-02.99 – заст. ґен. директора, ТОВ \”Мироно\”, м.Чернівці. 03.1999-06.2003 – ґен. директор, ПВКП \”Інтер-А\”, Тов \”Інтера\”, м.Чернівці. 06.-08.2003 – заст. кер. – нач. відділу розвитку бізнесу, Чернів. філія ТОВ \”Укрпромбанк\”. 08.200302.05 – заст. голови – нач. Гол. упр. економіки, Чернів. облдержадмін. 02.2005-10.06 – с.н.п., Держ. науково-тех. центр \”Екоресурс\”. 07.2006-04.10 – кер. торговельно-ек. місії у складі Посольства України в Румунії.

Деп. Чернів. облради (2006-10). Був чл. СДПУ(О) (з 2001).

Автор 45 наук. праць у галузі автоматизації переробки інформації. Захопл.: іст. література.

peredplata