Сьогодні вшановують єдиного апостола, який помер власною смертю

Сьогодні вшановують єдиного апостола, який помер власною смертю9 жовтня християни відзначають день святого апостола і євангеліста Івана Богослова.

Був сином Зеведея та доньки святого Йосифа Обручника Соломії. Разом зі старшим братом Яковом Ісус Христос на Генісаретському озері покликав його стати апостолом.

Іван був улюбленим учнем Христа. Під час таємної вечері сидів за столом поруч із ним. Запитав про ім\’я зрадника. Іван слідував за Ісусом, коли його вели на суд Пилата та на Голгофу. Плакав із Марією. Іван почув, як розіп\’ятий Христос звернувся до неї: \”Жінко, ось син твій\” і до нього: \”Се мати твоя\”.

Після страти Ісуса Іван дбав про Діву Марію.

Разом із учнем Прохором Іван вирушив проповідувати в Ефес. Пливли на кораблі, той потонув під час бурі. Врятувалися всі, крім Івана. Прохор сам пішов до Ефеса. На 14-й день він побачив, як хвиля викинула на берег Івана.

До Ефеса вирушили вдвох. У цей час імператор Нерон почав гоніння на християн. Івана схопили та відвели до Рима. Засудили на смерть через отруєння. Він випив отруту й залишився живим. Вийшов неушкоджений із котла з киплячою олією. Іоанна заслали в ув\’язнення на острів Патмос. Прожив там багато років. Проповідував і виганяв бісів.

Іван є автором \”Об\’явлення\”, останньої книги Біблії. За християнськими віруваннями, в ній міститься інформація про Апокаліпсис та долю людства.

Апостол Іван помер у глибокій старості. Пережив усіх очевидців Христа. Став єдиним апостолом, який помер своєю смертю.

Українці вірили, що саме Іван навчив людей писати ікони. Апостола вважають охоронцем мандрівників. Цього дня благословення у Івана просили ті, хто вирушав у далеку дорогу.
Джерело: gazeta.ua

peredplata