Чернівецька область: результати громадського спостереження за виборами 29-го жовтня 2017 р.

Чернівецька область: результати громадського спостереження за виборами 29-го жовтня 2017 р.в Чернівецькій області відбулися вибори до чотирьох ОТГ (Кіцманської, Мамаївської, Острицької та Магальської). Вже станом на вечір 30-го жовтня опрацьовано більшість протоколів виборчих комісій і ми можемо говорити про попередні результати.
В день виборів не обійшлося і без порушень. Так спостерігачі ОПОРИ фіксували спроби членів комісії видати бюлетені без паспорта громадянина України, такі випадки були характерні для всієї території України і за даними ОПОРИ, подібне порушення було зафіксовано на 13.1% виборчих дільниць. Також спостерігачі фіксували незаконну агітацію на виборчих дільницях та в межах населених пунктів, де проходять вибори.
Після завершення голосування, під час підрахунку голосів, на багатьох дільницях, як в межах Чернівецької області, так і по всій Україні через негоду зникло світло, проте підстав говорити про спроби фальсифікацій чи провокацій в період вимкнення світла, немає.
Також під час підрахунку голосів спостерігачами було зафіксовано, що члени виборчої комісії ДВК № порушивши не враховували бюлетені, де виборець поставив галочку не в квадраті, а просто навпроти прізвища кандидата, тоді коли в Ст. 79, п. 27 ЗУ “Про місцеві вибори” визначено перелік бюлетенів, які можна вважати недійсними і бюлетені з наведеними вище ознаками до нього не відносяться.
Також на цій виборчій дільниці, спостерігач від кандидата в депутати Мамаївської ОТГ – Ганджук Віктор, намагався першкодити діяльності офіційного спостерігача від ОПОРИ, обмежуючи йому права спостерігати за процесом підрахунку голосів, спробами недозволити відеофікацію виборчого процесу та залякуючи його фізичною розправою. Після втручання членів виборчої комісії, конфлікту вдалось уникнути. Своєю поведінкою спостерігач кандидата порушив п.3, ч. 9, Ст. 66 ЗУ “Про місцеві вибори” в якому спостерігачу надано право спостерігати за виборчим процесом з будь-якої відстані, а також п. 4, ч. 9 цієї ж статті в якому спостерігачу надається право здійснювати фото та відео зйомку виборчого процесу.
Даний факт частково був зафіксований на відео: https://youtu.be/ZDBzqYJxpeo
Вже на даний момент ми можемо підвести попередні підсумки голосування і встановити переможців виборців.
Отож результати кандидатів на посаду голів ОТГ наступні:
Кіцманська ОТГ
Булега Сергій
65.55%
Григоряк Олександр
15.79%
Яремій Ярослав
18.64%
Мамаївська ОТГ
Катрюк Наталія
54.34%
Левченко Дмитро
2.37%
Полянек Андрій
2.27%
Савчук Віктор
1.33%
Савчук Юрій
3.96%
Угринчук Сергій
34.06%
Острицька ОТГ
Цуркан Василь
40.04%
Ястремська Лілія
23.41%
Кришмару Дан
21.39%
Ботлунг Віорел
15.16%
Магальська ОТГ
Нандриш Олена
97.10%
Тарас Прокоп,
координатор громадського спостереження за виборами у Чернівецькій області

peredplata