Іван Рибак: «Буду ініціювати відставку голови Чернівецької ОДА»

Іван Рибак: «Буду ініціювати відставку голови Чернівецької ОДА»На прес-конференції для журналістів народний депутат України Іван Рибак заявив, що особисто ініціюватиме перед президентом відставку голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука. Він навів цілу низку аргументів, які засвідчують неспроможність Фищука керувати Буковиною. Це і проблеми в освіті, у медицині, інфраструктурі.

– Зміни до Закону про державну службу дадуть можливість президентові якісно змінити керівний склад місцевої виконавчої влади, – сказав Іван Рибак. – Я особисто буду ініціювати як зміну голови ОДА, так і низки голів РДА.

На думку Рибака, одним із перших під зміну може і повинен потрапити голова Путильської РДА Микола Савчук, який проявив себе противником створення ОТГ. І навіть у суді вимагав скасування Усть-Путильської ОТГ.

– Це приклад того, що Савчук – гальмо реформи і децентралізації, – зауважив Іван Рибак. – Я бачу упередженість голови ОДА у частині покарання саме таких недолугих керівників. Савчук своїм рішенням ліквідував відділ освіти.

Подібні приклади навели також і у Кельменецькому та Сокирянському районах. Але народний депутат змушений визнати, що він не завжди може вплинути на поліпшення цього стану.

Адже партія, обласну організацію якої очолює Іван Рибак, не представлена у керівництві. Як не дивно, а президентська партія БПП «Солідарність» на Буковині перебуває у тіні. Ніби в опозиції як у виконавчій, так і у представницькій гілці влади.

– Сьогодні областю керує «Народний фронт» (голова ОДА Фищук – П.К.) і ВО «Батьківщина» (голова облради Мунтян – П.К.) – зауважив нардеп.
-Зараз партія Фищука ніби відмежовується від нього. І тим самим всю вину за промахи у роботі прагне перекласти тільки на нього. Але всі розуміють, що Фищук – це представник «Народного фронту». І не треба перекладати відповідальність на БПП «Солідарність», на президента. Наша область – на останніх щаблях рейтингів в Україні. Хіба президент винуватий у цьому? Ні.

В обласній раді граються з одного боку в опозицію, а з іншого боку у той же час перебувають при владі. Так бути не може. Якщо так керує «Батьківщина», «Свобода» та РПУ Олега Ляшка, то вони беруть на себе відповідальність.

Люди це розуміють. І на виборах ОТГ дають відповідну оцінку цим політичним силам. Наприклад, у Кіцмані. Там РПУ Олега Ляшка не подолала прохідний бар’єр, «Свобода» має 3 депутати, а «Батьківщина» – 5. У той же час, БПП «Солідарність» одержав 10 депутатських мандатів і голову міської ОТГ.
Маючи таку вагому підтримку виборців, президентська партія не представлена при владі в області.

– Більшість в обласній раді – це «Батьківщина», «Опозиційний блок», «Наш край» та інші, а не БПП, – переконаний Іван Рибак. – Вибори голови облради саме це підтвердили.

– Хіба не можна переобрати тепер Івана Мунтяна? – запитали журналісти.

– Сьогодні ми концентруємо свою увагу на виборах до ОТГ. Після формування їх будемо вибирати й обласну раду. Наша політична сила тепер не має такої кількості голосів, аби переобрати голову обласної ради.

– Чи має бажання БПП переобрати голову облради? Чи, може, між вашими партіями є якісь закулісні домовленості, аби не чіпати Івана Мунтяна?
– На жаль, єдності у нашій фракції на сьогодні нема. Подібна ситуація й у Чернівецькій міській раді.

На Буковині ми констатуємо той факт, що президентська партія БПП «Солідарність» не представлена у владі ні на обласному, ні на районних рівнях.
Партія почала виходити з тіні інших політичних сил. Про це місяць тому заявив Іван Рибак на партійній конференції, де його обрали головою. Також відбулися заміни керівних органів партії й у міській організації. Там обрано головою Василя Максимюка.

Народний депутат також сподівається на активність фракцій в обласній та міській радах. Зокрема, покладає надії на голову фракції в обласній раді Івана Шевчука.

– Я маю велику надію на те, що наш вихід з тіні принесе користь всій буковинській громаді. І у цьому переконаний, – підсумував Іван Рибак.
Петро Кобевко

peredplata