Скільки коштів отримають об’єднані громади Чернівецької області наступного року

7 грудня Верховна Рада України схвалила Державний бюджет на 2018 рік. Додаток 6 визначає розміри трансфертів з бюджету держави до місцевих, у тому числі і до об’єднаних громад. Позитивним є той факт, що всі 26 ОТГ (і навіть ті 4, вибори в яких відбудуться 24 грудня) з 1 січня виводяться на прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом. Громади в наступному році отримають близько 900 млн. грн. трансфертів, з них освітньої субвенції – 544 млн.грн., медичної субвенції – 192 млн.грн. та базової дотації – 164 млн. грн. Про це інформує Office reform RV-AMU.

Кіцманська ОТГ стала першою у Чернівецькій області, яка не отримуватиме базової дотації, а навпаки – віддаватиме кошти у розмірі 1,4 млн. грн. до Держбюджету у вигляді реверсної дотації. Розмір ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) на одного жителя, який буде зібраний у цій громаді, є вищим за загальноукраїнський.

Найбільше коштів базової дотації отримають громади Сторожинецького району, зокрема Сторожинецька ОТГ – 20 млн.грн., Великокучурівська ОТГ – 12 млн. грн., Чудейська ОТГ та Красноїльська ОТГ – по 9,5 млн. грн. І якщо великий розмір базової дотації Сторожинецької ОТГ можна обґрунтувати величиною цієї громади, то три інші мають активно попрацювати над збільшенням власних надходжень до бюджету .

peredplata