У Чернівцях міськрада подолала вето міського голови, накладене на чотири рішення

У Чернівцях міськрада подолала вето міського голови, накладене на чотири рішенняЧернівецька міська рада подолала вето міського голови Олексія Каспрука, яке він наклав на чотири рішення міськради.

Як повідомляє прес-служба міськради, сьогодні на позачерговій сесії було подолано вето, які Каспрук наклав на чотири питання.

Раніше Каспрук зупинив рішення міської ради про надання підприємцю Ігорю Лайтару та підприємцю Віктору Кострибі земельної ділянки за адресою вул. Руська,209-В, площею 0,0408 га в оренду на 5 років для будівництва та обслуговування кафе та магазину промтоварів як таке, що суперечить Правилам улаштування електроустановок, Правилам охорони електричних мереж, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України.

Олексій Каспрук звертає увагу, що в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, зокрема, будувати житлові, громадські та дачні будинки, влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт. Окрім того, у межах таких охоронних зон без письмової згоди енергопідприємств, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється, будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, знесення будівель і споруд, проїзд машин, механізмів загальною висотою з вантажем або без нього від поверхні дороги понад 4,5 метра. Таким чином, рішення про надання земельної ділянки за адресою вул.Руська, 209-В, площею 0,0408га, що потрапляє в охоронну зону ліній електромереж , в оренду на п’ять років для будівництва та обслуговування кафе і магазину промтоварів суперечить закону і підлягає зупиненню.

Олексій Каспрук зупинив також дію рішення міської ради, яким надано дозвіл громадянці Людмилі Крушельницькій на складання проекту відведення земельної ділянки, орієнтовною площею 0,0780 га, у власність за рахунок земель запасу міста, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за адресою вулиця Чортківська, 31.

Міський голова звертає увагу, що зазначене рішення суперечить попереднім рішенням міської ради, якими з метою забезпечення рівного права на отримання земельних ділянок затверджено Правила обліку громадян для отримання земельних ділянок для будівництва індивідуальних житлових будинків в м. Чернівці. Станом на день прийняття рішення на обліку індивідуальних забудовників у Чернівцях перебувало 1288 громадян, на пільговому обліку індивідуальних забудовників – 197 громадян, на окремому обліку індивідуальних забудовників учасників антитерористичної операції – 1118 громадян. Людмила Крушельницька не перебуває на обліку індивідуальних забудовників в м. Чернівці, так само не перебуває і на пільговому обліку індивідуальних забудовників та не належить до жодної категорії громадян, яким законодавством надано право на першочергове отримання земельних ділянок для будівництва житлових будинків, господарських будівель і споруд. Таким чином, міська рада надала цій громадянці перевагу перед іншими громадянами, які перебувають на обліку індивідуальних забудовників, що є несправедливим і незаконним.

Міський голова зупинив дію рішення міської ради, яким Товариству з обмеженою відповідальністю \”АПАРТМЕНТ БІЛДІНГ ЛТД\” надано дозвіл на викуп земельної ділянки за адресою вул. Героїв Майдану, 29 площею 0,1086га для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, як таке,що прийнято з порушенням вимог Конституції України та Земельного кодексу України. Зазначена земельна ділянка знаходиться в історико-культурній заповідній території м. Чернівці, а також в межах комплексної охоронної зони центрального історичного ареалу м. Чернівці, а відтак відповідно до статті 53, частини 4 статті 83 Земельного кодексу України не може перебувати у приватній власності.

Зупинено також дію рішення міської ради, яким товариству з обмеженою відповідальністю \”ФСК Буковина\” надано земельну ділянку за адресою ріг вул.Головної та вул. Гузар Ольги площею 0,0042 га для розміщення та обслуговування малої архітектурної форми. Звернуто увагу, що зазначене товариство не надало документів на підтвердження підстав щодо набуття прав на земельну ділянку не на конкурентних засадах, які визначені частинами 2, 3 статті 134 Земельного кодексу України. Окрім того, вказане рішення міської ради не може бути реалізоване на практиці, оскільки в ньому не зазначено вид користування, в який надається земельна ділянка (постійне користування, оренду та ін), чи земельна ділянка надається у власність, і на яких умовах. Таким чином, зазначене рішення прийнято з порушенням Конституції України, Закону України \”Про місцеве самоврядування в Україні, Земельного кодексу України і підлягає зупиненню.

peredplata