У МАМАЛИЗІ НА БУКОВИНІ НА СВИНОФЕРМУ, ДЕ ВИЯВЛЕНО ВОГНИЩЕ ЗАХВОРЮВАННЯ НА АЧС, НАКЛАЛИ КАРАНТИННІ ОБМЕЖЕННЯ

У МАМАЛИЗІ НА БУКОВИНІ НА СВИНОФЕРМУ, ДЕ ВИЯВЛЕНО ВОГНИЩЕ ЗАХВОРЮВАННЯ НА АЧС, НАКЛАЛИ КАРАНТИННІ ОБМЕЖЕННЯРішення про це прийняла Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при РДА під головуванням Івана ПАЗЯКА.
Комісія оголосила епізоотичним осередком щодо африканської чуми свиней і наклала карантинні обмеження на свиноферму власника свиногосподарства с.Мамалига Гергеліжиу І.С.
У рішенні комісії також: \”Визначити зоною захисту населений пункт с.Мамалига, зоною нагляду (спостереження) населені пункти: села Кошуляни, Стальнівці, Подвірне, Несвоя, Балківці, Форосна, Щербинці, Костичани, Черленівка, Ванчиківці
Заборонити на період карантину продажу живих свиней на стихійних ринках і не встановлених місцях торгівлі в усіх населених пунктах району, та посилити контроль в торгівельній мережі та агропродовольчих ринках за реалізацією сировини і харчових продуктів свиного походження без супровідних документів та відповідного маркування. Звернутись до керівництва Національної поліції у Чернівецькій області про виділення додаткових екіпажів у вихідні дні з метою недопущення стихійної торгівлі живими тваринами на території району\”.
На засіданні комісії затвердили План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней на свинофермі Гергеліжиу І.С. с.Мамалига Новоселицького району, ним, зокрема, передбачено:
\”Встановити карантинний ветеринарно-поліцейський пост цілодобового чергування на дорозі, на межі із вогнищем інфекції і зоною захисту, свиноферми Гергеліжиу І. С.
Виділити місце для спалювання та захоронення трупів свиней, туш тварин та отриману в господарстві продукцію свинарства, а також ймовірно контаміновані матеріали, речовини та відходи.
Організувати робочу бригаду для проведення безкровної евтаназії свиней в епізоотичному вогнищі та створити умови для обов\’язкової щоденної санітарно-гігієнічної обробки осіб, задіяних у виконанні заходів.
Заборонити ввезення та вивезення за межі осередку захворювання тварин усіх видів, а також продуктів і сировини тваринного походження, інвентарю, матеріалів, які можуть містити фактори передачі АЧС (крім транспортування для спалювання), а також вивезення з території свиногосподарства продуктів рослинництва, кормів, інших вантажів. Також заборонити вхід до неблагополучного господарства сторонніх осіб, в’їзд транспорту, перегрупування поголів’я свиней в господарстві.
Заборонити торгівлю живими свиньми та продуктами з них на ринках, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл за наявності супровідних ветеринарних документів, проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов\’язаних з пересуванням та накопиченням тварин.
В зоні нагляду ( с.Подвірне, с.Стальнівці, с.Несвоя, с.Балківці, с.Форосна, с.Щербинці, с.Костичани, с.Черлена, с.Ванчиківці):
Усім керівникам господарств в зоні нагляду, незалежно від форм їх власності та підпорядкування створити усі необхідні умови по роботі свиногосподарств в “закритому режимі”. Забезпечити відповідні заходи щодо обладнання і підтримання в належному санітарному стані біотермічних ям, худобомогильників та вжити заходів по їх належному утриманню.
В зоні нагляду організувати заходи по знищенню гризунів на фермах та подвір\’ях громадян, знищення безпритульних собак і котів гуманними методами.
Виділити кошти з місцевих бюджетів для закупівлі препаратів для вищевказаних цілей.
Щоденно проводити обстеження мисливських угідь, при виявленні трупів диких тварин негайно повідомляти Новоселицьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області\”
До розгляду питання про зняття карантину повернуться через 40 днів після останнього випадку захворювання, загибелі, вилучення та забою хворих свиней, та за умови виконання всіх заходів, передбачених чинним законодавством та планом, повідомляє прес-служба РДА.

peredplata