У Чернівецькій області виявлено 16% інфікованих військових на гепатит С

У Чернівецькій області виявлено 16% інфікованих військових на гепатит СУже 4 роки війна. Хвилі мобілізацій змінюються. Одні хлопці збираються на фронт, інші повертаються. Перед медиками України постало багато запитань, які до цього навіть не потребували розгляду. Наприклад, раніше ми не стикались з ураженнями крупнокаліберною зброєю, реактивними снарядами, розривними кулями та мінами, ми не думали про психологічні проблеми післявоєнного синдрому.

А сьогодні дедалі гостріше постає ще й проблема виявлення у демобілізованих бійців численних випадків вірусного гепатиту С. І, на жаль, нічого в цьому дивного немає, адже одним із шляхів інфікування є оперативне втручання та переливання крові. В перші роки війни, під час страшних боїів під Дебальцево, Іловайськом, медики розгортали операційні просто в бліндажах. Тоді не мали можливості обладнати стерильні перев\’язувальні чи операційні – на кону було життя військових. Відомі випадки навіть прямого переливання крові. Подібні умови, без сумніву, можуть сприяти зараженню.

Але у 2017 році виявлено тенденцію інфікування бійців, які не були поранені, яким не робили операцій в госпіталях та не переливали кров. Лікарі-волонтери зацікавились цими випадками. Ми, звичайно, врахували і зараження при лікуванні зубів та статевий шлях, тому довелось провести певні аналогії та здійснити різні опитування.

Загалом, в Чернівецькій області з 2014 по 2017 роки виявлено приблизно 6% інфікованих вірусним гепатитом В та близько 16% – вірусним гепатитом С, тобто це – досить високі показники, і слід враховувати, що дуже мало бійців було обстежено після демобілізаціі.

Нині ми намагаємося визначити найбільш можливі шляхи інфікування та розробляємо стратегію попередження заражень саме вірусними гепатитами під час перебування в зоні бойових дій.

У Чернівецькій області перед зачисленням до лав ЗСУ призовники проходять медичну комісію, де експрес-методом досліджується їхня кров. Якщо результати обстеження викликають найменший сумнів, майбутніх вояків направляють на дообстеження, і далі вже вирішується питання про можливість перебування в АТО.

Після демобілізаціі військові мають можливість дообстежитись безкоштовно на базі Обласного діагностичного центру, більш чутливим методом, ніж тест-смужки – ПЛР ВГ В і С. За умови виявлення позитивних результатів можна отримати безкоштовне лікування відповідно до Всеукраїнської програми лікування вірусних гепатитів, хоча для цього за власний кошт потрібно здійснити кілька дообстежень, згідно з якими й призначаються медикаменти.

Ця проблема постає надто гостро для медиків усієї країни. Найпершими на це звернули увагу волонтери, які часто їздять на фронт, і після розголосу та консультацій з фахівцями одразу почулось обурення \”титулованих\” лікарів та медичної професури. Ми 26 років живемо в незалежній державі, але ці люди ніяк не можуть усвідомити, що звичайні практикуючі лікарі, без регалій, мають повне право голосно заявити про такі проблеми. На щастя, медицину почали змінювати з Майдану, тоді, коли в одній перев\’язувальній лікарі вищих категорій працювали на рівних з фельдшерами та студентами. Титуловані ж звикли, що без найменших зусиль можна було приписувати собі наукові статті, написані нижчими за рангом лікарями. Часи змінились і пріоритети інші, зараз разом потрібно думати, як вирішити проблему та як допомогти тим, хто боронить нашу землю.

Ми і надалі разом з медиками фронту продовжуватимемо досліджувати проблему вірусних гепатитів у тих, хто воював чи воює в зоні АТО.

Ольга Кобевко,
лікар-інфекціоніст ОКЛ, волонтер

peredplata