НАЗАД, У МИНУЛЕ?

НАЗАД, У МИНУЛЕ?Ситуація на Сході України залишається дуже складною. Гинуть люди, руйнується довкілля. А світ продовжує розмови про \”необхідність покарати порушника міжнародного права\”, проте переважно обмежується словами. Така ситуація була напередодні Другої світової війни, коли провідні держави Заходу з високих трибун засуджували нахабне порушення нацистською Німеччиною і фашистською Італією міжнародних домовленостей. Порушників навіть виключали з міжнародних організацій, як нині позбавляють Росію права голосу в Парламентській Асамблеї Ради Європи. Хіба це зупинило агресора? Ні! Чому ж світ знову повертається у минуле? А тому, що корупція роз\’їдає не лише Україну.

Гроші проти ідеалів

Росія безнадійно відстала від найбільш технологічно розвинутих держав Заходу, але її правитель прагне повернути їй титул \”наддержави\”. Якщо самим не вдається зробити ривок вперед, то намагаються відкинути передових назад. Для цього у Кремлі мають чималі ресурси, які все активніше задіяні в її тіньовій політиці. Постачання російської сировини на світові ринки забезпечувало цю країну великими грошима, і нині вони використовуються для підкупу впливових осіб у різних країнах.

Кремль робить ставку на розкол Заходу, стимулює конфлікти всередині ЄС і намагається посварити об\’єднану Європу зі Сполученими Штатами Америки. На жаль, нерідко навіть успішно. Нині стає відомою роль російського чинника у рішенні Великої Британії вийти з Європейського Союзу. Все виразнішою є участь Росії у спробах каталонських націоналістів досягти незалежності від Іспанії. Перестало бути секретом і втручання росіян у проведення недавнього референдуму в Нідерландах, спрямованого проти європейських прагнень України. А в США продовжується розслідування російського втручання у хід президентських виборів, що викликає зростання внутрішньополітичної напруги в країні.

Російські гроші спрацювали і в Німеччині, де перемогли сили, які погодилися на будівництво газопроводу \”Північний потік-2\” з Росії в обхід України. Його введення в дію позбавить нашу державу значних обсягів валюти за транзит російських енергоносіїв українською газотранспортною системою. Причому удар наноситиметься тоді, коли Україна має повертати значні кредити з відсотками, отримані на Заході. А це загрожує нашій державі дефолтом…

Старі ідеали проти нових

Путін використовує не лише масштабну політичну корупцію, але й експлуатує окремі ідеали, сформовані в далекому минулому. Серед них – фантом \”слов\’янської єдності\”. Царська Росія зі своєю слов\’янофільською риторикою впродовж століть була надією пригнічених іноземними поневолювачами слов\’янських народів на звільнення від чужих імперій. Де-не-де подібні настрої збереглися дотепер, їх намагається експлуатувати сучасна Москва. Так, на Донбасі разом з місцевими російськими найманцями воюють проти українців сербські четники. А проросійські політики в Белграді активно виступають проти участі своєї держави у процесах євроінтеграції.

Минулого року у Чорногорії була попереджена спроба державного перевороту, спрямована проти вступу найменшої слов\’янської держави в НАТО. Її намагалася здійснити група громадян Сербії й Росії, але суспільної підтримки заколотники не отримали. Чорногорці зуміли відстояти свій євроатлантичний вибір.
Нарешті, російський слід проглядається і у нинішніх спробах частини польських політиків використати складні сторінки українсько-польської історії для значного погіршення відносин Варшави і Києва. Польща через свої спроби \”переграти історію\” вже має серйозні проблеми у відносинах з Ізраїлем і США.

Москва намагається переходити у наступ на різних напрямках, щоб добитися головної мети: відкинути світ далеко назад, у ХІХ століття. Саме у ту епоху, коли царська Росія набирала вагу, намагаючись закріпити за собою статус \”великої держави\”. Проте часи змінилися, і велич держави, заснована на її грубій фізичній силі, поступилася величі інтелекту і працелюбству вільних громадян сучасних держав.

Старе мусить відмерти

Потреба сучасного світу в російських енергоносіях постійно зменшується. Одна за одною розвинені країни переходять з двигунів внутрішнього згоряння на масове використання електродвигунів. Вже і Нідерланди, і Німеччина вирішили до 2023-2025 років перевести транспорт з бензину на електрику, яку отримують від екологічно чистих сонячних батарей та з інших джерел, що не використовують викопне паливо.

Людство зрозуміло, що необхідно рятувати природу, інакше можна самознищитися. А для цього вже потрібно запроваджувати принципово нові, чисті технології. Росія ж у цій сфері пасе задніх. Коли громадяни західних держав встановлюють сонячні батареї на дахах своїх будинків і цим забезпечують потреби у теплі, мільйони росіян продовжують палити пічки дровами та вугіллям і дихати цим димом.

Світ змінюється швидко, майбутнє вже наступає. А це означає, що застаріле мусить відійти, і чим раніше таке станеться, тим краще буде нам всім. Проте старе завжди опиралося новому, і без бою не здавалося. Нині віджилу архаїку уособлює путінський режим, який намагається відкинути весь світ далеко назад. Незважаючи на його нинішню активність, на використання ним величезних ресурсів для збереження минулого, воно приречене на загибель. Шкода лише, що найбільше страждати через опір старих сил доводиться громадянам України, які не бажають повертатися назад – туди, куди намагаються заштовхнути нас московські апологети архаїчної \”державної величі\”.
Ігор Буркут, політолог

peredplata