«Зелені» Буковини активізуються

В м. Чернівці відбулася робоча конференція Чернівецької обласної організації «Партії зелених України», в якій прийняли участь представники всіх районних організацій партії.

Під час обговорення питань порядку денного учасники конференції мали змогу ознайомитись з проектом розвитку організації на наступні 2 роки.

«Велику увагу Президія ЧОО ПЗУ буде приділяти діяльності районних організацій. До лав даних організацій будуть залучені нові активісти, яким не байдужа доля нашого Буковинського краю. В усіх районах адміністративних центрів найближчим часом запрацюють громадські приймальні. Велику роль у розбудови ЧОО ПЗУ покладена на молодь. В планах на майбутнє – програма щодо залучення молоді до вирішення екологічних та інших проблем Буковини. Сподіваємось отримати підтримку та допомогу від Зелених з країн ЕС. З метою вирішення питань екологічного характеру, маємо намір залучити групи громадських екологічних інспекторів в усіх районах Чернівецької області», – підкреслив голова Чернівецької обласної організації «Партії зелених України» Іван Боднараш.

Велику увагу Зелені Буковини приділятимуть існуючим екологічним питанням Буковинського краю, а саме:

– надмірна вирубка Карпатських лісів,

– питання вивозу та переробки сміття та сортування різних побутових відходів,

– знищення флори та фауни буковинських річок внаслідок стихійного видобування гравійно-піщаної суміші,

– знищення флори та фауни внаслідок обробки різними хімікатами садів в Хотинському, Сокирянському та інших районів Чернівецької області, де одним з видів сільського господарство є садівництво.

Також відбулося обговорення ряду питань щодо проведення реформ в Україні.

Стосовно до питання надмірної вирубки карпатських лісів, за останні роки було виявлено, що щоденно за допомогою Укрзалізниці до сусідньої Румунії на деревопереробний завод «ЕGER», що знаходиться на відстані 5 км від українського кордону біля м. Радівці, вивозиться тисячі кубічних метрів деревини у вигляді кругляка. З даної сировині виготовляються меблі, які потім експортуються до України за великі гроші. Внаслідок такого недбалого ставлення до рідної природи ми отримуємо природні катаклізми.

Стосовно вирішення питання з вивозу сміття та сортування побутових відходів, є пропозиція про будівництво заводу на Буковині по переробці сміття та відходів. Сьогодні є декілька пропозицій від ряду інвесторів з Євросоюзу щодо будівництва даного заводу. Проблема тільки в тому, що «різні елементи влади» чекають від інвесторів пропозицій щодо «віддяки» за надані дозволи.

Прикладом даної проблеми є некоректні дії Львівської міської ради та голови Садового, які протягом 2016 та 2017 р.р. з метою піару та політичних інтриг, своїм сміттям ледве не забруднили всю країну.

Внаслідок так званої програми владних структур, щодо русло-регулюючих робіт, в басейнах Буковинських річок проводиться надмірне видобування гравійно-піщаної суміші, що призводить до зміни русел буковинських річок та руйнації берегів. Також внаслідок варварського підходу знищуються різні види флори та фауни буковинського регіону.

Щодо питання використання різних хімікатів для обробки садів, закликаємо власників аграрного сектору відповідально ставитися до використання різних видів хімікатів, що у більшості випадків незаконно експортуються до України з Польщі та не мають сертифікатів. Чомусь поляки більш як 500 років проявляють «великий інтерес» до України.

Вся отрута, що зберігається в даних хімікатах, потрапляє в організм людини та призводить до різноманітних хвороб, навіть з летальними наслідками. Як підкреслив голова Чернівецької мicької організації «Партії зелених України» Михайло Цинта, одні заробляють, а інші – вмирають.

Також ЧОО ПЗУ має намір приймати активну участь в вирішенні різних питань культури, освіти, спорту та охорони здоров’я . Щодо зміни та реформи освітянського напрямку, виникає чимало питань до прийнятого скандального закону 2017 р про реформу освіти. Оскільки на території Буковини багато сторіч мешкають представники різних національностей, складається враження, що деякі політичні формування шукають «нові шляхи» для міжнаціональних скандалів. ЧОО ПЗУ заявляє цим політичним структурам: ваша мрія не здійсниться. Якщо Україна має намір стати однією з країн ЄС, доведеться відмовитися від скандальних речей, інакше нас не зрозуміють.

В школах національних меншин на Буковині, державній мові приділяють достатньої уваги, тому політичним формуванням добре було б не заважати національним меншинам вивчати мову своїх народів.

Тих, кому небайдужа доля Буковинського краю, запрошуємо до співпраці!

peredplata