На чий млин ллє воду на Буковині Василь Терицану?

На чий млин ллє воду на Буковині Василь Терицану?

Шила в мішку не втаїш, воно неодмінно вилізе і в найбільш непідходящий момент колотиме те місце, яке призначене для сидіння. Мудрість ніби проста, але тим не менш осягнути її дано не кожному. А особливо тим, хто засліплений погонею за довгими рублями, леями чи євро.

На минулому тижні заступник голови СБУ Віктор Кононенко шокував громадськість заявою про чергові підступи московських спецслужб та їхніх прихвоснів. Цього разу йшлося про те, що такий собі Давид Пономарьов планував зухвалі провокації на території Чернівецької області, а саме – підпалити школи в румуномовних селах. Він навіть знайшов виконавців та перерахував їм аванс за таке злодіяння. Слава Богу, минулося.

І поки пересічні буковинці справедливо обурювалися московським підступам, ті кого ця інформація мала б зацікавити найбільше мовчали і продовжують мовчати. Мова йде про таких «захисників румунського народу від примусової українізації» як Василя Терицану, Ауріку Божеску, Маріна Германа, Миколу Тома, Іллю Зегрю тощо.

Схоже, що Василя Терицану та його «дружню команду» ворожі наміри Кремля проти румунів Буковини цікавлять набагато менше, аніж, наприклад, критика закону «Про освіту». Хтось би сумнівався, але коли порахувати скільки кляуз Василь Терицану настрочив в міжнародні організації від ОБСЄ до Ради Європи, від Петра Порошенка до румунського президента, то порівняння вийде дуже промовистим. Путін та його негідники, на відміну від української влади, на жодне слово критики від Терицану не заслужили.

Або варто пригадати як кричав Терицану про «провокації націоналістів», коли в грудні минулого року п’яний молодик із Глибоччини (власник румунського паспорта, до речі) зірвав із «Центру Гурмузакі» румунський прапор. Тоді навіть українське МЗС висловлювалося з цього приводу. Проте коли поліція знайшла зловмисника і вилучила в нього прапор, то Василь Терицану… відмовився його приймати. Довелося поліцейським вручати знайдений прапор… Генеральному консулу Румунії Елеонорі Молдаван!!!

Натомість коли позаминулого тижня такий самий п’яний невіглас зірвав зі стіни того ж таки «Центру Гурмузакі» прапор України, то Терицану із компанією наче води в рот набрали. Жодного слова, жодної гнівної заяви. Певне, за паплюження державних символів України румунські господарі не платять так добре, як за спекуляції навколо румунських прапорів.

Але повернемося до московських спроб підпалити румунські школи. Чому мовчить Василь Терицану навіть тоді, коли свою офіційну заяву з цього приводу оприлюднило румунське МЗС? Може привід нікчемний? Може чорнило в ручці закінчилося? Може якщо школа не згоріла, то це не варте уваги «захисників»? Точну відповідь знає тільки сам Терицану.

А якби, не приведи Боже, провокація вдалася, уявіть що саме б казав голосив Терицану і якими словами називав українську владу. Певне хрестоматійний плач Ярославни здавався б дитячим хниканням, порівняно із голосінням Терицану.

Попри увагу буковинців пройшло і те, як СБУ розкрило спробу підбурити мешканців Закарпаття: «ми отримали інформацію, що Росія замовила проведення підривної інформаційної акції під виглядом публічних слухань на тему: «Дотримання національно-культурних прав угорців Закарпаття у контексті ст. 7 Закону України «Про освіту». Під час заходу мали прозвучати заклики щодо надання автономії угорцям Закарпаття через нібито утиски української влади». Нічого не нагадує?

У Чернівцях Хавич проводив антиукраїнську пропаганду за вказівкою Кремля на гроші російських кураторів, – СБУ

СБУ виклало аудіо розмови Хавича з проросійським активістом

Коли хто забув, то навесні 2017 року небайдужі патріоти та учасники АТО зірвали спробу сумно відомого Олега Хавича провести в Чернівцях зібрання своєї фейкової організації під промовистою назвою «Захист прав національних меншин». Але мало хто тепер згадує, що поки Хавич під готелем «Буковина» валявся на асфальті, закочував очі та вдавав із себе мертвого опосума, на нього в конференц-залі чекали… Хто? Правильно – Василь Терицану, Микола Тома, Ілля Зегря…

А може не помилилися патріоти із «Національного корпусу», коли в грудні минулого року на базі «Центру Гурмузакі» відкрили «почесне представництво Путіна на Буковині»? Бо дуже вже поведінка Василя Терицану та його послідовників нагадує гру в одні ворота. Доброго слова на адресу української держави, громадянами якої є ці «захисники», від них не діждешся. Натомість вони використовують кожен привід, щоб якомога дошкульніше дзьобнути українську владу, втоптати її в багно. «Щоб не робила Україна, вона завжди робить неправильно, якщо це можна використати проти неї», – схоже саме такою інструкцією керується Василь Терицану та інші не дуже вельмишановні лідери румунських товариств на Буковині.

То на чий млин ви воду ллєте, домнуле Василю? Якій державі служите? Прийшов час визначатися…

Ан. Тонеску

Джерело

peredplata