Каспрук проти Продана. Чернівецька мерія без миру

Каспрук проти Продана. Чернівецька мерія без миру У Чернівцях назріла класична революційна ситуація. Низи не хочуть жити по-старому, а верхи не вміють керувати по-новому. І тоді пішла стінка на стінку. Вірніше, Роша Стинка на Верхню Калічанку. Ніби ми повернулися у 70-ті роки ХХ століття, коли точилися бої між районами міста за те, хто кращий і сильніший. Клокучка боролася з „Тралкою”. Калічанка з Проспектом. А Садгора – з усіма.
Теперішня влада в місті знову виводить людей один проти одного.
Днями депутати відмовилися голосувати за програму розвитку Чернівців «Комфортне місто». Напевне, вони там не знайшли для себе якихось преференцій та особистої вигоди. Про людей у Чернівцях вони вже давно не думають.
Першим почав Богдан Ковалюк. Він виступив з категоричною забороною виділення необхідних коштів для утеплення одного із багатоповерхових будинків на бульварі Героїв Крут.
Хоча він спробував вигадувати якусь причину, але згодом стало зрозуміло, що таким чином депутати, які входять офіційно і неофіційно до більшості, де керує «Рідне місто» і Василь Продан, шкодять тим депутатам, які зараз у меншості. Тож саме будинок на бульварі входив до округу, на якому обрали депутатом ветерана АТО. І він не підтримує «Рідне місто». Подібне у Чернівцях твориться від 2015 року. Тож аби якнайбільше допекти опоненту, більшовики не виділили гроші на утеплення будинку. Вони такі ходи робили не раз. І їм сходило все з рук. До пори, до часу.
Але тут уже не втерпіли люди, які були приречені на замерзання у квартирах, бо Продан щось не поділив з Каспруком, а Ковалюк зі Ставчанським. І на сесію прийшли мешканці будинку, який не бажав утеплювати Ковалюк.
Люди сказали все, що думали про депутатів, про їхні війни з мером, про їхні «шкурняки» зі всіх сторін. Підтримку чернівчани мали з боку депутата обласної ради Ольги Кобевко.
– Сьогодні у міській раді склалася ситуація, з якої тільки один вихід – дострокові вибори, – сказала Ольга Петрівна. – І не треба кивати один на одного. Винні всі депутати, виконком, мер Каспрук, секретар Продан… За війнами один проти одного і за боротьбою за власний добробут, вони забули про Чернівці і чернівчан. Більше того, вони почали відверто зневажати людей. Вони втратили страх і повагу до тих, хто їх наділив мандатами. Хоча серед депутатів чимало тих, хто пам’ятає цю сесійну залу у буремні дні грудня 2013 року. Тоді студенти ледь не повикидали з вікон депутатів, котрі служили партії регіонів, Януковичу і Папієву. Сьогодні люди вже з ними панькатися не будуть.
Депутатам і мерові вдалося відкласти продовження сесії на два дні. Сподівалися, напевне, далі творити темні справи без присутності людей. Але на продовження сесії прийшло ще більше людей.
На підтримку мера – десь біля 100 людей. На підтримку «Рідного міста» трохи менше, але більш агресивні були. Навіть у камуфляжах. У сесійній залі вже назрівав конфлікт з застосуванням сили. Стінка на стінку готові були йти.
Ось до чого довели війни у Чернівецькій міській раді!
І все ж таки страх депутатів перед людським гнівом змусив 22 депутатів проголосувати за програму «Комфортне місто». Та проблема не розв’язалася.
Напередодні секретар Василь Продан заявив, що на річницю визволення Чернівців від німецько-фашистських загарбників, 29 березня, відбудеться сесія міськради. І, можливо, там будуть посилати у відставку мера Каспрука.
Мерська команда не забарилася з відповіддю. Вже 26 лютого голова фракції НФ у верховній раді Максим Бурбак звернувся до голови ВРУ Андрія Парубія з пропозицією поставити на голосування постанову про перевибори Чернівецької міської ради.
– Прошу разом врятувати мої рідні Чернівців від заПроданців з міськради, – сказав Бурбак. – Ганебні події останнього тижня в ратуші, коли думкою громади міста відверто нехтували ще й огульно звинуватили людей, які прийшли відстоювати свої інтереси. Годі знущатися з Чернівців та громади міста.
Мер Олексій Каспрук також не бачить виходу із ситуації, яка склалася. Тому привселюдно заявляє, що подасть у відставку. І не буде чекати до 29 березня – дня визволення.
Що чекає Чернівці після 29 березня?
За будь-якого розвитку вибори у Чернівцях неминучі. Якщо Каспрук дотримається слова і подасть у відставку, то будуть вибори голови. Але мер сам не піде. Він потягне за собою і раду. Щоправда, руками Максима Бурбака та Миколи Федорука. Останній має великі претензії до окремих депутатів. Якщо хтось думає, що Федорук простив їм своє зняття з посади 2011 року, той помиляється.
Микола Трохимович відомстить, як тільки з’явиться можливість. Зараз, як ніколи, така можливість з’являється.
Отож першим піде мер Олексій Каспрук. Згідно з регламентом його відразу замінить секретар Василь Продан. Але не такий простий Каспрук, як Продану хотілося б. Він подасть до суду. І суд швидше за все поверне на посаду мера.
Є сумнів, що така ситуація влаштує Василя Продана. Швидше за все після відходу Каспрука буде зроблена рокіровка (шаховий термін – П.К.). Замість секретаря Продана миттєво на цю посаду оберуть знову Віталія Михайлішина. І він буде знову керувати Чернівцями.
Петро Кобевко

peredplata