Виборчі пасьянси голови Чернівецької обласної ради Мунтяна

Виборчі пасьянси голови Чернівецької обласної ради Мунтяна

Виборчі пасьянси «секти Мунтяна»

Буковинську політику традиційно лихоманить. В передчутті весняного тепла активізувалися міські божевільні – Юдицький із Дідухом-Кобзарем. З розуму сходять і з глузду з’їжджають депутати міськради – як ті, яких називають «запроданцями», так і їхні опоненти. «Дєдушку» Фищука доїдають проблеми з усіх боків – то тесть із зятем підводять під монастир, то свині від чуми і без дозволу із будинку з левами здихають, то Євросоюз гроші за КПП «Дяківці» назад просить.

І лише в партії «Батьківщина-Родіна» все ніби добре – тримають в партквитку фотографію Юлі, втішаються кожним її словом, беззастережно вірять кожній її брехні, проводжають Мунтяна до Америки молитися з Трампом, зустрічають його одухотвореного, оживляють покійну Маргарет Тетчер… Одне слово – не партія, а секта якась.

Нещодавно соціологи із групи «Рейтинг» порахували рейтинги і оголосили, що баба Юля поки що лідирує на президентських виборах. І хоч до них ще більше року, ця новина подіяла на юлиних сектантів як наркотик. Вони вже побачили Юлю на троні і почали ділити шкуру ще невпольованої перемоги. А коли врахувати, що для самої Тимошенко наркотиком є президентська посада, яка вже двічі вислизала із її старіючих загребущих рученят, то вона негайно викликала до себе усіх керівників «Батьківщини», аби пояснити, що її мрія має нарешті справдитися.Маніпулювати, як і кожна вправна політична відьма, баба Юля вміє добре. Вміє до кожного серця ключик підібрати. Кого пряником поманить, а кого і батогом відшмагає.

Івану Мунтяну певне пряника не дісталося, бо вернувся зі столичних гостинв поганому гуморі і не дуже доброму настрої. Його можна зрозуміти, бо Буковина стала однією з областей, де Тимошенко поки не може набрати більше голосів, аніж її головні противники. А за таке Юля явно не погладила Івана по лисіючій голівці. А може й погладила, але ременем по іншим частинам тіла.

І от змушений тепер Мунтян позичати в Сірка очі, аби пояснити як він на посаді голови обласної ради допустив, щоб в Юлі рейтинг нижчим був, аніж в інших кандидатів. Клопоту Мунтяну додає і те, що його політичне майбутнє напряму залежить від того скільки голосів буковинці дадуть його богині. Адже є в Мунтяна своя велика мрія – стати депутатом Верховної Ради. Двічі його включали до списку, але засовували подалі, в непрохідну частину, де тісним гуртом гуртувалися інші невдахи.

Цього разу, сподівається Мунтян, все буде інакше. Бо за два роки керування обласною радою відшліфував не тільки усне мовлення і майже позбувся глибоцького акценту, але й вміння без мила прослизати у найвужчі політичні пасьянси. Треба тільки довести бабі Юлі, що Іван Мунтян – незамінна людина, яка заслуговує в обмін на вірну службу стати депутатом за списком «Батьківщини-Родіни». Від спроби балотуватися по якомусь із округів, де він може в чесній боротьбі позмагатися за першість, Мунтяна стримує не відсутність грошей, а звичайне небажання ними ризикувати. Простіше кажучи – жадібність.

Тому зараз перед Іваном стоїть кілька непростих завдань. По-перше, нести в маси Юлине слово так, аби її одурманених нею на Буковині стало більше, аніж прихильників інших кандидатів. По-друге, використати обласну раду для критики уряду, реформ і всього іншого, на що вкаже Юля, але при цьому втриматися в кріслі голови. По-третє, знайти грошовитих кандидатів, які готові спочатку потратитися на президентські амбіції Тимошенко, а вже потім отримати право висуватися від «Батьківщини-Родіни» до парламенту.

Останнє певне найскладніше, бо, як-то кажуть, дурніших за Івана на Буковині мало, але все ж вистачає. Наприклад, в Новоселицькому окрузі, де головною умовою перемоги є підтримка московського попа Михайла Жара, кілька разів безуспішно рвався до парламенту Іван Семенюк – у 2012 році Партія регіонів із Папієвим йому просто не дозволила подати документи до ЦВК, а в 2014 році мільйони «Івана Роднічка» не допомогли перемогти Григорія Тіміша. А оскільки «Наш край», де зараз перечікує не фартові для себе часи Семенюк, не може бути вдалим стартовим майданчиком, то він швидко перебіжить до «Батьківщини-Родіни» під Мунтянове крило. А Юлі «славне» регіоналівське минуле Семенюка не колотиме писок, бо його спонсорські внески допоможуть розвинутися політичній амнезії.

В Сторожинецькому окрузі, де найбільші шанси перемогти має Іван Рибак, Мунтянові протиставити йому нічого. Адже ані знавець географії Бартош, ані прихильниця спіритичних сеансів Фочук, ані мунтянова радниця Гуцуляк, хоч і добре вміють язиками молоти, не цікаві для баби Юлі через їхні порожні кишені. Щоправда, нещодавно в Кіцмані головою «Батьківщини-Родіни» переобрали Андрія Маковея, в якого грошей кури не клюють. А як буде мало, то батьки підсоблять.

В Хотинському окрузі ситуація для Мунтяна теж непроста, бо здолати найпотужнішого депутата від Буковини Максима Бурбака, то непроста задача. Тому тут Іван мусить шукати нестандартних рішень. Сподівання на депутатство Люби Годнюк розвіялися з того моменту, коли її копняком погнали із телебачення. А тому найбільш спроможну конкуренцію Бурбаку може скласти… непотоплюваний Василь Козак, який з часу минулих виборів зажив собі слави найзліснішого ворога Бурбака і «Народного фронту». А те що Козак очолює Аграрну партію, то не біда. Змінити партквиток – справа кількох хвилин. Тим паче, що членом «Батьківщини-Родіни» Козак вже колись був. А задля депутатського крісла Василь готовий забути, що із партії його виганяв… сам Мунтян.

Найцікавішим буде те, кого Мунтян із Юлею благословлять на депутатство від Чернівців, де втерти носа Миколі Федоруку і Максиму Бурбаку буде справою честі. Ані свого синочка Артура, ані керівника міської організації партії Пуршагу Мунтян виставляти не буде. Бо за кампанію першого треба буде платити зі своєї кишені, а до другого у Івана купа претензій. Проте в Чернівцях є політик, який готовий Бурбака без солі їсти – Василь Продан.

А коли згадати, як вели себе шавки Продана при виборах Мунтяна на голову облради і як вела себе «Батьківщина-Родіна» при виборах Продана на секретаря міськради, то висування «захисника простих людей із Рідного міста» не виглядає аж таким неймовірним. Тим паче, що ще кілька місяців тому «Час» казав, що Василева дружинонька Оксана побила горшки із керівництвом партії БПП «Солідарність» і на наступних виборах піде за списками «Батьківщини-Родіни».

Як же буде насправді і чи справдяться виборчі плани секти Мунтяна час покаже. Дуже скоро…

Джерело

peredplata