Буковинська мафія

На Буковині в останні роки з’явилися всі ознаки виникнення мафії.

Буковинська мафія

Це наддержавна злочинна структура, бандитська організація, яка шляхом рекету, терору втручається у політичне життя країни (краю) і впливає на прийняття вигідних для себе політичних та економічних рішень.
Мафія монополізує злочинний бізнес (гральні заклади, торгівлю наркотиками, контрабанду, проституцію). Вона поєднала і міцно скріпила між собою злочинців та владу. І в результаті маємо «злочинну владу».

Вже два роки поспіль не спростовано говорять про контрабандистські схеми сватів, зятя губернатора Олександра Фищука. Але реакції на це ніякої, чи майже ніякої. До 6 березня 2018 року. Тоді відбулися перші обшуки у квартирі доньки губернатора, в офісі свахи губернатора, у будинках, де живе сват губернатора, у будинках, де живуть ті, хто у долі та у темі контрабанди з зятем губернатора.

Що вилучили? Де воно? І що за це і кому буде? Громадськість не знає. Її не повідомляють під міцним прикриттям «таємниці слідства».

Обшуки проводилися напередодні 4-х вихідних та святкових днів. Це класичний варіант спецоперації, де фігурують високопосадовці.

Погодьтеся, обшук у доньки губернатора – подія надзвичайна. І без того, аби перед ним не провести відповідні дії, обшук не здійснюють. Але все ж таки проблему хочуть замовчати. Нікому не вигідно зараз роздувати її. Президентська влада нині слабка як ніколи. А на Буковині вона «опущена нижче плінтуса». І опустив її своїми діями та бездіяльністю голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук. За словами головного митаря області Миколи Салагора, йому не раз говорили про митні негаразди сім’ї Ліщуків, яка перебуває у родинних стосунках з губернатором. Замість того, аби якось вплинути на своїх сватів, зятя, Фищук писав доноси на Салагора.
А даремно. Бо комплексна перевірка, яка тривала в області з 28 січня по 1 березня цього року, підтвердила правдивість гіперактивності і не завжди законної діяльності сватів і зятя губернатора під його «дахуванням».

Хіба це вже не є прояви мафії на Буковині?
Тим паче, що суми, про які йдеться, зашкалюють. Я досі не в змозі повірити у те, про що дізнався останніми днями.
Отож, за різними схемами переміщення товарів з Китаю, Туреччини та інших країн світу через митницю України, щороку відбувалися оборудки на 700 млн. грн.. Про якийсь прибуток до державного бюджету чи державної казни говорити не доводиться.

У судах зараз – десятки справ на сватів і зятя Фищука. За якимись їх уже оштрафовано, інші на розгляді.
Всі товари потрапляли на Калинівський ринок. І там реалізовувалися. Найбільше і найрезультативніше торгівля відбувалася тричі на рік.

Перший етап – напередодні Нового року і Різдва. Люди закуповували продукти, напої, подарунки, прикраси і т. д.
Другий – напередодні Великодня. Буковинці, галичани та й всі українці у ці дні готують обновки до свята. Вони купують одяг, взуття. Знову ж таки – продукти. Також чимало побутової техніки.
Третій етап – це підготовка до школи. У цей час закуповуються дитячий одяг, шкільне приладдя та інші необхідні для навчання речі.
Маючи такого впливового свата на найвищій посаді в області, свати і зять, які й раніше шопінгували по закордонах, свою комерцію підняли на дуже високий рівень.

Прибутки вже обчислювалися не у десятках, а у сотні мільйонів гривень і навіть доларів.
Ось з чим зіткнулася область за часи правління Олександра Фищука.
Але він був ставлеником «Народного Фронту», який входив до президентської коаліції. Аби зберегти її, берегли і його. Та терпіння вистачило лиш до пори до часу.

Недавно голова фракції НФ у ВР Максим Бурбак прямим текстом сказав Фищуку, аби він подав у відставку. Той не захотів. Максим Юрійович, як Понтій Пілат «вмиває руки».

– Тепер нехай сам вирішує проблеми, які сам собі й створив, – говорить Максим Бурбак. – Я особисто не раз його просив, аби він інтереси держави ставив вище інтересів сім’ї. Не знаю, чи то я його погано і непереконливо просив, чи натура у голови ОДА така?! Тепер уже нічим не зарадиш.
Напевне, Фищук до останнього не сподівався на таку реакцію народного депутата. А якої він хотів?

Адже за спиною у Бурбака губернатор останнім часом вже неприкрито фліртував з опонентом Максима Юрійовича, головою обкому АПУ Василем Козаком. Скільки разів його просили, аби він подав подання на звільнення голови Сокирянської РДА Петра Бескупського. Не прислухався до прохань.
Про політичний флірт з Іваном Мунтяном та ВО «Батьківщина» говорити навіть не доводиться. Це видно було неозброєним оком. Мунтян почав повністю і остаточно керувати Фищуком, ОДА і областю. Таким чином він упослідив не тільки буковинців, а й президента та президентську владу у нашому краю.
Така ситуація зараз не може не хвилювати людей, котрі мають стосунки до політики та до влади. Щоправда, лідери президентської партії БПП «Солідарність» неохоче йдуть на контакт з журналістами, аби пояснити їхню позицію.

Вони досі не вийшли на прес-конференцію, не озвучили шляхи виходу з того стану, у який завів область Олександр Фищук. З огляду на таку безпозиційну позицію партії, тільки словами залишаються грізні заяви Івана Рибака на партійній конференції восени: «Партія виходить з підпілля!»
Нічого подібного: вона ще глибше туди увійшла. І ніби страус зарила голову у пісок.

Тільки у колишнього голови обкому БПП «Солідарність» Володимира Куліша вистачило мужності заявити:
– У зв’язку з подіями, які розгортаються на Буковині,обшуками у родині губернатора, треба скликати сесію обласної ради, – сказав Куліш. – Я буду її ініціювати…

Поки суть до діла, на Буковині відбуваються небезпечні події. За тиждень сталися два напади на представників ГО «Стопкор».
Хоч вони їх описують дуже ефектно: на одного напали п’ятеро з металевими кийками, але завдали тільки „легких тілесних ушкоджень м’яких тканин голови”. Уявляєте собі: 5 спортсменів арматурою б’ють по голові людину. Що з тієї голови і з людини тоді залишиться?!

Другого били молотком по голові. Але фотографії були викладені у ФБ з ранами на нозі. Також трохи не ліпиться.

Та, незважаючи на це, все ж зафіксовані напади. І якщо вони були, то громадськість повинна знати, хто і з якою метою бив людей…

А Фищук після обшуків через свою прес-службу звинуватив у всьому митаря Салагора та поліцейського Тичину. І подався до Києва шукати захисту.
З усього видно, що захисту він таки не знайшов. І до Великодня президент може прийняти рішення.
Тож замість визволення Чернівців, не виключено, що станеться визволення Буковини…

(далі буде)

Р. S. За таких умов, які склалися в Чернівецькій області, губернатор у перший день обшуків змушений був би піти у відставку. Принаймні, на період слідства він повинен бути відсторонений від виконання обов’язків.
Ще задовго до цього в області було попрано Закон України «Про запобігання корупції». Зокрема у частині, де йдеться про конфлікт інтересів. Як посадова особа високого рівня, Фищук змушений був повідомити президента про те, що його свати і зять займаються комерційною діяльністю. І у дводенний термін привести все у законні рамки.
З усього видно, що цього зроблено завчасно не було. Виникла можливість зловживання владою. До поняття конфлікту інтересів відносяться близькі особи (1 ст. Закону 1 пункт). До них відносяться: чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, донька, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, онук, онука, правнук, правнучка,зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, опікуни і особа, яка перебуває на опікунстві.
Принаймні, зять Фищука відноситься до категорії осіб, з якими у нього є конфлікт інтересів.
Згідно Закону Фищук зараз повинен би бути звільнений з посади за порушення Закону України та присяги державного службовця.

peredplata