У Чернівецькій області збільшилася кількість пролікованих від гепатиту С

У Чернівецькій області збільшилася кількість пролікованих від гепатиту С Спеціалісти Інституту аналітики та адвокації з’ясували чи вистачає українцям ліків від вірусного гепатиту С. У Чернівецькій області медичними препаратами забезпечені, в середньому, майже 90% хворих. Про це інформує прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації».

Показники захворюваності та лікування хворих на ВГС. Чернівецька обл.

У Чернівецькій області збільшилася кількість пролікованих від гепатиту С

Згідно з даними обласної клінічної лікарні, в регіоні щороку зростає кількість інфікованих. У 2016 їх було 620, а противірусного лікування потребували 87 хворих. По факту медичну допомогу отримали 108 осіб, тобто 124%.

Лікування від гепатиту С забезпечує держава. До регіонів препарати надходять у межах виділеної державою фінансової квоти. Крім того, медики щороку розраховують повну потребу свого регіону в ліках.

Порівняння квоти та потреби. Чернівецька обл.

У Чернівецькій області збільшилася кількість пролікованих від гепатиту С

– Щороку, окрім 2015-го, вартість потреби Чернівецької області дорівнювала наданій квоті. – розповідає аналітик ІАА Олександр Ткаченко. – У 2015 році для лікування ВГС дозволили використовувати препарат Софосбувір, із яким пов’язують 95% виліковність гепатиту С. У нашому дослідженні ми порахували медикаментозну забезпеченість регіону.

За аналітичними розрахунками в Чернівецькій області протягом 3 років не співпадали частка пролікованих з фактичною забезпеченістю ліками. У 2015 р. більше було медикаментів, а в 2014 і 2016 – пролікованих. Спеціалісти вважають, що така розбіжність пов’язана з обсягом повної потреби в ліках. Її значення використали у розрахунках. Кожен регіон може визначати потребу по-різному, адже методика розрахунку носить рекомендаційний характер. Також великий вплив на аналіз сфери лікування гепатиту С має річне запізнення з поставками. Протягом 2014-2016 років ліки фактично надходили за квотою попереднього року.

Показники середньої забезпеченості. Чернівецька обл.

У Чернівецькій області збільшилася кількість пролікованих від гепатиту С

Довідково: Дослідження здійснене у рамках ініціативи «Проведення аналізу та оцінки ефективності формування та забезпечення потреби в лікарських засобах для лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатиту С», яка здійснюється ГО «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

peredplata