ВИ НОРМАЛЬНІ? 11 із 24 українських обленерго (Чернівецьким у т.ч.) володіє російський націоналіст Бабаков, який під санкціями у всьому світі за анексію Криму, — Аслунд

ВИ НОРМАЛЬНІ? 11 із 24 українських обленерго (Чернівецьким у т.ч.) володіє російський націоналіст Бабаков, який під санкціями у всьому світі за анексію Криму, — АслундУкраїнський уряд має вилучити активи колишнього віце-спікера Держдуми РФ Олександра Бабакова, щоб уникнути ризиків в енергосистемі країни, зазначив старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд.

В енергосистемі України закладено потенційну проблему для національної безпеки країни. Про це йдеться у статті старшого наукового співробітника Atlantic Council Андерса Аслунда, яку 28 березня опублікували на сайті аналітичного центру.

За даними економіста, в 11 із 24 українських обленерго значною часткою володіє фінансова група російського націоналіста Олександра Бабакова.

Аслунд нагадав, що Бабаков обіймав посаду віце-спікера Держдуми РФ під час анексії Криму, зараз перебуває під санкціями західних країн і фігурує в розслідуванні журналістів про офшорні схеми так званому «Панамському архіві».

Аналітик порадив українському уряду вилучити активи росіянина заради національної безпеки.

«Усіх турбують російські кібератаки на українську енергомережу, і водночас значною її частиною володіє ворог», – підкреслив Аслунд.

Експерт також нагадав, що ще один великий власник на українському енергоринку – бізнесмен Костянтин Григоришин – раніше був російським громадянином, але у 2016 році одержав паспорт України.

У березні 2017 року парламентарій від «Народного фронту» Андрій Левус заявляв, що президент Петро Порошенко має застосувати санкції проти компанії «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна», яка належить російським бізнесменам Євгену Гінеру, Михайлу Воєводіну та Бабакову, інакше «почнеться процес народної націоналізації».

peredplata