Вибори у Заставні будуть

Вибори у Заставні будутьСама ідея здійснення територіальної реформи ще на самому початку її проведення пережила нищівну критику з боку її противників. Політиків того часу влаштовував стан справ, який дозволяв роздавати фінансові ресурси винятково в ручному режимі. Так було у 2005-2006 роках за часів реформи Безсмертного, так триває і сьогодні, коли реформою керує Гройсман. Але, якщо Роману Безсмертному втілити реформу перешкодила сама керівник уряду, то Володимир Гройсман виявився більш наполегливий і послідовний. Маючи позитивний досвід керівництва обласним центром і на собі переживши всі принади «ручного управління фінансами» київських зверхників, Володимир Борисович зі скрипом, чисельними помилками територіальну реформу таки проводить. І вона вже починає давати певні результати.

У нас на Буковині територіальна реформа розпочалась зі своїми особливостями. Насамперед, прозвучала непогана ідея розпочати реформу за принципом «один район – одна громада». Але цю ідею якось затюкали, а автора відверто висміяли, місцеві журналісти дали йому назву Буковинського Безсмертного. За напрацюваннями 2005-2006 р.р. в області планувалось максимум 30 громад. Натомість на сьогодні понастворювали вже набагато більше. Заставнівські газди впирались реформі чи не найдовше. Але коли побачили, що від цього нікуди не втечеш, розпочали відвертий політичний КВК за принципом: хочете реформи – нате вам. Спочатку створили найменшу за чисельністю Вікнянську територіальну громаду, пізніше нелогічну, з точки зору розміщення адмінцентру, Юрківську громаду. Але вершиною саботажу територіальної реформи стало створення Заставнівської міської територіальної громади. Для того, щоб задобрити Київських політиків, прозвітувати перед чернівецькими чиновниками, у Заставні вирішили об’єднатись з одним населеним пунктом. Все це робилось з однією метою – залишити в кріслі керівника громади існуючого мера Заставни Василя Радиша. Але в цьому порушень ніби й немає, тому ніхто особливо і не обурювався.

На перший погляд здавалося, що вибори до Заставнівської територіальної громади для багатьох гравців виборчої кампанії стануть відправною точкою професійної придатності на місцевому рівні. Тут людей обдурити дуже важко і обіцянки вже не діють. Люди добре знають все про своїх політиків і дадуть їм оцінку 29 квітня. До певного часу все йшло ніби спокійно. Але вже при створенні територіальної комісії в Заставні розпочалось відпрацювання виборчих технологій, які пригодяться вже через рік. Діючий голова, обравши собі в союзники декілька політичних партій, серед найактивніших –«Самопоміч» і НРУ, приліпивши до них відомих в Заставні дійових осіб, в особі Івана Бурдейного і новопризначеного керівника районного осередку НРУ Пацарнюка, розпочав політичний сезон. Новітні політтехнологи районного штибу розпочали відпрацьовувати наперед заплановане. Територіальна комісія, де задавав тон Іван Бурдейний, мала нейтралізувати політичні сили і політиків, що їх представляли, через відмову в реєстрації. Пацарнюку з командою відводилась роль вимотування опонентів діючого мера судами різних інстанцій. В той час, як основний опонент їздить судами –спочатку до Чернівців, потім до Вінниці, і так по колу декілька разів, діючий мер асфальтує дороги, малює переходи, показує, хто справжній господар. І, як любить повторювати керівник найбільшої фракції у Верховній Раді, «піпл схаває». Що ж, логіка Василя Радиша зрозуміла. Але основний опонент Радиша Василь Молдован – перший заступник голови райдержадміністрації, член партії БПП, до слова. А Василь Радиш хоч і безпартійний, але ще три місяці тому він постостояв коло Михайла Саакашвілі, пізніше, бігом зорієнтувавшись пристав у Заставні до Максима Бурбака і щось казав про свого попередника в його присутності. У Заставні знають Василя Молдована давно, ще з часів створення НРУ, його так просто не злякаєш. Молдован пройшов випробування судами, вигравши їх, і все ж таки буде кандидатом на пост керівника територіальної громади. Треба віддати належне «політтехнологам». Віднайшовши формальні порушення, суди зняли з реєстрації одну політичну силу і декілька відомих представників інших політичних сил. Але в Заставні, як любить казати Радиш, «нема політики», насправді є лиш чиясь вигода.

Заставнівський район ще з 90-х років був рухівським, саме в ньому розпочинав свою діяльність Василь Молдован. Але нині Рух не той і не ті люди у Засиавнівському Русі.

Хто ж вони і хто ця \”мужня\” людина, що спромоглася очолити НРУ сьогодні? Василь Пацарнюк – відомий в краї підприємець, власник фірми «Крокус». Останнім часом фірма стала скандально відома в Чернівцях, де місцеві депутати публічно розповіли про непрозорі тендери, високі ціни і неякісне харчування в закладах освіти міста Чернівців, організоване саме цією фірмою. Після створення нових громад від послуг цієї фірми почали відмовлятись в школах Кіцманського району, а пізніше – і в Заставнівському.

Наприклад, 1 лютогого цього року новоутворені територіальні громади Юрківців і Вікна відмовилась від послуг «Крокуса» і зуміли організувати харчування в школах своїх громад на суму, що не перевищує 10-12 грн. в день, збільшивши при цьому в рази кількість учнів, що харчуються в школі.

До прикладу, якщо до 1 лютого 2018 року в Ржавинцях «Крокус» Василя Пацарнюка харчував 30 дітей за 30 грн. в день, то тепер харчується більше 180 дітей за 10 грн. на день. А продукти набагато якісніші та калорійніші.

Якщо у Вікні в період до 1 лютого 2018 року Пацарнюком харчувалось до 15 дітей за 30 грн. щоденно, то тепер – 130 дітей за 12 грн в день. У дитячих дошкільних установах триразове харчування в зазначених громадах вартує до 15 грн., що більше ніж втричі дешевше за ціни попередника. Відчуваєте різницю?

Якщо припустити, що Пацарнюк ризикує втратити харчування в Заставні після виборів, то поведінка його зрозуміла. Як і його дружина, якотра, на нашу думку, неспроста красується першим номером у списку «віджатого» Руху.

Щодо Івана Бурдейного, то Заставна пам’ятає його ще з часів Бойківської «Пори». Саме від цієї політичної сили він став депутатом обласної ради завдяки безкоштовному включенню його до прохідної частини списку паном Михайлом Бойчуком. І саме в той час у Заставні багато хто пам’ятає, що на міській зупинці на вул. Бажанського виріс триповерховий котедж біля спортивної школи, і в місті до цього часу є проблема з паркуванням авт і проїздом цією вулицею.

Але вже сьогодні очевидно те, що якщо вибори в Заставні відбудуться, то і секонхенд місцевої політики мусить відійти у минуле.

Борис Шевчук

peredplata