Крах губернатора Чернівецької області

Крах губернатора Чернівецької області

Вранці, 25 квітня 2018 року до кабінету голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука завітали слідчі з управління захисту економіки. Вони мали завдання щось перевірити і опитати губернатора. З огляду на те, що Олександр Григорович двічі викликався до поліції для відповідних дій, але жодного разу не з’явився, свідчі з’явилися у нього.

Напевне, губернатор був здивований і розгублений. Бо не чекав цих ранніх гостей у своєму кабінеті. Він у той час проводив нараду щодо ремонту доріг. Коли дізнався, що у чекальній слідчі та журналіст, віддав наказ помічникам і секретарю зробити все, аби мене не допустили до кабінету. Помічники виконали вказівку боса. Слідчий зайшов до губернатора, журналіст – ні.

І все ж мені таки щось вдалося дізнатися. З’ясовується, слідчі змушені вже прийти до Фищука. Бо він до них не з’явився двічі. Перший раз на виклик дав відповідь, що перебуває у відрядженні. Вдруге навіть не назвав ніякої причини. Просто не з’явився. І все.

Ще вдалося дізнатися, що слідчі перевіряють якусь скаргу, що надійшла у НАБУ. І у них залишилося всього 4 дні для завершення якихось дій.
По цій справі вже опитували кількох митників. Зокрема, начальника Чернівецької митниці Миколу Салагора та інших посадовців служби. З огляду на фігурантів справи можна з впевненістю говорити, що розслідування ведеться у зв’язку з діяльністю сім’ї губернатора.

Зокрема, свата, свахи, зятя та їхніх фірм, котрі возять товари з-за кордону через митницю України. Недавно у сватів та у доньки Фищука проводилися обшуки, які також пов’язують з якимись товарними перевірками через митницю. Тож цілком можливе припущення, що йдеться про рух великих грошей без законного митного оформлення. Тобто, справа контрабанди.

Допоки достеменно цього нам не відомо. Тим паче, що слідчі дії не закінчені. І правоохоронці бережуть таємницю.

Навіть за таких умов окрема інформація просочується. Зокрема, коли губернатор дізнався, що у чекальні вже є слідчі та журналіст, перший телефонний дзвінок зробив одній особі. Ця особа далека від офіційних посад та державних чи правоохоронних структур. Далека вона і від родинних кіл Фищука. Як не дивно, але саме цій особі Олександр Григорович поскаржився на… журналіста:

– Цей Кобевко тут ходить уже і щось знімає, – кричав у трубку Фищук. – Приїжджайте терміново і також знімайте. Бо він знову якісь дурниці напише.
Опитування губернатора тривало недовго. Не більше 25 хвилин. Тож особа, якій телефонував Фищук, не встигла на місце подій. Мене все ж таки не допустили до кабінету, де розгублений і здивований голова ОДА переводив подих від того, що наговорив слідчим.
На наполегливі телефонні дзвінки він не відповідав, тому довелося писати інформаційний запит.

Чекаємо відповіді.
Петро Кобевко

Від редакції: Після подій у кабінеті голови ОДА редакція газети «Час» звернулася офіційно з «Інформаційним запитом» до начальника управління захисту економіки у Чернівецькій області п. Тичини та особисто до п. Фищука.
Відповідь від поліції не забарилася. На конкретні запитання про те, що робили в ОДА працівники ДЗЕ, вранці 25 квітня, їхній начальник відповів: «здійснювали поліцейські заходи, передбачені ст.. 31 та 33 Закону «Про Національну поліцію» на виконання листа Львівського територіального управління НАБУ від 16 березня 2018 року щодо можливих фактів причетності керівництва Чернівецької ОДА до службових зловживань при переміщенні лісодеревини через митний кордон України”.
Ця відповідь проливає світло на кримінальні оборудки з лісом в нашій області. Зокрема, із незаконним вивезенням кругляка за кордон. І можливо, із затриманням та судом над колишнім начальником обласного управління лісових ресурсів.
Тож ми ще багато чого можемо дізнатися. Все, що було таємне, стає явним. Бо щодня бачимо сотні вагонів з лісом, які прямують на Румунію, а винуватих нема.
Опитування Фищука по „лісовій” справі може не тільки пролити світло на темні лісові оборудки, а й їх зупинити.
Від голови ОДА Фищука на наш запит відповіді досі немає. Напевне, задумався керівник. Аби не довго…

peredplata