До уваги буковинців! З 1 травня субсидії отримають не всі

До уваги буковинців! З 1 травня субсидії отримають не всіЗ 1 травня буде змінено порядок надання житлових субсидій. Міністерством соціальної політики України підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яким пропонується внести низку змін до порядку надання житлових субсидій.

Зокрема, право на призначення даного виду державної соціальної підтримки втратить родина, в якої у власності є транспортний засіб, якому менше п’яти років (крім мопеда та автомобілів, які отримані через органи соціального захисту населення).

Субсидія не призначатиметься в разі, якщо площа житлового приміщення перевищує 120 кв.м для квартири та 200 кв.м. для будинку, а також якщо працездатна особа не сплачує єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне державне соціальне страхування протягом 3-х місяців за період, за який враховуються доходи.

Проектом даного урядового рішення передбачено надання права комісіям приймати рішення щодо призначення субсидії за фактичним місцем проживання внутрішньо переміщеним особам, які перебувають на обліку в структурних підрозділах органів соціального захисту населення і проживають у житловому приміщенні без реєстрації та договору оренди (найму) житла.

В разі набуття чинності даної постанови отримувач субсидії буде зобов’язаний сплачувати обов’язкову частку плати за послуги в разі споживання послуг менше соціальних нормативів, однак залишається право використовувати зекономлену суму субсидії у наступних місяцях на оплату житлово-комунальних послуг, спожитих понад соціальні нормативи.

На даний час отримувач субсидій може взагалі не сплачувати за послуги, якщо розмір субсидії перевищує вартість спожитих послуг. Крім вищезазначених змін, передбачені зміни до порядку обчислення доходу, що беруться при визначенні розміру субсидії. Так, враховуватимуться доходи дружини (чоловіка) незалежно від їх місця реєстрації проживання. Якщо по діючому порядку при призначенні субсидії для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мініму, встановлених для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, то відповідно до проекту постанови для даної категорії осіб до сукупного доходу за кожний місяць враховуватиметься дохід на рівні розміру мінімальної заробітної плати, встановленої станом на початок періоду, за який враховуються доходи, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи – 2-х розмірів мінімальної заробітної плати, третьої групи – трьох розмірів мінімальної заробітної плати. Крім зазначеного вище, передбачено зміну, порядку обчислення доходу для працездатних осіб, у яких відсутні доходи.

Слід звернути увагу, що доходи враховуватимуться з урахуванням податку з доходу фізичних осіб. Враховуючи обсяги повернутих у 2017 році надавачами послуг до бюджету сум невикористаних субсидій, проектом постанови передбачено зменшення соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та субсидії, а саме:

– централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання): у разі використання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) абонентами, житлові будинки яких обладнані будинковими та/або квартирними приладами обліку – 0,0388 Гкал на 1 кв.метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період (на даний час – 0,0431 Гкал на 1 кв. метр опалювальної площі)
– у разі використання природного газу для індивідуального опалення -4,5 куб. м. (замість 5,0 куб.м.) природного газу на 1 кв.метр опалювальної площі на місяць в опалювальній період
– у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення -30квт (на даний час 54квт) на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період;
– для користування послугами з централізованого постачання холодної води – 2,0куб. метра/ (замість 2,4) на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води та 3,6 куб. метри ( замість 4) на одну особу;
– для користування послугами з централізованого водовідведення 3,6 куб. метри (замість 4 куб.метри) на одну особу на місяць.

Пропонується внесення змін до Порядку розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг з централізаваного опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016р №534, в частині застосування його для розрахунку невикористаної суми субсидії на оплату природного газу та електричної енергії, що використовується не тільки на опалення. Відповідно до проекту даного нормативно – правового акту він набирає чинності з 1.05.2018 року.

peredplata