Хабар на могилі Смотра

Хабар на могилі Смотра

Чернівецьку область по-справжньому заштормило на контрабандно-хабарному ґрунті. Ще не вляглися пристрасті хабарних справ на ниві міської освіти, затримання хабарників-депутатів та працівників відділу охорони культурної спадщини і т. д., а натомість маємо у міськраді ще одного затриманого нібито за хабар. Цього разу столичні правоохоронці впіймали «рибу» значно більшу – заступника міського голови Володимира Середюка.

Ця інформація приголомшила велику частину чернівчан. Бо Середюк на вигляд інтелігентний, європейського штибу чиновник. Не пов\’язаний напряму з проданівськими рідномістянами та з бурбаківськими народнофронтівцями. Він хотів бути сам по собі. Але не все виходило так, як наш Володимир хотів. Якимось чином він став заступником мера, перебуваючи у «Народному контролі». Потім був помічений близько біля Саакашвілі.

А згодом нарконтроль перейшов до коаліції тих, хто проти Каспрука-Бурбака-Федорука. У цей час Середюк не озвучував публічно свою позицію і місце у цьому політичному болоті.

За що і як затримували Володимира Середюка у п’ятницю, 4 травня 2018 року?

Про це він сам розповів у понеділок, 7 травня, коли вийшов з СІЗО Києва під грошову заставу.

– Біля 10 години ранку співробітники Київського СБУ, відділу «К» разом з Київською прокуратурою Подільського району забігли до мене у кабінет, – говорить Володимир Середюк. – І проінформували про причину. Мене підозрюють у злочинному зговорі з трьома особами.
Перша особа – в.о. голови правління ДАК «Хліб України» Поляков А.В. З ним я особисто не знайомий і жодного разу не спілкувався.
Друга особа – колишній юрист ДАК «Хліб України», з яким я бачився два рази.
Третя особа – це керівник Чернівецької дочірньої компанії ДАК «Хліб України» Дубіцький А.В. З ним знайомий близько трьох місяців.
За поданням слідчого, у нас була змова в інтересах третьої особи. А третя особа – це державне підприємство.

З’ясовується, що змова була в одержанні хабара на користь держави. І Середюка звинувачують у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди на користь третьої особи. Сума такої вигоди щомісячно повинна була становити 100 000 гривень.

Під час обшуку в кабінеті виявили аж 2 (?) гривні. Напевне, це були гроші на тролейбус з роботи додому. Бо на маршрутку не вистачило б. Хоч злочин кваліфікують, як отримання хабара, а насправді хабара не було, як такого, у наявності. Хоча це не заперечує дії якоїсь схеми, де гроші на цей момент не фігурують.

Розумні люди навчилися вже брати хабарі по-європейськи.

І все ж, незважаючи ні на що, заступника міського голови спровадили у кайданках до Києва. Там він у СІЗО перебув ніч. У суботу відбувся суд, який визначав запобіжний захід для затриманого.

Прокурор просив, аби тримали під вартою. У крайньому випадку, під заставу трохи більше 105 000 грн.

І вже у понеділок Середюк вийшов на роботу. Відразу зібрав прес-конференцію. Почав розповідати, хто, чому, коли і як… Мало що було зрозуміло. Окрім того, що йому вдалося вплинути на зростання ціни орендної плати для держави.

– Ці кошти були перераховані орендарями, з якими я зустрічався два рази, – продовжує Володимир Середюк. – Ці орендарі перерахували кошти на офіційний рахунок ДАК «Хліб України». І через це було затримання. На думку прокуратури, це вважається як вигода третьої особи.
Це, напевне, вперше в історії України, коли «хабар» сплачується на офіційний рахунок державного підприємства. І це кваліфікується, як важкий злочин.
Насправді, як вважає Середюк, орендарі до квітня ц.р. сплачували копійки за оренду ДАК «Хліб України». Після його розмови з ними різко зросла ціна оренди і тоді вже на рахунки надійшли гроші.

Що там могло статися? Легалізація орендних коштів? Чи якась схема, згідно з якою ці гроші можна було згодом перенаправляти в інші місця?
Адже йшлося про ціну оренди 200 000 гривень. А Середюку інкримінують щомісячну вигоду у 100 000 гривень. Сподіваємося, що правоохоронці дадуть відповідь на всі поставленні питання.

Інакше, за ті дії, про які розповідає Середюк, його не в тюрму треба садити, а орденом нагородити за заслуги перед державою.
Навіть самі орендарі дивувалися тому, що кошти вищої орендної ставки обов’язково направлялися тільки на рахунки державного підприємства.
Володимир Середюк не виключає якоїсь операції правоохоронних органів. Бо орендарі, в основному, колишні співробітники їх.

– Вони близькі до правоохоронних органів, – каже заступник міського голови. – Це підприємство «Агро Захід-трейд». Є інформація, що їх інтереси захищали правоохоронні органи. Але я не маю права говорити, які саме і про кого йде мова.

Орендарі звернулися до своїх покровителів за захистом своїх інтересів. Вони також близькі до однієї із політичних партій.

Хоч Середюк натякає і на правоохоронців, і на партію, він не називає конкретних імен і структур. Це важливо. Бо викликає недовіру. Тому довелося поставити питання йому, чи, бува, не партія ВО «Батьківщина» причетна до цього. Ми ж пам’ятаємо, що у зерновому, хлібному бізнесі України активну роль брав Юрій Триндюк, соратник Юлії Тимошенко. А ще там зав’язана сім’я колишнього генерального прокурора Піскуна. Це на державному рівні. На Буковині у хлібному бізнесі активно діє родина голови обласної ради Івана Мунтяна.

– Може, хтось із них має стосунок до того, що діється на теренах Буковини? – запитуємо Володимира Середюка.
– Ні в якому разі Іван Мунтян не причетний, – навіть не задумуючись, відповів він.
– А його родина?
– Я виключаю будь-яку участь голови обласної ради і його родини.

Майно, приміщення, орендні стосунки, орендні ставки в Україні мають сосунки до Фонду держмайна. Тим паче, коли є задіяні державні підприємства. Чи могли проблеми оренди виникнути від перших орендних угод, які укладалися у ФДМ?

Це також заперечує Середюк. Тож, яке його відношення до такої справи, де згідно з посадовими обов’язками він нібито не причетний…
– Яким чином ви там з’явилися? Звідки дізналися, що ціна оренди там менше 1 гривні за метр квадратний?..

– Керівником там був Б… до кінця березня. Договір основний підписано у серпні 2017 р. на два роки. Чи був там рух готівки, не знаю. У лютому до мене звернулися (?) люди і кажуть, що там є якийсь керівник, якого будуть змінювати. Чи є чесна, порядна людина, яка б очолила і вивела підприємство з банкрутства. Мені порадили Анатолія Д… Ми три місяці тому познайомилися. Він адвокат, юрист. Кажу, що там є можливість працювати. Але треба все перевірити. Він погодився. В кінці березня – на початку квітня від був наказом призначений керівником. Але у реєстр був внесений 12 квітня. Наголошую, що 4 квітня у мене було спілкування з орендарями. Я питав новопризначеного керівника, як там справи. Він казав, що жахливо. І на колишнього керівника за це все відкривали кримінальні справи. Але там є проблеми з орендою. Дуже дешево просять. Тому треба піднімати питання про підвищення орендної ставки.
Таким чином я з’явився як людина, до якої звернулися з проханням, чи нема кандидатури на керівника. І як товариш, який зі своїм баченням та певним рівнем міг би допомогти консультацією чи висловити свою думку, як би я вчинив на його місці.

Тільки у такій площині була моя участь у так званій схемі, чи, як там написано, «злочинне угрупування». Та інкримінують мені одержання хабара як посадовою особою. Але цього нема.

Зараз активізувалися соціальні мережі та ЗМІ, де коментують затримання заступника голови міста Чернівці. Одні «за», інші «проти». Потім міняються місцями. Хто вчора був «проти», сьогодні – «за» і т. д.

Компетентні люди висловлюють припущення, що такі дії викликані недавньою заявою секретаря міськради Василя Продана про майбутню відставку міського голови Олексія Каспрука. Там задіяні різні політичні сили. Тому й Середюк до одних дуже прихильно ставився («Рідне місто», «Народний контроль», ВО «Батьківщина»), а інших не називав, аби його слова не вплинули на голосування через 20 днів.
Чернівчан цікавить, чи вже, нарешті, правоохоронці по-справжньому братимуться за хабарників та корупціонерів. Бо є купа нібито гучних затримань,обшуків, допитів, шоу, а на виході – цілковитий «пшик»: жодного доведеного до логічного та судового рішення.

Складається враження, що боротьба з корупцією та хабарництвом на Буковині перетворилася на політичний та кримінальний театр, де є тільки актори і глядачі. А режисери ховаються за кулісами.

Хабар на могилі Смотра

Смерть Смотра
У той же день і той же час, коли затримували у Чернівецькій міській раді заступника голови Володимира Середюка, у Кельменецькому районі впіймали на хабарі заступника керівника БУВР Валерія Б.

Ця подія зовсім чи майже зовсім не була помічена ЗМІ. А даремно. Бо під час дій правоохоронців щодо хабарів померла людина.
Не зовсім зрозуміло, чи мала ця людина відношення до хабарних справ. Одні кажуть, що він був посередником і мав би передавати гроші з рук в руки. Інші стверджують, що чоловік зовсім не причетний. Він тільки підвозив на своєму авто тих, хто був у ділі.

Це сталося 4 травня у Кельменецькому районі. Хтось повинен був взяти другу частину хабара 15 000 доларів США і передати заступнику начальника БУВР. Всього мали передати 17 тис. доларів за сприяння в одержанні дозвільних документів на видобуток органічного добрива «Сапропель». Це добриво видобувають з озер чи інших водойм. Воно є намулом. Тому такі розміри хабарів видаються трохи завищеними.

Як би там не було, а слідчі військової прокуратури разом зі співробітниками відділу «К» СБУ у Чернівецькій області на хабарі затримали людей.
Серед затриманих був Олександр Смотр, колишній голова Чернівецької обласної ради. Під час документування дій на місці Смотр поскаржився на різкі болі в області серця. Викликали «швидку». Лікарі не змогли врятувати життя людини.
Олександр Смотр помер на місці.

Хтозна, чим закінчиться чергова «вистава» з хабарями у Чернівецькій області. Але людини вже нема. І не факт, що Олександр Смотр був безпосередньо причетний до якихось незаконних дій.

Петро Кобевко

Р.S. Не всі прізвища у цій статті названі тільки через те, щоби не компрометувати тих, хто не винний і на кого хочуть перекласти вину учасники хабарних шоу в Чернівецькій області.

peredplata