ХТО НЕСЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ГАЗОВИХ МЕРЕЖ У БАГАТОПОВЕРХОВОМУ БУДИНКУ?

Природний газ є найпоширенішим та найзручнішим енергоресурсом, який споживачі використовують для опалення своїх домоволодінь, підігріву води та приготування їжі. Проте важливо чітко усвідомлювати, що внутрішньобудинкова система газопостачання (ВБСГ) являється об’єктом підвищеної небезпеки, отже її безпечна експлуатація в житловому фонді забезпечується саме завдяки своєчасному виконанню технічного обслуговування (ТО) та ремонту з дотриманням вимог чинного законодавства.

 

Технічне обслуговування ВБСГ проводиться з метою виявлення витоків газу, запобігання виникненню аварійних ситуацій та ґрунтується на планово-попереджувальній системі робіт. Іншими словами, технічне обслуговування газових мереж проводиться для безпеки споживачів.

 

Сьогодні в Україні триває масштабна реформа газового ринку, яка виводить все більше монопольних послуг на вільний ринок. Це дає право споживачу обирати для себе найоптимальнішого надавача послуг – починаючи від постачальника газу і закінчуючи слюсарем з ремонту газового обладнання. Проте разом із зростанням можливостей вільного вибору зростає і відповідальність за утримання внутрішньобудинкових мереж, яка покладається на власників житла та, безпосередньо організації, з якими укладено угоди на їх обслуговування.

 

У попередні періоди планове технічне обслуговування ВБСГ здійснювалось виключно газорозподільними компаніями за рахунок тарифів на розподіл природного газу, які для Операторів ГРМ затверджуються  Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

 

У травні 2018 року на підставі Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 10 травня 2018 р. № 250 визнано таким, що втратив чинність наказ Державної холдінгової компанії “УКРГАЗ” від 30 липня 1997 р. № 35 «Про затвердження «Положення про порядок технічного обслуговування внутрішньо-будинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення». Саме на підставі зазначеного наказу обов’язок щодо здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж та газових приладів було покладено виключно на газорозподільні компанії.

 

З прийняттям низки законодавчих актів, а саме Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 250 від 10 травня 2018 року, Наказу Міненерго № 190 від 27 липня 2018 року, Кодексу газорозподільних систем послуга з технічного обслуговування ВБСГ стала ринковою.

Главою 5 розділу ІІІ Кодексу газорозподільних мереж передбачено, що всі споживачі газу мають скласти акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. У даному акті вказується точка розмежування власників газопроводу і точка розмежування відповідальності сторін за безпечну експлуатацію мереж. Це надає власнику право самостійно розпоряджатися власними газовими мережами, а також обирати компанію-підрядника для їх обслуговування та ремонту.

 

Споживачам газу важливо розуміти, що на підставі чинного законодавства за ними закріплена відповідальність за безпечну експлуатацію та своєчасне технічне обслуговування газових мереж та встановленого обладнання. В той же час, звертаємо увагу, що локалізацією аварійних ситуацій, як і раніше, займатимуться спеціалісти «Чернівцігазу» за рахунок тарифної складової. Однак для здійснення ремонту газопроводів їх власник (споживач) може звернутись в будь-яку організацію, що має дозвіл державних органів на проведення таких робіт. При цьому споживачі за наявності акту розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін зможуть чітко розуміти, за яку ділянку мереж вони самостійно несуть відповідальність.

 

З метою дотримання вимог чинного законодавства власники ВБСГ, які згідно з актом розмежування відповідають за експлуатацію цих мереж, зобов’язані забезпечити їх технічне обслуговування шляхом укладання відповідного договору із суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт. Зауважимо, що укладання договорів на технічне обслуговування та поточні ремонти ВБСГ передбачено пунктом 2 глави 1 розділу IIІ Кодексу ГРМ, Законами України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

 

Хто сплачує за технічне обслуговування ВБСГ?

Відповідно до п. 8 частини 2 ст. 4, абзацу 5 частини 3 ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 190 від 27.07.2018 р. затверджено «Обов’язковий перелік робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території».

До Обов’язкового переліку належить і технічне обслуговування та поточний ремонт ВБСГ, витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Варто також акцентувати увагу, що 18.01.2019 року набрала чинності «Тимчасова методика визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу», затверджена Постановою НКРЕКП № 389 від 14.06.2018 р. Згідно положень даної методики витрати на технічне обслуговування ВБСГ не закладені до розрахунку тарифу на розподіл для Операторів ГРМ. Це означає, що послуги з технічного обслуговування та поточного ремонту надаються виключно на платній основі, відповідно до укладених договорів.

 

Що буде у разі, якщо власник багатоповерхового будинку не укладає договір на ТО ВБСГ?

Згідно до вимог чинного законодавства, зокрема Кодексу ГРМ, за Оператором ГРМ залишається право обмежити розподіл природного газу на об’єкт споживача у разі незабезпечення належного

 

технічного обслуговування та поточного ремонту ВБСГ у багатоповерховому будинку, тобто – у разі відсутності акту розмежування та укладеного договору.

Отже, щоб забезпечити стале та безаварійне газопостачання в житлових багатоквартирних будинках власникам внутрішньобудинкових газорозподільних мереж необхідно укласти відповідні договори на технічне обслуговування систем газопостачання (газопроводи і газове обладнання) з будь-якою організацією, що має дозвіл Управління Держпраці у Чернівецькій області на проведення таких робіт.

 

ДОВІДКА

 

АТ «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. АТ «Чернівцігаз» експлуатує 8 788 км. газопроводів. У 2018 році підприємство протранспортувало близько 367,5 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є понад 230 тисяч сімей Чернівецької області та більше 3 тисяч підприємств, установ і організацій. АТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1200 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону.

 

 

 

Голодняк Вікторія Вікторівна

Фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою, АТ Чернівцігаз

 

peredplata